Krkonošský fotoblog s krátkým nepohádkovým exkursem do života vládce hor.

Rüberzahl, Rýbrcoul i Čelakovského echt český Řepočet, co předčil i ta nejhorší očekávání a dal tomu na ördel. Ještě, že vše zachránil V. K. Klicpera svým baladickým Krakonošem a odčinil tak své sitcomy Rohovína, Hadriána etc. 

Kolik set kilometrů musely ujít sešmajďané botasky, turistické pohorky, které by i v dezolátním stavu okouzlily pasáka koz v divokém Kurdistánu nebo apartní "adidasky" zakoupené na Ho-Či-Minově stezce o pouti? Bývaly doby, kdy jsem bez uzardění tvrdil, že znám kdejaký kámen v Krkonoších. Nemluvil jsem pravdu, lhal jsem a vychloubal se. Sám se divím, že to Krakonoš nechal bez povšimnutí.

On to nemá rád žádný domácí pán, ba ani vládce hor, údolí a jsou i tací, kteří tuší že i podzemí může skrývat nějakou šikovnou rudu, se kterou se dá vládnout světu po dobrém i zlém. Proč by nemělo zajímat Rüberzahla, vládce hor Obřích zvaných Riesengebirge, kdo se mu potuluje po rajónu za účelem přesunu lesní hmoty či loupání perníčku?

A co my nepodajní poddaní? Z vládce hor se dá snadno udělat tajtrlík, který jistě pobaví ujařmený plebs. Jsme-li skuteční čeští vlastenci, děláme na něj za rohem dlouhej nos a v závětří domova se pitvoříme „ Rýbrcoul  Rýbrcoul „ a malujeme mu volské rohy, jako by to byl ňákej obyčejnskej moula řečený Íček. Ještě, že to nezaregistrovala stará Íčková z KRNAPu. Aby v tom nejel sám olomoucký autobusák Smetana.

Něco pro zasmání. Jak se učil Krakonoš v Číně zakroutit bařtipánům a zrádcům českého národa krkem !

 

Autor: Ladislav Smrčka | pondělí 7.9.2015 18:20 | karma článku: 9,90 | přečteno: 283x