Recept na COVID v podání poslance Výborného

To je Výborný! Poslanec navrhuje, aby si neočkovaní hradili péči. Sice by podle samotného poslance takový přístup neprošel „testem ústavnosti“, ale cestu k prosazení tohoto návrhu hledat bude. Tohle by byl ministr zdravotnictví!

„Když nezaplatěj, necháme je chcípnout.“ Pravda, takhle to poslanec Výborný neřekl (lidovec by takhle ošklivě o svých spolubližních jistě nemluvil), ale jeho slova, která pronesl v podcastu „Ptám se já“ („Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace“, tak charakterizuje pořad portál Seznam.cz) si naši nezodpovědní neočkovaní spoluobčané budou muset interpretovat právě takto, ať se jim to líbí, nebo ne.

„Podle něj (poslance Výborného) by se ale k lidem, kteří se dobrovolně nenechají očkovat, ačkoliv mohou, dalo přistupovat jinak: ‚Takový člověk může skončit na jednotce intenzivní péče, kde by mohl ležet třeba i onkologický pacient, který nutně léčbu potřebuje. Tak ano, tak já bych klidně byl pro to, aby si péči, kterou musí dostat, klidně hradil: Rozhodl ses svobodně, ale musíš počítat s tím, že poneseš následky,‘ řekl Výborný. Podle lidoveckého poslance by takový přístup pravděpodobně neprošel testem ústavnosti. Dodal ale, že bude apelovat na vedení Ministerstva zdravotnictví i Legislativní radu vlády, aby se tato cesta prověřila. ‚Jestli tam není nějaká cesta, kde by jasně ta spoluúčast byla. Mně to přijde naprosto logické a správné,‘ vysvětlil.“ (Zdroj zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-jsem-pro-aby-si-neockovani-hradili-peci-budu-hledat-cestu-rika-vyborny-183901#dop_ab_variant=679520&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=ctaxX7lZku4-202112201832&dop_id=183901&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz)

Takový návrh je třeba brát vážně, Výborný je poslancem vládnoucí koalice, dokonce předsedou poslaneckého klubu, navíc je bývalým předsedou lidovecké partaje. Přesto, že podobné návrhy mohou zatím vypadat jako plácnutí do vody, nelze je podceňovat, protože by se v krátké době mohly stát realitou, jak jsme již několikrát v případě jiných návrhů a informací v minulosti nadnesených a vypadajících stejně nepravděpodobně brzy přesvědčili. Není tedy od věci se zamyslet nad tím, s čím se bude muset takový návrh vyrovnat a jaké legislativní překážky případně překonat.

Že to nebude jednoduché, si je vědom i sám poslanec Výborný. „Takový přístup by pravděpodobně neprošel testem ústavnosti.“ Přeloženo: „Takový přístup je protiústavní.“ Ale poslanec Výborný se toho nebojí. „Dodal ale, že bude apelovat na vedení Ministerstva zdravotnictví i Legislativní radu vlády, aby se tato cesta prověřila. ‚Jestli tam není nějaká cesta, kde by jasně ta spoluúčast byla. Mně to přijde naprosto logické a správné,‘ vysvětlil.“ Přeloženo: „Nějak to už uděláme, Ústava Neústava.“ Bude zkrátka třeba překonat zastaralý model evropského (a v našem případě českého) zdravotnictví založený na myšlence všeobecné dostupnosti zdravotní péče, která je hrazena z veřejného (povinného) zdravotního pojištění. Doposud je uplatňován solidární přístup, kdy každý občan i zaměstnavatel povinně přispívá do základního fondu zdravotní pojišťovny (zaměstnanec 4,5 %, zaměstnavatel 9 %, celkem 13,5 % z hrubé mzdy) a zdravotní péči čerpá dle svých potřeb.

V případě, že by v nějaké podobě prošel návrh poslance Výborného, bylo by třeba tento solidární systém modifikovat. Jak modifikovat, je otázkou, zatím je jisté jen to, že by neočkovaní platili, ať už plnou úhradu za výkon, případně určitou spoluúčast. Zatím není jasné:

1. Zda by neočkovaní takto platili (připláceli) veškerou zdravotní péči, nebo jen péči spojenou s léčením nemoci COVID-19,

2. Kdo z občanů by byl pro potřeby takto modifikovaného systému zdravotní péče považován za očkovaného a kdo za neočkovaného (tj. v podstatě kolik dávek vakcíny by zakládalo nárok na státem hrazenou zdravotní péči, případně zda by nebylo vhodné tento počet každoročně vyhláškou upravovat),

3. Zda v této souvislosti vůbec neopustit nesmyslnou a zavádějící variantu „dobrovolného očkování“, která je pro některé občany matoucí a vzbuzuje v nich nereálná očekávání, totiž možnost, že by se snad nemuseli očkovat vůbec a naprosto klidně dál žít,

4. Zda by úhrada zdravotní péče související s nemocí COVID-19 (případně spoluúčast) byla po neočkovaných občanech vymáhána zpětně (např. od počátku roku 2020),

5. Zda by nebylo do budoucna vhodné zvážit variantu úhrady (spoluúčasti) zdravotní péče pro všechny občany, kteří se svým nezodpovědným přístupem podíleli na svých zdravotních problémech, nemocech, zraněních apod. dle klíče: „Piješ alespoň někdy alkohol? Kouřil jsi či kouříš? Upadl jsi na náledí, protože jsi neměl vhodnou obuv, případně jsi nepřizpůsobil rychlost chůze aktuálním podmínkám? Provozoval jsi sport, při kterém ses poranil, i když jsi o případném riziku věděl? Jíš alespoň někdy tučná jídla? Konzumuješ více než dvakrát v roce sladkosti? Apod.

Návrh poslance Výborného samozřejmě potřebuje ještě v řadě aspektů upravit a vyprecizovat. Bude též třeba najít cestu, jak tuto myšlenku uvést do souladu s naší zastaralou a stále ještě ne příliš pružnou legislativou. Ale cestu nám poslanec Výborný již vytyčil. Věřím, že nám on a jemu podobní na našich cestách budou svítit ještě dlouho a intenzivně.      

Autor: Ladislav Pokorný | pondělí 20.12.2021 21:33 | karma článku: 43,41 | přečteno: 9037x