Pokračování o dietách, nyní se slíbeným "výživným" receptem.
Já se kalorií zbavoval při mnohých sportovních aktivitách. Kolo, volejbal, pěší a vodácká turistika, to byl můj svět. Zlézal jsem tisícovky bez kyslíku, československé řeky byly mou velikánskou láskou a paradoxně jsem poznal Čeňkovu pilu až na stará bolavá kolena. Znal jsem nazpaměť každý kilometr na trase nové betonové "dálnice" z Prahy do Štěchovic nebo jízdu po dlažebních kostkách do Sadské. Ale hlavně, už tenkrát jsem dodržoval pitný režim. Zajet nebo zajít na "jedno" bylo vždy to nejhezčí tečkou za sportem.
Byl jsem vždy dobrým strávníkem a chutnalo mi všechno kromě zemlbáby, škubánků a rýžové kaše s ovocem. Nikdy jsem se neofrňoval, o to víc mne matka milovala. To by mě raději zmrskala šňůrou od žehličky, ale potrestat škubánkem, to by nikdy neudělala.
Proč píšu o čínské kuchyni? Já ji měl rád od té chvíle, kdy otevřeli svou první jídelnu ve Vodičkové ulici. Pracoval jsem totiž hned naproti v divadle a chodil s ešusem pro jídlo jako do závodky. Jako v Rusku se rozpočítávali graždanínové na láhev vodky, já pervoj ty drugoj. Herec jako technikář, zvukař anebo choreograf. Švej ču žou za 17,- Kung pao za 21,- v měně kryté prací dělníků, rolníků a taky inteligence.
I u nás doma se čínské jídlo zabydlelo, včetně mnoha zaručeně pravých originálních receptů. Nedělávalo se běžně jako šťouchané brambory s podmáslím, ale patřilo k jídlům svátečním stejně jako ohřátá čabajka.
Nyní již oslí můstek diety feng šuej, která je vázána na element vody, ohně a podobných skotačin. Určitě také nevíte o čem je řeč, tož ten slíbený recept.
Kuřecí směs Chop Suey si dělám tak nějak po svém.
Kuřecí prsa ve slevě za přijatelnou cenu nakrájím na nudličky velikosti hranolků a restuji v oleji zakápnutém chili a soja saucem asi 10 minut. Maso vyndám a v pánvi dusím do měkka veškerou kořenovou zeleninu nakrájenou na kolečka, kostičky, jak oku lahodí. Orestovaná cibule, fazolové lusky, paprika, pórek a žampióny, to vše barevně a chuťově doladí. Na závěr přidám trochu červeného vína, cukru, česneku a orestované kuřecí maso a ještě chvíli podusím zakápnuté sojovou omáčkou. Jako přílohu raději rýži, ale smažené nudle mě taky neurazí. A hranolky jsou už také vžitou přílohou.
Vím, že jsem vyvrhel za plotnou a vše si snažím usnadnit. Já nezapomněl na bambusové výhonky, jen tak potichu dodávám. Mladá kedlubnička pokrájená na tenounko vyjde levněji. Dobrou chuť.
Můžete také oslňovat nevítané vetřelce hláškami typu " My jsme zvyklí na jídla ze S´čchuanského kantonu, nevadí vám ona sladkokyselá chuť a vůně, tolik charakteristická pro tuto čínskou oblast?"
Ladislav Smrčka
Krkonošský fotoblog s krátkým nepohádkovým exkursem do života vládce hor.
Rüberzahl, Rýbrcoul i Čelakovského echt český Řepočet, co předčil i ta nejhorší očekávání a dal tomu na ördel. Ještě, že vše zachránil V. K. Klicpera svým baladickým Krakonošem a odčinil tak své sitcomy Rohovína, Hadriána etc.
Ladislav Smrčka
Čím výše se vzneseš..., panská láska... a namydlené schody. O československých úslovích.
Teta Kateřina ze Saturnina by nás zavalila desítkami průpovídek, ale určitě by nedokázala obohatit češtinu tak filigránsky jako naše politické hvězdičky. Kolika rétorům se musel odkrvit mozek, než vymysleli "nepodporu" primátorce.
Ladislav Smrčka
Chcete zhubnout a jíst co hrdlo ráčí a kapat do volátka jako o posvícení?
Těch snah se dopídit této faty morgany je tolik, protože autor by se jistojistě stal nositelem Nobelovy ceny a majitelem příslušného honoráře. Kdepak žádná dělená, krabičková, dle Lenky Kořínkové nebo dr. Kateřiny Cajthamlové.
Ladislav Smrčka
Jak se někteří terezínští vězni zmýlili v odhadu situace.
Opět se stala protiněmecká karta trumfem v rukách těch, kteří měli sami máslo na hlavě a z ostudy ušitý kabát. Češi bývali vždy učenliví, i Hitler si všiml toho, jak dovedou ohnout hřbet jako by seděli na kole a šlapat a šlapat.
Ladislav Smrčka
Vážně i vesele a možná zajímavě. Volné pokračování o houbách, které milovali naši předci.
Nejen pečárka, dnes k ní přibyla taky opeňka. Za všechno může opět Bartoloměj z Chlumce řečený mistr Klaret / * 1320 + 1370 /. Mistr pražské univerzity a pro nás otrkanější houbaře také popularizátor z dávnověku.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 63
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 757x