Točíte video?

Videokamery se staly součástí i jednoduchých fotoaparátů či mobilů. Je to logické, protože základní princip fotografie a filmu (videa) je totožný. Jen místo jednoho vyfotografovaného obrázku se snímá a zaznamenává 25 jednotlivých snímků za sekundu.

Tak tohle bude „zajímavé“ čtení! Ale nebojte, nebudu vás unavovat technickými popisy. Vše jsem totiž sepsal do knížky 333 tipů a triků pro digitální video (Sbírka nejlepších postupů a řešení), která právě nyní vyšla v nakladatelství Albatrosmedia (Computer Press). Jsem rád a hrd, protože mi dala dost práce.

Když jsem jakž tak pochopil jednu technologii natáčení a zpracování videa, nastoupila nová a jiná. V tom je současně problém. Jednak se považuji spíše „za tvůrce než za inženýra“. Jenže s překotným vývojem digitálních technologií se musí vyrovnat každý uživatel. A výrobci a obchodníci nám to nijak neulehčují. Potřebují vyrábět i prodávat, takže například starší a relativně k dokonalosti dovedený systém záznamu na pásky Mini DV je už téměř muzeální záležitostí…

Jiným problém je převod starších formátů na nová média. Mám několik vzácných rodinných záznamů na pásky formátu Video 8. Záhy nastoupilo zdokonalené video Hi 8 a nakonec Digital 8. Po mnoha těžkostech jsem se dopátral kamery na Video 8. Jenže, bohužel, už to má technicky za sebou. Nyní jsem sehnal novější videokameru na formát Digital 8. Jenže ta moje pásky ignoruje a nepřehraje. Přitom ve slušných kruzích platilo, že vyšší formát kamery bez problémů přehraje i nižší formáty záznamu. První kamery na tehdy nejnovější Digital 8 to skutečně zvládaly. Jenže ty další vyšší a „odlehčené – okradené“ modely (zejména z důvodu, aby mohla jít cena neustále dolů) už nižší Video 8 nepřehrají. Je to smutné, když máme v rodinných archivech skvělá videa, jenže starší technika dosloužila a nové modely kamer fungují na zcela odlišných principech…

No nic, pokud se chcete seznámit s natáčením videa zejména z praktického hlediska a dozvědět se spoustu informací z této oblasti, doporučuji tuto knížku. Dozvíte se o výběru kamery a příslušenství, o práci se zvukem a osvětlením, o přípravě scénáře a filmových žánrech, o střihu a postprodukčním zpracování videozáznamu i mnohé další užitečné věci. Přitom je zajímavé, že o fotografování existuje mnoho knih, ale o digitálním videu a natáčení téměř žádná. Pokud si knížku koupíte a případně mi na ni napíšete svůj názor, budu vděčný (za jakékoliv připomínky). Předem děkuji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Lajdar | středa 15.5.2013 11:20 | karma článku: 6,30 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99