Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O dezinformacích a dezinformátorech aneb Chvála informátorů

Vládní politici a mainstreamová média projevují v posledních třech letech neobyčejnou péči o to, aby prostý občan nepadl do rukou dezinformátorů. Nutně tedy museli dát vzniknout protiváze, tedy skupině tzv. informátorů.

Naši společnost trápí v poslední době mnoho problémů a není snadné se s nimi vyrovnat. Začalo to covidem, teď jsme ve válce (říkal to pan premiér), nějak nám všechno podražilo a a na dveře klepou opičí neštovice.

Všechny tyto hrůzy a rány morové jsou pak učiněným rejdištěm pro různé nekalé živly a trolly, kteří to s naší společností nemyslí dobře. A dnes již víme, že jejich účinnou zbraní v těchto hybridních válkách (ať už válčíme proti covidu, proti Rusku nebo proti opicím) jsou dezinformace.

Není snadné takovou dezinformaci definovat, ale naši odborníci na tom již řadu let pracují a postupně se dobírají výsledků, s nimiž budeme moci být spokojeni. Tak co už o dezinformaci víme? Chybná informace. Lživá informace. Záměrně šířená informace s cílem někoho nebo něco poškodit a ovlivnit něčí úsudek a názor. A to všechno dohromady. Má nás zmást, zmýlit a uvést na nepravou cestu. A dezinformátor je tedy člověk, který takovou dezinformaci vyrábí, šíří a propaguje.

Opakem dezinformace by tedy měla být informace, kterou dle stejného vzorce můžeme definovat jako správné a pravdivé sdělení, údaj šířený s úmyslem nás objektivně a pravdivě informovat, poučit, vysvětlit a přesvědčit, případně nám pomoci. Informace by nám tedy měla ukázat správnou cestu. Protějškem dezinformátora pak bude v tomto případě informátor (stejně je ta čeština půvabný jazyk), kterého v této souvislosti můžeme považovat nejen za nositele takovéto správné a pravdivé informace, ale též za ukazatele správné cesty. Nesmí nás zmást, že v češtině má pojem „informátor“ poněkud zastaralý a pejorativní význam, totiž konfident či udavač. To by byl z dnešního hlediska postoj poněkud úzkoprsý a neprogresivní. Dnešní význam slova „informátor“ musíme chápat daleko šířeji než jen z hlediska uvedeného historického významu.

Tak v tomto máme zaplaťpánbůh jasno. Ale jak takovou potvoru (míněna dezinformace i dezinformátor) poznat, odhalit a případně nahlásit? Předložené definice nám sice pomohou, nejsou však k odhalení dezinformace zcela dostačující. A co když se navíc (a že se nám to stává) včerejší dezinformace stane zítřejší informací? To je oříšek, s nímž se zatím naši odborníci ještě potýkají, ale i v těchto ojedinělých politováníhodných případech (ke kterým dochází jednou, maximálně dvakrát do týdne) už určité možnosti máme. „Protože jsme neměli dostatek informací. Protože jsme ctili demokracii a svobodu slova a byli jsme vůči dezinformační scéně příliš shovívaví. Protože covid. Protože Putin.“ Atd. atd., možností je nepřeberně.

Poznat dezinformaci je tedy problém, zvlášť pro běžného občana, který se neorientuje ve složitém předivu konspirací, vládních prohlášení či pravd zjevených neziskovými i ziskovými organizacemi. I proto musíme (pochopitelně pro naše dobro) přijmout to nejjednodušší možné řešení. O tom, co je dezinformace, a o tom, kdo je dezinformátor, nechť rozhodují ti nejlepší z nás, politici, mainstreamová média a odborníci na dezinformační scénu. A zcela přirozeně se tak už děje a s hrdostí říkáme, že naši nejlepší rozhodují rychle, bystře, pružně a tvrdě.

Snad by někteří mohli namítnout, že to není demokratické a že se zavádí cenzura a potlačuje svoboda slova, největší škarohlídi by pak snad dodali, že rozhodování o tom, co se smí či nesmí psát, se ocitá v rukou úzké skupinky lidí a podobná „moudra“. Na to máme ráznou a jednoduchou odpověď: Naše vlast (naše zdraví, naše demokracie, naše hodnoty… dosaď dle potřeby) je v ohrožení! Všichni musíme přinést oběti, všichni se musíme chovat zodpovědně. A kdo jakýmkoliv způsobem podporuje dezinformace a dezinformátory, škodí naší křehké demokracii.

Proto je třeba, aby o tom, co je dezinformace, rozhodovali ti nejlepší z nás. A masová podpora občanů ve volbách ukázala, že těmi nejlepšími z nás jsou členové naší vlády, jimž jsou k ruce zaměstnanci celé řady neziskových organizací, a také zodpovědní a skuteční novináři, především z veřejnoprávních médií.

Prostý lid je až příliš prostinký, naivní a důvěřivý, než aby dokázal odhalit stále sofistikovanější dezinformace, hoaxy a fake news. Je třeba ho nasměrovat, poradit a někdy i přímo určit správný názor. A je-li to nutné, i trestat. Vláda je za náš lid odpovědná, vláda našemu lidu slouží a vláda je našemu lidu otcem i matkou. „Kdo šetří hůl, nenávidí svého syna, kdežto kdo jej miluje, trestá ho včas“ (Bible, Přísloví, kapitola 14). A nejde jen o to, trestat obyčejné občany, často jen pomýlené, kteří podléhají dezinformacím, či je dokonce aktivně šíří. Spravedlnost musí platit pro všechny, padni komu padni. Klaus, bývalý prezident? Nohavica, oblíbený zpěvák? Beran, uznávaný imunolog? Dezinformuješ, neuznáváš zjevené pravdy, máš společnosti neprospěšný názor? Sorry jako. Ti nejlepší strojí na stráži…

A proto poděkujme. Poděkujme za naši vládu, za našeho pana premiéra, za našeho vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, za naše veřejnoprávní a další spřízněná média, která stojí neochvějně na straně pravdy. Poděkujme za bohulibé instituce, jako jsou Čeští elfové, Evropské hodnoty či Manipulátoři.cz, jež čestně a úspěšně plní svoji funkci a pravdivě a objektivně nás informují a v rámci dobré české tradice se nezříkají ani toho, aby naplnily též historický význam slova „informátor“. „Možná ti není příjemné někoho nahlašovat, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální síti, trestné činy neváhej nahlásit Policii ČR“ (z webu Úřadu vlády ČR). Ti, kterým náš lid svěřil právo odhalovat dezinformace a dezinformátory, jsou z logiky věci i nejlepšími a nejzdatnějšími informátory.

Věříme, že většina našich občanů chápe nelehkou situaci, ve které se náš stát ocitl. Musíme být všichni zodpovědní. Nešiřme dezinformace, nepodléhejme jim. Informace o tom, co je správné, naleznou občané na webu Úřadu vlády ČR, případně ve spřátelených médiích. Držme v nelehké době pohromadě, buďme informátory.

Autor: Ladislav Pokorný | neděle 29.5.2022 13:44 | karma článku: 35,11 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Koalice Spolu vyhlašuje výběrové řízení na voliče do evropských voleb

Češi budou mít ve dnech 7. a 8. 6. možnost opět zvolit své zástupce do Evropského parlamentu. Vzhledem k zatím nedostatečným preferencím vyhlašuje koalice Spolu konkurs na případné voliče, kteří by se odhodlali dát jí svůj hlas.

7.5.2024 v 22:46 | Karma: 39,89 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

GEN (6) Pavel Novotný: Trochu prostořeký, ale náš. Představuje naše hodnoty

V našem nepravidelném seriálu s příznačným názvem GEN (Galerie elity národa) se budeme věnovat těm nejlepším z nás. A budou to právě politici, neboť je jsme učinili elitou národa.

2.5.2024 v 23:39 | Karma: 42,46 | Přečteno: 1998x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 43,00 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 43,06 | Přečteno: 1798x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,89 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 42,81
  • Průměrná čtenost 3510x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik