Kdo lže, ten krade

V Pořadu ČT řekl nový ministr vnitra Milan Chovanec, že nehodlá nijak ulehčit situaci lidem, kteří se rozhodnout bránit zlodějům sami. To i přesto, že kriminalita roste, přibývá krádeží i vloupání do rodinných domků a obchodů. Podle svých slov nechce zavádět divoký západ.

V diskuzi však přiznal, že PČR nedokáže zasáhnout v přiměřené době a je problém s dojezdovou dobou, která činí kolem dvaceti minut. To ve státě, ve kterém je nejvyšší počet policistů na počet obyvatel. V Evropě má vyšší počet policistů jen Kypr a Malta. Přesto, jak prohlásil pan Chovanec, není důvodu měnit trestní zákoník. Tvrdí, že nemůže přijmout to, aby pro krádež konzervy byl někdo zastřelen. Jak však bylo uvedeno, počet vloupání do rodinných domků přitom meziročně vzrostl z 5001 na 6093 a do obchodů z 3172 na 3700. Pan Chovanec zřejmě předpokládá, že zloděj, nebo útočník nejprve požádá svou oběť, aby zavolala PČR, potom posvačí a teprve za dvacet minut započne své dílo.

Věřím, že nikdo nechce zavádět divoký západ a střílet zloděje konzervy. I když možnost bránit život, zdraví a majetek je obecně uznávána, dokonce uzákoněna, nějak to nefunguje. Způsobují to zákony, chránící více útočníky než oběti. Stát na okrádané a přepadené občany ukládá zákonné povinnosti, přitom je to zloděj nebo útočník, kdo primárně porušuje platné zákony. Je to okrádaný a přepadený, který musí místo přemýšlení jak ochránit svůj život, zdraví nebo majetek, přemýšlet jakou obranu proti zloději, nebo útočníkovi smí zvolit, jak má postupovat, aby se z něj samého nestal nakonec zločinec.

Nový pan ministr vnitra Milan Chovanec, zjevně hodlá zachovat výsady lupičů k bezpečným krádežím.  Pokud vezmu v potaz lidovou moudrost, která praví, že ten kdo lže, ten i krade, pak se nedivím. Pan Chovanec zázračně rychle dosáhl vysokoškolského vzdělání, a jak sám prohlásil, z toho důvodu titul nepoužívá. Je pravděpodobné, že tedy lže o tom, že skutečně studoval. A kdo lže, ten krade. A kdo krade, ten nemá zájem na tom, aby se stala zlodějina rizikovým povoláním. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Lebduška | pondělí 3.2.2014 13:35 | karma článku: 37,22 | přečteno: 1906x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69

Josef Lebduška

Gender nadevše

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01

Josef Lebduška

Auta ze silnic

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28