Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se točí televizní zpravodajství

Dělal jsem v životě leccos, ale mým hlavním oborem je fotografie a film (video). Často nosím na rameni reportážní kameru a točím. Třeba pro komerční televizní stanici Nova.

            Občas jsem proto volán, abych okamžitě přijel do některého televizního studia (v Hradci Králové je jich několik), popadl kameru a s reportérem (reportérkou) vyjel točit. Komerční stanice totiž nemají v jednotlivých krajích a velkých městech své stálé štáby se zaměstnanci, ale najímají si na jednotlivé reportáže externisty. Štábů je víc, vzájemně si konkurují a přetahují si zakázky i lidi. Protože čím víc zakázek se pro komerční televize natočí a je odvysíláno, tím víc se fakturuje a televizní studio z toho žije. V opačném případě to může zabalit, drahou techniku rozprodat pod cenou a jít třeba dláždit chodníky. Ovšem práce pro televizi je atraktivní a když se daří, též finančně zajímavá. Samozřejmě ale netočíte cokoliv, ale pouze to, o co má hlavní redakce ten den zájem a co vám potvrdí jako „výjezd“.

 

            Regionální „reportéři a reportérky“ od útlého rána poslouchají rádia, listují všemožnými novinami, loví na internetu a ilegálně poslouchají požárníky, policii nebo záchranku. Mají i své informátory z jiných médií, kteří se s nimi o případnou tutovku rozdělí, pokud si vzájemně nelezou do zelí. Ale například novináři z Blesku si s kolegy, kteří točí pro Novu nebo pro Primu, rozumějí výborně! Jde o kamarádskou výpomoc (jednou mi dáš tip ty, podruhé já) a zejména o prachy. Do devíti hodin dopoledne se posílají z jednotlivých regionů mailem do pražských televizních redakcí nabídky. Poté tam proběhne porada, na které vedoucí zpráv proberou, co je pro daný den aktuální, na jaké téma se zaměří a jakou strukturu budou večerní televizní noviny pravděpodobně mít. Po desáté dopoledne potvrdí jednotlivým redakcím v regionech, co si skutečně objednávají. Samozřejmě je toho o vous víc, než stačí večer odvysílat, aby měli určitou rezervu.

 

Na druhou stranu objednané příspěvky zaplatí, i když je neodvysílají. Výše honoráře je daná podle toho, kam je příspěvek zařazen. První hlavní aktuální událost dne má ohodnocení nejvyšší, nejméně se platí za „tečky na konec“ – tedy za zajímavosti o různých mláďatech v zoologických zahradách apod. Pochopitelně zůstává ještě rezerva, kdyby se během dne přihodilo něco skutečně bombastického a neočekávaného, například srážka vlaků, spadlé letadlo či hromadná dopravní nehoda. Čím víc mrtvých, tím je zpráva upřednostněna. Takže když si například televize objedná natočení ranní dopravní nehody, která se stala v Brně a má jednoho mrtvého, brněnský štáb vyjede točit. Když se pak ale v Plni stane nehoda se třemi mrtvými, má pochopitelně „atraktivnější“ aktuálka přednost a mrtvý z Brna jde k ledu.  

 

            Můžete teď dlouze diskutovat a polemizovat o tom, zda je tento postup etický, morální a já nevím jaký. Důležitá je však sledovanost a dlouhodobé výsledky jednoznačně ukazují, že většina národa se na komerční zprávy s potoky krve dívá pravidelně a ráda! Přednost má sledovanost, nikoliv morálka. Díky tomu jsem už točil dvojnásobnou vraždu, různé tragické pohromy, karamboly, nehody, požáry… Radost však z toho nemám a beru to opravdu pouze jako záskok, když jiný kameraman není k dispozici nebo má jiný výjezd. Nejdůležitější je však rychlost a operativnost. Protože rychlí a pohotoví jsou i záchranáři, policie, hasiči a nakonec i pohřební služba. Když přijedete s kamerou s křížkem po funusu, nikoho už „ilustrační záběry“ o ničem (o prázdné a vymetené silnici, na které před pár minutami ještě leželo osm mrtvol) nezajímají. Ani diváky, ani šéfredaktora televizního zpravodajství.

 

V terénu je šéfem konkrétní reportér (reportérka), který daný příspěvek točí, komentuje a dává dohromady jeho výslednou podobu. Takže když žádají, ať tajně vlezu oknem do baráku, kde se před chvílí stala vražda, a natočím rozhovor, ve kterém se odvážný jinoch zeptá přímo „na mikrofon“ nejbližších příbuzných oběti, co tomu říkají, musím vyhovět. Často to není ani vhodné, ani slušné, ani korektní. Jenže znáte lidi; jeden se o rozpůlené nebožce rozpovídá jako by byla stále naživu, zato další popadne vidle a žene nás ze vsi, až máme obavy, že k již mrtvému ten den ještě přibudeme my – dva obyčejní pěšáci od televize. Vesměs to jsou však velice smutné záležitosti a neradno je zlehčovat. Pokaždé mám totiž tísnivý pocit, že téměř mávnutím proutku se mohu v podobné tragické a zoufalé situaci ocitnout já sám, někdo blízký nebo kdokoliv z nás. Na druhou stranu se netočí pouze tragické události, ale všemožné zajímavosti, které jsou často veselé a k popukání. O tom příště!

Autor: Milan Lajdar | sobota 5.4.2008 16:25 | karma článku: 18,81 | přečteno: 1253x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

Občas podlehnu tlaku okolí, situace či nabídky a udělám něco, co ve skutečnosti ani učinit nechci. Proto jsem vše sepsal, abych předvánočnímu času podléhal jen minimálně nebo vůbec.

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Milan Lajdar

Nic není v Čechách zbytečnějšího než senát

Tolik humbuku a povyku pro nic. Senát byl hloupost ještě dřív než vůbec vznikl. Sice slyším trapné úvahy o horní a dolní komoře, ale nejsme Amerika, ani antický Řím.

14.10.2018 v 16:09 | Karma: 47,08 | Přečteno: 7483x | Diskuse| Politika

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 3. část

Jak je v Čechách pravidlem, leccos je úmyslně nohama vzhůru, takže domácí poddruh – blboun sociální není v pravém slova smyslu hloupý, neschopný a ohrožující druh, ale je naopak rozbujelý, parazitický a nepokrytě vyčůraný.

6.8.2018 v 6:15 | Karma: 23,59 | Přečteno: 615x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 2. část

V první části jsme zmapovali několik typických poddruhů blbouna evropského, který se rozšířil zejména po sjednocení Evropy a zrušení hranic. Využil nové reality a zatím úspěšně prosperuje zejména v Bruselu a okolních státech.

1.8.2018 v 13:08 | Karma: 29,50 | Přečteno: 636x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

Sice původní druh, který však léty ztratil veškeré obranné instinkty. Vyskytuje se po celé Evropě, kde jsou jeho typické poddruhy: například blboun bruselský, blboun španělský, blboun německý (přezdívaný Merkelová) apod.

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1513x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik