K čertu se státem,je tu EU!

Výraz stát použil poprvé Machiaveli ve svém díle Vladař. Podle něj je stát je neutrální, neboť nezahrnuje myšlenku dobra ani zla. Jeho hlavním a jediným zájmem je rozšíření a udržení moci, či jeho stability.

Existuje mnoho definic, co to vlastně stát je. Podle pojetí, ze kterého se vychází, je stát trvalý svazek obyvatelstva obývajícího určité území, se společnou vůlí a mocí.  Všechny definice se pak shodují ponejvíce v tom, že stát je základní územní mocenská jednotka, disponující mocí vládnout, soudit a vytvářet zákony společnosti. Je vymezen státní mocí, státním občanstvím a státním územím. Svrchovaný stát není podřízen žádné jiné moci a to jak vnější, tak vnitřní. Jeho úkolem je garantovat základní práva a svobody občanů, zachovat vnitřní řád a spravedlnost.

Přiznání státního občanství je výlučným právem státu a obecně lze získat pouze narozením, naturalizací a opcí. Občané státu pak mají právo na svou ochranu, právo pobytu a právo podílet se na správě věcí veřejných.

Stát má zase základní funkce: funkce regulační a normativní, tj. stanovování pravidel a vydávání zákonů, funkce ochranná, tj. vnitřní a vnější bezpečnost, ochrana života svých obyvatel a funkce spravedlnosti, tj. rozhodování o vině a trestu. K tomu ještě organizování služeb veřejného zájmu, které však nemusí zajišťovat stát, např. zdravotnictví, školství.

Jak se tedy dívat na prohlášení radní Kolína nad Rýnem Judith Wolterové v reakci na násilné incidenty ze silvestrovské noci, jako na rezignaci základní funkce státu?  Co jiného znamená její prohlášení, v němž zejména ženám nedoporučuje pobývat v některých částech města? „Ani město, ani policie nejsou schopny zaručit na uvedeném území bezpečnost turistů a místních obyvatel. Zejména pro ženy je třeba předpokládat ve večerních a nočních hodinách zvýšené bezpečnostní riziko,“ napsala radní a sama popsala místa, kde během silvestrovské noci došlo k incidentům, jako „no-go zóny pro ženy“.

Podobné  no-go zóny se podle zpráv tisku vyskytují v Anglii, Švédsku, Francii a dalších zemích. Je to naprostá rezignace na úlohu státu? Státu, který se má jen starat o to, aby svoboda a právo občana bylo ohraničeno pouze svobodou a právem jiného občana, aby právo či svoboda vlastních občanů či skupiny občanů nemohly být omezeny ani v zájmu většiny, pokud nedochází k ohrožení práv či svobod jiného občana. Aby stát neorganizoval život občanům, nepodporovat či nepotlačoval nějaké jednání občana, aniž by k této činnosti byl donucen v zájmu ochrany svobod či práv jiného občana.

K tomu lze říci je jediné. Díky podivné politice EU, která nutící členské státy protěžovat určité skupiny, přiznávat jim právo podílet se na správě věcí veřejných i když ani nejsou obyvateli daného státu, místo toho aby státy zajišťovaly to, co je jejich povinností. Jen díky politice bruselských sociálních inženýrů přijímá EP usnesení jako: „Podporování a povzbuzování členských států při začleňování transsexuálních a intersexuálních osob do školení na podporu rozmanitosti“, nebo: „vyzývá členské státy, aby přijaly nutná opatření pro obrácení důkazního břemena tak, aby se zajistilo, že to vždy bude zaměstnavatel, kdo bude muset prokázat, že zjištěné rozdílné zacházení nevede k žádné diskriminaci“, proboha co to je?  Ano, to jsou výplody těchto rádoby zástupců „evropského lidu“, jak si s gustem sami evropští socialisté a lidovci říkají.

A jak je zjevné z uniklé korespondence našeho premiéra, tak i naše vláda poslušně plní zadání na rušení státu. Může se pak někdo divit, že dole, v podhradí a ve všech státech EU, to vře? 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Lebduška | čtvrtek 7.1.2016 10:00 | karma článku: 38,87 | přečteno: 2299x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69

Josef Lebduška

Gender nadevše

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01

Josef Lebduška

Auta ze silnic

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28