Vláda umožní seniorům podílet se na Putinově porážce

Vládní návrh důchodové reformy má kromě cíle, kterým je úspora státních financí, také nezpochybnitelný morální rozměr. Naši senioři mohou významným způsobem přispět k porážce Vladimíra Putina.

V poslaneckých kuloárech se našemu spolupracovníkovi podařilo položit jednomu z ministrů naší vlády několik otázek k aktuálnímu tématu důchodové reformy. Pan ministr souhlasil s položením několika otázek, avšak se skromností sobě vlastní požádal, aby nebylo zveřejněno jeho jméno. Jak trefně poznamenal: Tahle reforma není úspěchem mým nebo vůbec úspěchem jednotlivce, jde o úspěch celé vládní koalice, proto bych si nerad přisvojoval jakékoliv zásluhy. Zavázali jsme se voličům, že budeme dělat politiku úplně jinak než naši předchůdci. A svoje sliby plníme. Rádi jsme tedy vyhověli.

Pane ministře, vláda bude ve stavu legislativní nouze předkládat novelu zákona o důchodovém pojištění. Proč ve stavu legislativní nouze?

Víte, politika vlády Andreje Babiše nás dostala tam, kde dnes jsme, to je potřeba si uvědomit. Kvůli němu je nouze, a to i legislativní.

Takže důvodem, proč chcete snížit valorizaci důchodů, je nedostatek finančních prostředků ve státním rozpočtu?

Ano, to je zásadní. Víte, je třeba, abychom se v současné nelehké situaci uskrovnili všichni, a to i senioři. My ve vládě víme, že to nebude jednoduché, ale věříme, že naši senioři to pochopí a najdou cesty, jak se s celou situací vyrovnat. Řada z nich má příbuzné a přátele, děti, vnoučata. Věřím, že právě tito rodinní příslušníci nezůstanou pozadu a našim seniorům pomohou nelehkou situaci zvládnout.

To jsou krásná slova, pane ministře, a my vám za ně děkujeme. Objevují se však i názory, že rozmrazení platů politiků problémem nebylo, a valorizace by jím být mohla. Jaký máte vzkaz pro podobné škarohlídy?

To je klasický příklad dezinformace a právě proti takovým dezinformacím musíme bojovat. Tohle je navíc dezinformace, která byla vypuštěna se zlým úmyslem, o to je horší. Ano, je sice pravda, že došlo k rozmrazení platů politiků a soudců, ale dezinformátoři už záměrně neříkají to b). My jsme totiž k rozmrazení platů politiků přistoupit museli, protože nám to prostě nařizoval zákon. A my demokraté musíme zákony ctít.

Ale valorizace snad také nařizuje zákon, ne?

Nyní dochází k jeho změně, takže vše bude v souladu s právní úpravou. Ale naši senioři se nemusejí obávat, že by je snad vláda nechala padnout. Připomenu jen namátkou, co všechno už jsme pro naše důchodce udělali:

Především jsme je zbavili celoživotní závislosti na ruském plynu a ropě. Řada z nich touto závislostí trpěla po většinu svého života. Nyní jsou svobodní. Ale nejen to. Investujeme nemalé prostředky do jejich výchovy, protože víme, že řada z nich ještě nedávno kupovala předražené hrnce, volila Babiše nebo komunisty a posílala řetězové e-maily. To si myslím, že už se dít nebude, senioři teď budou mít přece jenom trochu jiné starosti. Za zmínku stojí i to, že v souvislosti s politickou orientací našeho koaličního partnera KDU-ČSL podporujeme u seniorů zbožnost a víru. Pro řadu z nich budou modlitba a oddání se do Boží vůle jednou z možností, jak se s celou situací vyrovnat.

Dobrá, o naše seniory se tedy obávat nemusíme, to je dobrá zpráva. A neměli by tedy senioři na oplátku také nějak přispět k boji proti ruskému agresorovi?

Ano, ve vládě panuje shoda, že přispět k Putinově porážce je morální povinností i našich seniorů. Nemohou být sice účastni případné mobilizace, ale snížením valorizací jim všem a plošně umožníme, aby se na boji proti Putinovi také podíleli. Za uspořené prostředky vláda plánuje nakoupit tanky a houfnice z afrických zemí Ugandy, Rwandy a Zimbabwe, a pokud něco zbyde, investujeme do moderních letounů, které nám nabídla Burkina Faso. Pochopitelně, že všechna tato výzbroj bude ihned zaslána na ukrajinskou frontu.

Snad tohle naše seniory poněkud uklidní. Přesto – neobáváte se, že se důsledky vašeho rozhodnutí projeví v příštích volbách? Senioři jsou přece jen velmi silnou voličskou skupinou…

Neobáváme. Zaprvé jsme přesvědčeni, že v této nelehké době se na podobnou marginálii brzo zapomene, protože budeme řešit i závažnější problémy. A zadruhé se jako koalice domníváme, že všechny podstatné volby už proběhly a byl v nich dosažen demokratický výsledek, takže v zásadě není důvod zatěžovat státní rozpočet nějakými dalšími volbami v nejbližších letech. Ale to je samozřejmě zatím jen téma k diskuzi uvnitř koalice.

Pane ministře, děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho sil do další práce pro naše občany.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Pokorný | sobota 25.2.2023 17:12 | karma článku: 42,00 | přečteno: 1969x