Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nemůžeme přestat válčit?

Když se zamyslíte nad historií lidstva, zjistíte, že lidé vždy bojovali jeden proti druhému. Zdá se, že nikdy nebyl mír, ale jen období mezi bitvami. 

Dispozice člověka k neustálým bojům se zdá ještě více nepochopitelná, když ji srovnáte s přírodou. Živočich bojuje jen tehdy, aby se nažral, aby nebyl sežrán, nebo za účelem páření, jinak si zvířata málokdy ubližují. Proč lidé bojují, když je k tomu nenutí žádný existenční důvod? Navíc, i když se boj nevede zbraněmi, stále válčíme: Hádáme se, diskutujeme a bojujeme, to vše proto, abychom si získali veřejné mínění. Stručně řečeno, celá naše existence spočívá v boji.

Je k tomu dobrý důvod. Může se zdát, že neexistuje žádný existenční důvod, který by nás pobízel k boji, ale ve skutečnosti existuje. Zatímco zvířata bojují o své fyzické přežití, my bojujeme o své duchovní přežití. Naše ega nás pohánějí k získání převahy, triumfu nebo vítězství, protože bez pocitu nadřazenosti mohou sice naše těla existovat, ale my se necítíme naživu. Pro ego není nic horšího než ponížení; lidé si kvůli němu berou i život.

Jinými slovy, cítíme se naživu pouze tehdy, když nad někým dominujeme. To je jediné potvrzení naší existence, které ego akceptuje. Proto jsme nuceni proti sobě bojovat, i když se zdá, že k tomu není žádný rozumný důvod. Vzhledem k tomu, že naše veškerá naše komunikace na všech úrovních je určitým druhem boje, zdá se, že jsme odsouzeni k životu v nekonečných bitvách, dokud se neunavíme a nezemřeme.

Má to však hluboký důvod. Nekonečné boje nás nutí ptát se po smyslu všeho - proč bojujeme, proč si navzájem ubližujeme, proč je na světě tolik podlosti a nakonec i proč existujeme.
Tyto otázky nás posléze dovedou k poznání, že na světě není jen jedna síla, ale spíše dvě - jedna pozitivní a druhá negativní. Pozitivní síla vytváří život, vřelost, růst a spojení, zatímco negativní síla způsobuje smrt, chlad, rozklad a separaci. Kdyby existovala jen jedna z nich, neexistovali bychom. Ke stvoření života jsou zapotřebí obě síly stejně jako k vývoji a změně. Paradoxně se ukazuje se, že právě válka v nás vyvolává pocit, že se cítíme naživu.

Výsledkem je, že pokud chce jedna země dominovat, musí existovat i jiné země, aby bylo koho ovládat. A také platí, že pokud jedna země stále dominuje, pocit nadvlády slábne, země s převládající mocí ztrácí pohon, oslabuje a vládu přebírá jiná země.

Boj mezi pozitivními a negativními silami umožňuje život, proto musí existovat. Záleží však na nás, zda se stane válkou, nebo ne.

Abychom umožnili existenci a rozvoj, a přitom udrželi síly v rovnováze a míru, musíme pochopit význam míru. Hebrejské slovo pro mír je „šalom“, od slova „šlemut“, které znamená celistvost nebo doplnění. Jinými slovy, život existuje pouze tehdy, když existují obě strany a vzájemně se doplňují. Také síla jedné z nich určuje sílu druhé, protože boj mezi nimi je neustále pohání k vývoji.

Abychom ukončili války, musíme tento proces pochopit a přijmout. Boj mezi těmito silami to nezastaví, ale tento boj bude konstruktivní, nikoli destruktivní.

Když například sportovci chtějí zlepšit své výkony, trénují proti stále většímu odporu. Chápou, že jen když budou sami sobě klást výzvy, zlepší se.

Stejně tak se všichni zlepšíme, jen když se zintenzivní konkurence mezi národy a lidmi. Avšak pouze tehdy, budeme-li mít na paměti, že smyslem soutěžení není ovládat, porážet nebo ponižovat druhé, ale zlepšovat všechny zúčastněné, budeme schopni jednak soutěžit, ale zároveň vítat své výzvy a vyzyvatele, neboť nebýt jich, stagnovali bychom.

Když přejdeme na režim vzájemného doplňování , nebude nikdo silnější než ten druhý. Místo toho bude existovat vzájemný příslib starat se o blaho všech. Naše pochopení, že jsme vzájemně závislí a že naši domnělí protivníci jsou ve skutečnosti zárukou našeho rozvoje, je klíčem k vybudování prosperující, rozvíjející se a udržitelné společnosti na celém světě a v každé zemi, takové, kde všichni její občané budou žít v míru a spokojeně.

 

Autor: Michael Laitman | čtvrtek 5.5.2022 2:15 | karma článku: 10,63 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Michael Laitman

Jsme stvořeni jen proto, abychom se prodírali trním ke hvězdám?

Byli jsme přírodou vytvořeni záměrně tak, abychom se prodírali skrze trny ke hvězdám, protože jen tak si můžeme tyto prostory osvojit a skutečně ovládnout.

2.6.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 4x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak se zbavit úzkostných myšlenek

Úzkostných myšlenek se můžeme zbavit tím, že začneme konat dobré skutky pro druhé. Je důležité si uvědomit, že „pro druhé“ neznamená pro lidi, kteří jsou nám již přirozeně blízcí, jako je naše rodina a příbuzní.

31.5.2024 v 5:00 | Karma: 3,84 | Přečteno: 73x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak je možné vysvětlit, co je Vyšší svět, který je mnohem mocnější a bohatší než náš svět?

Vyšší svět lze pocítit pouze tehdy, když rozšíříš své touhy tím, že je spojíš s ostatními. To znamená, že všechna srdce a veškerou mysl světa, které jsou plné přání, uvnitř sebe sjednotíš v jedno, aby se přání mohla uskutečnit.

29.5.2024 v 5:00 | Karma: 4,60 | Přečteno: 97x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Nacházíte se na své životní křižovatce?

Dvě cesty se potkaly v místě křižovatky, úzká a široká. Široká říká: „Podívej se na sebe. Jsi pokrytá ostrými kameny a trhlinami. Ale podívej se na mě: Já jsem krásná, hladká. Vedle mě jsou kavárny, restaurace a vily.“

27.5.2024 v 5:00 | Karma: 7,19 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lidská hloupost má důvod

Jednou z nejtěžších otázek, které provázejí lidstvo po celé jeho dějiny, je otázka: proč nejinteligentnější druh života na planetě nedokáže smysluplně ovládat svůj život?

25.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 549
  • Celková karma 8,25
  • Průměrná čtenost 426x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik