Mňamka za babku

Často vzpomínám, jak moje venkovská babička z Kratonoh žila skromně a přitom báječně. Neměla žádné finanční poradce, ani noviny, ani televizi a rádio zapínala pouze tehdy, když potřebovala zjistit přesný čas, aby si nařídila hodiny.

Kolik hovadin a zbytečností nás obklopuje dnes – a my se rádi necháváme oblbovat a obklopovat. Nejsem jiný; také občas podlehnu. Stále víc se však vracím k moudrým životním zásadám a pravidlům mé babičky. A když mám chuť, ukuchtím si něco z její kuchyně, což mi zpátky alespoň zdánlivě přivane vůni a chuť starých dobrých časů. Samozřejmě, že tím potvrzuji, že už jsem starej a nostalgickej. Ale ať!

Tak tedy k té mňamce, než zas zabloudím k úplně jinému tématu, než slibuje nadpis.

Uvaříte brambory, nebo vezmete ty, které vám zbydou z nějakého vaření. Nakrájíte je na kostky, přidáte nakrájenou cibuli, na pánev přihodíte trochu sádla, přisolíte a mícháte.

Když se objeví na bramborách kůrčička, je vhodný čas vše vyklopit na talíř, přidat kyselé okurky pro chuť a mít se báječně. Moc to nestojí, dlouhý čas to nezabere a přesto si pochutnáte jako za mlada, kdy se vařilo pouze ze základních tuzemských surovin. A přitom se, kupodivu, olizuji ještě teď.

Autor: Milan Lajdar | pátek 17.2.2012 11:50 | karma článku: 27,56 | přečteno: 1725x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99