Potraty - závěr

Tak uvažuju o tom, proč jsem na toto téma psal. Čtenáři mi většinou dali najevo, že mají jiný názor a někteří poznamenali, že už ten problém rozmazávám příliš rozvláčně. Mnozí se dožadovali nějakého závěru, jako by čekali, že se z nebe snese nějaké rozuzlení. Nu, psal jsem to pro to, abych si ověřil, zda dokážu vůbec formulovat tak obtížný problém a zda mám dostatek argumentů na to, abych mohl obhájit svůj názor. A ten je následující.

Časné embryo, embryo, fetus, novorozenec, kojenec atd. jak to jde v řadě, jsou lidé. Již oplodněné vajíčko je jedinečná a komplexní genetická entita. Základní charakteristiky, jako je např příslušnost ke krevní skupině, nebo barva očí jsou dány již před prvním dělením a nebudou změněny dalším vývojem, ani zëvními vlivy ani učením. Kdo bude chtít hledat v teto linii předěl, bude si muset dát velkou práci v tom, aby dokázal, proč jím vytypované vlastnosti jsou pro člověka konstitutivně důležité.

Argumenty typu výkřiků propagačních hesel, různá citloslovce a myšlenkové zkratky bych tímto rád pozval k myšlenkovému pořádku a jejich nositele  vyzval k úvahám beroucím v potaz jak biologické vlastnosti, tak především ontologický status lidské bytosti.

Chtěl bych dodat, že mě v této souvislosti nezajímají právní konsekvence. Chci prostě jen říci - embryo je člověk. Uznávám, že těm, kteří schvalují interupce tato definice vonět nebude, protože je starý známý fakt, že pokud něco nazveme člověkem - těžko se to zabíjí. K účelům genocidy lépe poslouží takové jazykové formulace jako: podlidé, embrya, specifické zacházení, redukce těhotenství a podobně.

Mnozí poukáží na to, že např. vlivný teolog T. Akvinský učil, že k oduševnění plodu dochází až několikátý den po koncepci (s rozdílem u žen a u mužů). Na to můžeme snadno namítnout, že kdyby T. Akvinský měl k dispozici údaje z biologie a z genetiky jako máme dnes, zaujal by jednoznačně výše uvedený postoj.

Pokud jde o dnes již opuštěnou rekapitulační teorii E. Haeckela, která tvrdí, že ontogeneze rekapituluje fylogenezi, tak tato - dříve oblíbená teorie - nemůže obstát ve světle dnešních znalostí genetiky. Víme, že již v zygotě je plně obsažena kompletní genetická informace, která je čistě humánní a nezaměnitelná s genetickou informací jiných tvorů. Tedy od okamžiku početí nedochází ke genetickým změnám a bez genetických změn není možné mluvit o změnách mezi druhy.

Chtěl bych zdůraznit, že jsem v jakémkoli ze svých článkůl a v jakékoli podobě nevnucoval čtenářům svůj názor. Pouze vedu úvahu na toto téma a doufám, že ti, co zastávají jiné stanovisko, vyvinou poctivé úsilí na to, aby je dokázali alespoň formulovat bez logických kotrmelců.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Lajkep | úterý 14.9.2010 14:40 | karma článku: 10,79 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01