- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Bukvice nežeru, nešmakují mi a zalejzají pod zubní protézu jako makový štrúdl. To ať tam raději vleze šrůtek uzeného, bude se hodit ve zlých časech. Když bloudíte s prázdnou po lese a začíná se smrákat.
Ve chvíli, kdy musíte jít světa kraj, abyste přenocovali ve své postýlce. On vám totiž ujel poslední spoj před hodinou. Rázujete po silnici a na krajnici a v pangejtu je hub jako na vydařené výstavě. Těch původně jedlých, které vám můžou posvítit jako černobylky na cestu.
Abych nezblbnul a nebál se na té daleké pouti, zpívám si do omrzení Cestáře a v duchu se modlím, aby zastavila paní ve zlatém kočáře. Prý přeje štěstí připraveným. Ani vozidlo Armády spásy nejelo okolo.
Když jsem bydlel v Pošumaví a rostly, to jsem dělal haura a vybíral si. A sbíral nejen ty nejvoňavější praváky dubové i smrkové. Nezhrdl jsem ani ostatními houbami, které mnozí ani neznají a zařadili si je do kategorie " prašivky ". Dutonožky, černohlávky a hřiba strakoše s mnoha roztodivnými krajovými názvy. Židáček, podborovinka, švec a koželužka. Budějičáci mu říkají bez práce. A na Šumavě si jich nikdo ani nevšimnul.
Houbařská sezóna teprve začíná, březnovku z nám jedině z atlasu, to bych
musel mít prase vycvičené, aby tuhle houbu vyčenichalo. Smrže a kačenku už známe. Našel jsem recept na smrže ala humr. Povařený, nakrájený a ochucený pikantní majonézou. Myslím, že chatka z Kamčatky za pětikorunu byla éňo ňůňo, ale tu dobu, když jsem byl sice mladý už bych nerad znovu prožil.
Tahle houbička se jmenuje destice chřapáčová, má ráda vlhko a teplo, tlející pařezy a kořeny. Prý je velmi dobrá do polévek, ale nevím, nemohu sloužit.
Tak proč o ní píšu? Mně se moc líbí její lidový název " prasečí uši ".
Aspoň jeden recept na houbovou omáčku, kterou mám rád.
Pokrájené smrže orestujeme na sádle do měkka spolu s cibulkou a hladkou moukou. Vše necháme spejchnout do zlatova a zalijeme hovězím vývarem. Necháme provařit a na závěr přidáme trochu zakysané smetany a sterilovaného kopru. Podáváme s vařeným hovězím a knedlíkem. Není to zdravé, ale dobré. Dle rozmaru jí říkáme jihočeská nebo písecká.
A pro fajnové posluchače přidáváme creme fraîche, zakysaná smetana není dost nóbl.
Další články autora |