Spása postavená na lžích

V záplavě informací týkajících se nemoci COVID-19 se pomalu většina z nás začíná ztrácet, ale přesto by některé z nich neměly zapadnout. Třeba ty, které ještě před několika měsíci oficiální kruhy označovaly jako dezinformace.

Na sociálních sítích se nedávno objevily screenshoty stránek Ministerstva zdravotnictví staré cca jeden rok, z nichž vyplývá, co ministerstvo před nedávnou dobou označovalo jako dezinformaci a na jaké informace si občané tehdy měli dát pozor, aby nepodlehli nebezpečným antivakcinačním bludům. Těžko tyto screenshoty odbýt jen jako další hoax či dezinformaci, sám si pamatuji, že takové informace ministerstvo zcela vážně předkládalo.

„POZOR!

Dezinformátoři šíří na sociálních sítích hoaxy a lži související s pandemií COVID-19.

Jedná se zejména o tato nebezpečná a nepravdivá tvrzení:

- Budou zavedeny vakcinační pasy.

- Ne všechny vakcíny mají stejnou účinnost.

- Dvě dávky nestačí, bude potřeba pravidelné očkování.

- Vakcína nezajistí plnou imunitu na alespoň jeden rok.

- Postupně se zavede povinné očkování.

Všechny tyto dezinformace jsou v přímém rozporu s prohlášením expertů, členů vlády a informacemi na oficiálních stránkách očkovací kampaně.“

Ještě dnes se na stránkách Ministerstva zdravotnictví mj. dočteme, že mezi lži a hoaxy patří, „že každá z vakcín bude jinak účinná“ (jak je to tedy s účinností třeba vakcín Astra Zeneca pro lidi mladší šedesáti let?) Několikrát je zdůrazněna informace, že „očkování proti COVID-19 je dobrovolné“ (jak si potom vysvětlit aktuální vyhlášku téhož ministerstva o povinné vakcinaci pro lidi nad 60 let a vybrané profese či zákazy vstupu a řady aktivit pro občany, kteří očkováni nejsou?) A to nemluvím o právní kvalitě zmíněné vyhlášky, tato záležitost byla kvalifikovaně rozebrána v článku právníka Zdeňka Koudelky (https://zdenekkoudelka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=780527).

Třetí dávka je dnes brána jako samozřejmost (přestože dvě dávky měly být „tečkou“, nemýlím-li se), představitelé společnosti Pfizer hovoří již dnes o čtvrté dávce, případně o přeočkování každým rokem (jde tedy o nový pohled na účinnost vakcín?) Neočkovaní jsou přesvědčováni, že vakcíny jsou účinné a spolehlivé, očkovaní jsou přesvědčováni, že je potřeba posílit se třetí dávkou, protože až ta třetí jim zajistí spolehlivou ochranu. Podle stejného scénáře se nutně dočkáme apelu (či nařízení), že až čtvrtá dávka nám zajistí „tečku“. Nedávná „tečka za kovidem po druhé dávce“ je tedy dnes již dezinformací. Aktuální heslo „jedna tečka za druhou“ zní děsivě, ale snad to bude časem taky jen dezinformace. 

Lží, manipulací a nejasností nejen kolem očkování, ale vůbec kolem nemoci COVID-19 je už trochu moc. Lži produkované mainstreamovými médii a vládou za poměrně krátký čas ovlivnily značné množství lidí a mají neoddiskutovatelný podíl na tom, v jakém stavu se současná česká společnost nachází. A jestli se lhalo v tom, že „vakcinace nebude povinná“, že „vakcíny zajistí plnou imunitu“, že „ti, co se nechají očkovat dvěma dávkami, udělají tečku za kovidem“, v čem se lhalo ještě? V počtu lidí, kteří na COVID-19 zemřeli? V informacích, že vedlejší následky po očkování nejsou nijak závažné a objevují se v minimálním množství případů? V tom, že přece nejde o byznys či nějaké náznaky totalitních praktik, ale jen a pouze o ochranu zdraví obyvatel? Nevím, neznám odpovědi. Ale věřit a dnes už ani respektovat opravdu nemohu.

Jestli nám někdo dlouhodobě a opakovaně lže, pokouší se nás podvést a různými způsoby manipulovat, pokouší-li se nám vnutit zjevné nesmysly a vymýšlí opatření, která všem komplikují život a nepřinášejí žádné výsledky (nebo naopak přinášejí jen komplikace), a ještě nás při tom všem střídavě straší a hraje na city či v nás vzbuzuje pocit viny, pak se nemůže divit, že se alespoň část občanů vzepře. Tento způsob jednání s občany nelze praktikovat donekonečna, spása může být jen těžko postavená na lži a manipulaci. Snad si je toho nová vláda vědoma. Snad.          

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Pokorný | sobota 18.12.2021 12:41 | karma článku: 36,93 | přečteno: 1306x