Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje láska – Amsterdam (dokončení)

Nejsem jediný, který tvrdí, že holandský Amsterdam je nádherným místem k životu i k poznávání.

            Turistickým centrem Amsterdamu je náměstí Dam. Ať se vydáte na jakoukoliv stranu, máte pocit, že jste vstoupili do obrovského hračkářství pro dospělé. Chcete navštívit muzeum voskových figurín? Prosím! Nebo vás zajímá architektura od 15. století po současnost? Žádný problém. Láká vás projížďka lodí? Není nic snadnějšího. Nebo se posadíte na chodník a budete podupávat v rytmu hudebníků a zpěváků Haré Kršna? Jak je libo. Amsterdam navíc nabízí i některé velmi speciální lahůdky. Například tolerantní hospůdky a hotely pro homosexuály, označené duhovou vlajkou. Pro ostatní „sexuály“ je zde vyhlášená čtvrť červených luceren. Po té se ptá téměř každý návštěvník; pochopitelně ji chce shlédnout z ryze „studijních“ důvodů. Mě překvapilo, jak je rozlehlá. Místní jí říkají Walletjes (malé stěny); je soustředěna kolem gotického kostela Oude Kerk ze 14. století. Prostituce se v Amsterdamu traduje již od 13. století, kdy se město stalo přístavem. Později měly lehké ženy vyhrazeny svůj „rajón“ a pokud ho opustily, byly za doprovodu trubky a bubnu přivedeny zpět. Samozřejmě v průběhu mnoha desítek let byla prostituce několikrát postavena mimo zákon. Marně! Od poloviny 17. století se již zcela toleruje jako nezbytná součást velkoměstského života s přístavem za zády.

 

            Pokud požaduje trochu pikantností a smyslnosti, nesmíte si čtvrť červených luceren nechat ujít. Leží nedaleko centra a přes den je jako každá jiná. Fungují zde obchůdky, kavárny, restaurace. Zato se soumrakem převládne červené osvětlení a otevřou se výklady se živým „zbožím“. Nutno podotknout, že všechny dívky za výklady mají kalhotky a podprsenky a žádné veřejné obscénnosti se nekonají. Luminiscenční osvětlení pak nádherně opticky vyhlazuje pleť a přes sklo je každá děva za prvotřídní krasavici. Výběr je opravdu rozmanitý. Od štíhlých blondýn přes exotické krásky z Thajska až po černé boubelky s váhou minimálně přes sto kilo. Pokojíky s obrovskou výkladní skříní si děvčata pronajímají samy. Nemusí se s nikým dělit, pasáci by zde zahynuli hlady. Když si po pečlivé prohlídce vyberete, domluvíte se na ceně a na způsobu provedení. Pokud obě strany souhlasí, dívka vás vpustí dovnitř. Zatáhne záclonku a (dále bez komentáře).

 

             Milovníci jiných požitků mohou navštívit Hash Marihuana Hemp Museum, které seznamuje s historií marihuany. Z konopí se zhotovovalo oblečení, sloužilo jako lék, vyráběla se z něho pevná lodní lana. Součástí muzea je skleník, kde se marihuana pěstuje. Občas část expozice zabaví policie, ale to snad patří k místnímu folklóru. Stejně jako krádeže kol. Ty stojí na každém rohu a téměř vždy jsou zabezpečeny řetězem nebo tlustým nedobytným zámkem. Na první pohled cena zámku někdy výrazně přesahuje cenu staré železné šarapatky. Ovšem Holanďané jsou šetřiví a dobře vědí, že v Amsterdamu by se bez svého kola ocitli „mimo provoz“. Na kolech se jezdí do zaměstnání, vozí se nákupy, ve zvláštních „uhlácích“ i malé děti. Dokonce zde začínají fungovat ekonomická a zejména ekologická vozítka - nájemná velotaxi na způsob rikši, poháněná lidskou silou.

 

            Holandsko jsou ale zejména barevná tulipánová pole, čerstvé ovoce a kvalitní zelenina. Několikrát v roce od jara do podzimu mají květiny svůj svátek. Bloemen Corso (květinový průvod) je vidět na grachtech, kdy se květinami vyzdobí všechna plavidla, i v ulicích města. Vyhrává hudba, alegorické vozy hýří nápady, lidé se usmívají a cizinec jen nevěřícně zírá. Z Amsterdamu si můžete přivézt různé unikáty do své zahrádky, například zcela černý tulipán s názvem černá vdova apod. Občas se ovšem za „tulipán z Amsterdamu“ označují i semínka marihuany. Obchodníci rádi podporují vše, co je módní a co vytahuje peníze z kapes turistů. Nečekané věci však můžete sehnat též na bleším trhu na Waterloopleinu. Nebo si raději zakoupíte reprodukci obrazu některého z vyhlášených holandských mistrů – například Rembrandta?

 

            Skutečné předlohy, které se dostaly do učebnic světového malířství zde stojí a fungují dodnes. Například zvedací most z obrazu Vincenta Van Gogha. Nebo dřevěný Magere Brug (Hubený most). Ten je z celkového počtu 1 400 mostů v Amsterdamu nejznámější. Původní zvedací most pochází okolo roku 1670. Jeho replika byla zhotovena v roce 1969 z afrického dřeva azobe. Zhruba každých dvacet minut se zvedá, protože pod ním projíždějí lodě. Mosty i „silnice“ se zvedají v Amsterdamu velice často. Místní chodce a řidiče to možná trochu zdržuje, ale pro mě to je senzační exotika.

 

            Zvláštní stavba na vodě ve tvaru přídě obrovské lodi byla postavena v přístavu v letech 1992 až 1997. Nachází se v ní Mezinárodní centrum pro výzkum a technologie. Střecha je přístupná a poskytuje výhled na staré město i na moře. Pořádají se tady koncerty a hudební a divadelní vystoupení. V noci je „loď“ osvícená a vypadá opravdu netradičně jako z jiného světa. V Amsterdamu se neustále prolíná a mísí historie a současnost, tradice i moderní architektura, trvalé prověřené hodnoty i chvilková zábava z „nejspodnějších šuplíků“. Každopádně Amsterdam je městem, kde nikdo nevypadá divně. Téměř každý sem zapadne a je tolerován i se svým oblečením, účesem, barvou pleti… Amsterdam lze bez nadsázky srovnat s New Yorkem, ovšem v té naší evropské, domácí a upřímnější podobě. A víte co, v příštím článku se vypravíme i po okolí. Rovněž stojí za výlet!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Lajdar | středa 18.6.2008 7:27 | karma článku: 12,70 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

Občas podlehnu tlaku okolí, situace či nabídky a udělám něco, co ve skutečnosti ani učinit nechci. Proto jsem vše sepsal, abych předvánočnímu času podléhal jen minimálně nebo vůbec.

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Milan Lajdar

Nic není v Čechách zbytečnějšího než senát

Tolik humbuku a povyku pro nic. Senát byl hloupost ještě dřív než vůbec vznikl. Sice slyším trapné úvahy o horní a dolní komoře, ale nejsme Amerika, ani antický Řím.

14.10.2018 v 16:09 | Karma: 47,08 | Přečteno: 7483x | Diskuse| Politika

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 3. část

Jak je v Čechách pravidlem, leccos je úmyslně nohama vzhůru, takže domácí poddruh – blboun sociální není v pravém slova smyslu hloupý, neschopný a ohrožující druh, ale je naopak rozbujelý, parazitický a nepokrytě vyčůraný.

6.8.2018 v 6:15 | Karma: 23,59 | Přečteno: 615x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 2. část

V první části jsme zmapovali několik typických poddruhů blbouna evropského, který se rozšířil zejména po sjednocení Evropy a zrušení hranic. Využil nové reality a zatím úspěšně prosperuje zejména v Bruselu a okolních státech.

1.8.2018 v 13:08 | Karma: 29,50 | Přečteno: 636x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

Sice původní druh, který však léty ztratil veškeré obranné instinkty. Vyskytuje se po celé Evropě, kde jsou jeho typické poddruhy: například blboun bruselský, blboun španělský, blboun německý (přezdívaný Merkelová) apod.

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci potvrdili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci i podruhé potvrdili možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  17:14

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1513x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik