Je Evropa na pokraji jaderné války?

Současná doba odhaluje zranitelnost Evropy a riziko další eskalace války, která může vypuknout ve zlomku sekundy. Finsko a Švédsko oznámily, že chtějí požádat o členství v NATO.

Rusko vnímá tento krok jako hrozbu a varovalo, že pokud se tyto země připojí k alianci, rozmístí jaderné a hypersonické zbraně v oblasti Baltského moře.

Na základě průzkumů veřejného mínění Finsko a Švédsko tvrdí, že válka na Ukrajině podnítila rostoucí podporu veřejnosti, aby se staly součástí 30členné vojenské aliance. Obě severské země se po desetiletí bránily vstupu do NATO ve snaze zachovat si neutralitu, ale zdá se, že se tyto úvahy změnily.
Mohlo by napětí v Evropě přerůst v jaderný konflikt? Především se po skončení války na Ukrajině zásadně změní pohled na budoucnost evropských zemí a světa obecně. Zhodnocení života před konfliktem a po něm - pokud se tomu dá říkat konflikt, protože je to složitější - určí, co bude dál. Dokud však nepochopíme, že právě naše vrozená lidská touha po nadvládě nijak nepřispívá k pozitivním změnám ve světě, bude tato touha  i nadále představovat globální hrozbu pro nás všechny a nebezpečí jaderné války v Evropě i jinde ve světě bude přetrvávat.

Rizika jaderné expanze vznikají za určitým účelem: aby lidstvo pochopilo, že ohrožování a nadvláda nejsou správným způsobem řešení problémů mezi zeměmi. Jaderné zbraně jsou schopny vyhladit celé populace a toto nebezpečí nutí celý svět a každého člověka, aby se takového výsledku obával a zvažoval, jak změnit lidskou společnost jako celek, aby k takovému katastrofickému scénáři nikdy nedošlo.

Měli bychom si vzít ponaučení z předchozích bolestných událostí v dějinách, bohužel lidstvo se bohužel z předchozích ran nepoučilo. Proto stále znovu a znovu narážíme kosou na stejný kámen.
Abychom zabránili svému úplnému zničení, musíme si uvědomit, že vládnutí prostřednictvím nenávisti a rozdělení jen dláždí cestu k našemu zničení. Naděje na lepší budoucnost závisí na naší ochotě změnit náš čistě egoistický pohled na komplexnější a víc integrující pohled na vztahy mezi lidmi a zeměmi.

Jak vysvětluje přední kabalista Baal HaSulam ve své oči otevírající sbírce Spisy poslední generace: „Bomby vykonají své dílo a těm, kdo zkázu přežijí, nezbude nic jiného než vzít na sebe úděl vytvořit nový svět, v němž jednotlivci a národy nebudou pracovat pro svůj vlastní prospěch víc, než je nutné pro jejich obživu, zatímco vše ostatní bude konáno ve prospěch ostatních.“ Doufejme, že nebudeme muset dojít až do bodu zoufalství, abychom zareagovali a změnili směr svého konání od vlastního sobeckého prospěchu ke spolupráci a vzájemné péči.

 

Autor: Michael Laitman | čtvrtek 19.5.2022 3:17 | karma článku: 21,07 | přečteno: 523x