Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chceme mít dálnice nebo nové šéfy?

Za posledních sedm let (od roku 2007) mělo Ředitelství silnic a dálnic šest generálních ředitelů. Za stejnou dobu nastoupil nyní dokonce devátý ministr dopravy. Někteří ministři byli ve funkci dokonce tak krátce, že ani nestihli oblíbená škatulata a pořádný personální kolotoč.

Z působení některých ministrů a jejich týmů se stát vzpamatovává dodnes – takový Aleš Řebíček a jeho lidé na ŘSD dokázali opravdové divy. Asi nepřekvapí, že zvlněné úseky dálnice D47 byly stavěny v letech 2004 až 2007, přičemž v podstatné části této doby seděl na ministerstvu dopravy právě Aleš Řebíček, před ním lidovec Šimonovský. Ona i ta politická příslušnost patří k dobře ilustrativním: takže do září 2006 vládli úřadu lidovci, čímž se dostáváme do roku 2007. A stranicky následují: ODS, ODS, nestraník navržený ODS, Věci veřejné, nestraník, Věci veřejné/LIDEM, ODS, nestraník kandidující za SPOZ, ANO 2011.

Ale o to teď tolik nejde.

Česká dálniční síť má strašlivé množství problémů. Je tu rozběhlá rekonstrukce D1, která započala za předminulého generálního ředitele ŘSD a po každé změně na postu hlavního šéfa se na čas zadrhnula. Jako ostatně celý chod úřadu – kdokoliv, kdo si sedne na tak extrémně horké křeslo, první měsíc, dva nebo tři nepodepíše žádný podstatnější a finančně závažný dokument. Proč? Protože nechce skončit v kriminále a než začne přebírat odpovědnost, musí vědět za co.

Je tu slavný spor o D47, kde tahá stát sice za delší kus provazu, ale má také máslo na hlavě. Stavební společnost Eurovia mizerně postavila hned několik úseků, to je zřejmé. Kdyby bylo všechno přesně a správně, nebyla by silnice hrbolatá jako varhany. Ale pánové od státu asi také nekoukali zrovna přesně a pečlivě, když podepisovali předávací protokoly. Nicméně každá další a další změna ve vedení ŘSD je v jednáních k horšímu. Nikoliv proto, že by ho vedli horší lidé, ale protože se věc stává nutně stále více politickou.

Je tu problém s výkupem pozemků a stanovením cen. To je neobyčejně vážná potíž vzniklá legislativou přijatou sice v dobrém úmyslu, ale s mimořádně špatnými konci. A zase je v tom velký kus politiky – ve správné chvíli nebyl nikdo, kdo by měl dost zkušeností a znalostí k tomu, aby dokázal analyzovat, kam ten nápad povede. To měl udělat David Čermák, zatím předposlední ředitel ŘSD, a Zbyněk Stanjura, nyní před – předposlední ministr dopravy. Výsledkem je, že se výkupy zastavily. Poslanecká sněmovna i Senát věřily doporučením a napříč politickým spektrem (pro jednou bylo vše konstruktivní) posvětily špatnou myšlenku.

Já celkem rozumím tomu, že noví ministři si chtějí do svých podřízených organizací umístit lidi, kterým věří a které berou jako součást svého týmu, Ale bylo by dobré o tom někdy přemýšlet nejen s hlavou obalenou stranickou vlajkou. Málo se mluví o tom, že v posledních letech nejsme schopni prostavět peníze, které jsou na rozvoj silniční sítě uvolněné a nejsme ani zdaleka schopni využívat peníze z Evropské unie. Dohromady jde nikoliv o jednotlivé miliardy, ale o celé desítky miliard korun. Jedním z důvodů je, že během permanentních personálních zemětřesení nějak nezbývá čas na to, co je smyslem věci – totiž na stavění těch silnic.

Bylo by možná dobře zastavit tenhle kolotoč permanentního trockismu a nechat alespoň nějakou dobu věci fungovat. Zvláště na té dopravě, kde alespoň jednou nebo dvakrát ročně nezůstává kámen na kameni.

Autor: Ladislav Velebný | pátek 7.2.2014 10:15 | karma článku: 11,55 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Pravé prokletí je nezaměstnanost

Klíčovým problémem nové vlády – ať již bude nakonec poskládána jakkoliv – bude nezaměstnanost. Tady se láme ekonomický i sociální chleba. A to přes fakt, že v rámci Evropské unie jsme na tom vlastně velmi dobře.

9.12.2013 v 7:02 | Karma: 11,58 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

Modla lustračního zákona

Lustrační zákon (přesněji zákony, ale to není podstatné) měly platit pět let. Konkrétně v letech 1991 až 1996. A máme je zde pořád. Porevoluční berličky se změnily v jeden ze základních kamenů české legislativy.

6.12.2013 v 9:30 | Karma: 17,08 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Ladislav Velebný

Problém Romů jsou ve skutečnosti Romové

Kdyby Romové četli více noviny a zajímali se o dění ve světě, měly by je zaujmout dva případy z Ameriky poslední doby. Prvním je osvobození George Zimmermanna porotou v případu smrti Trayvona Martina. Druhým je vražda Australana Chrise Lana, kterou spáchali tři černošští mladíci ve věku od patnácti do sedmnácti let. Tyto dva případy totiž ukazují budoucnost romské menšiny v případě, že se rychle nevzpamatuje a nezačne řešit svůj problém sama se sebou.

30.8.2013 v 7:26 | Karma: 45,38 | Přečteno: 4907x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Nobelista chřestí zbraněmi

Turbíny bojových letounů již žhnou a Amerika se znovu chystá útočit. Tentokrát v Sýrii. Svobodné demokratické státy se připravují zasáhnout v zemi, která jistě není ani svobodná a ani demokratická. Celá situace smrdí velkým průšvihem. A ironií osudu je, že hlavní touhu po útoku má zjevně oficiální mírotvůrce Barack Obama.

29.8.2013 v 13:46 | Karma: 22,17 | Přečteno: 791x | Diskuse| Politika

Ladislav Velebný

Hurá, rozpustili jsme se!

Zařadil jsem se s čistým svědomím mezi 140 poslanců, kteří byli pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Pak jsem si posbíral svoje věci, vrátil klíče, rozloučil se s dámami z parlamentní restaurace, nasedl do vlaku a odjel domů. To všechno s dobrým pocitem, že už brzy skončí nejhorších sedm let české politiky.

22.8.2013 v 11:32 | Karma: 16,79 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik