Jak se někteří terezínští vězni zmýlili v odhadu situace.

Opět se stala protiněmecká karta trumfem v rukách těch, kteří měli sami máslo na hlavě a z ostudy ušitý kabát. Češi bývali vždy učenliví, i Hitler si všiml toho, jak dovedou ohnout hřbet jako by seděli na kole a šlapat a šlapat.

 

Nebudu psát o těch, kteří se nevrátili a těch, které jsem neznal osobně. Příbuzná měla problémy se svým nezvěstným mužem, nejspíš agentem dublérem. Nemohla být lepší pozvánka na seřadiště u Veletržního paláce a nejkratší pěší přesun na bubenské nádraží.

Nikdy se nechtěla o životě v ghettu bavit, na rozdíl od těch, kteří nikdy nezažili čekání v gestapáckém předpeklí. To byli ti praví, co prožili protektorát v loajalitě, ale po válce se dožadovali potvrzení o protifašistickém odboji. Na jedno ale zapomenout nemohla, poznala tam svého budoucího partnera. Žida a komunistu s prapodivným jménem Šup. Poválečné události otupovaly jeho politické přesvědčení, až byli soudruzi protifašisté nesmírně rádi, že ho mohli vyloučit ze svých řad. Byl pomýlený daleko dřív než slavní osmašedesátníci. Vzal si tetu, šupem přijal její jméno a další Smrčka přibyl v mišpoche.

Oni měli k problému s Němci, jejich odsunem a míře viny, na rozdíl od těch nepostižených, smířlivější názor. Byli přesvědčeni, že stačí, aby generace hajlujících Němců byla zapomenuta. Prý není možné žít v přiživované nenávisti. To se ale setsakramentsky mýlili, vždy se našli čeští informátoři mávající osvědčenou protiněmeckou kartou. Ani nemohli tušit, že mnoho let po válce práskačský pamflet posloužíl svému účelu v předvolebním klání. Ovar si umyl ruce, on nic, to jen jeho ošklivý a bekaný příznivec vypustil na oběžnou dráhu "mylnou informaci". Nýčko se do toho všeho pan Bělobrádek omluví a každodenní žumpa na Novinkách.cz, ač je neustále vyvážena, je stále plná žvástů zdejších přepracovaných hovniválů.

Byli by asi asi překvapeni, že Němci museli projít dlouhodobou očistou. Dekomunizace je pro Čechy neznámý pojem. Od Aše až k řece Moravě se rádo říkává " Náš tatínek byl móc hodnej člověk, ten by neublížil ani kuřeti ". A šeptem dodává "On chodil jen podávat hlášení".

A ne všichni byli pitomí a neškodní jako informátor Pepek vyskoč.

Autor: Ladislav Smrčka | úterý 28.7.2015 11:08 | karma článku: 19,08 | přečteno: 881x