Úklid chodníků se obcím nevyplácí a raději neuklízejí

Obcím se nevyplácí uklízet chodníky, levnější je platit za úrazy. Souvislá (a také neposypaná) vrstva ledu. Nebo půl metrů sněhu na chodníku je tím nejlevnějším řešením.

L Kratochvíl

A ani odškodnění za úraz nemusí být, když prý nepřizpůsobíte chůzi stavu chodníku (viz článek Nepřizpůsobila jste se stavu chodníků, odmítli odškodnit zraněnou ženu), obec tak velmi ušetří.

Pryč jsou doby, kdy byl za stav chodníku zodpovědný majitel domu, před kterým chodník je. Myšlenka, že zodpovědnost za stav převezme obec je sice krásná, nicméně zákon mi přijde jaksi nedotažený. Kvalita úklidu se totiž změnila z "někdy perfektní", jindy "alespoň nějaká" a málokdy "žádná" na "jednou to uklidíme, aby se neřeklo".

Úklid chodníků stojí obec nemalé finanční prostředky. Zaplacení technických služeb je mnohem dražší, než zaplacení úrazu (i s případnými trvalými následky). A dokonce i zaplacení odškodnění se obce umějí vyhnout, vůbec nic je tedy k úklidu nenutí. Možná je to ale i proto, že osoby zodpovědné za úklid jezdí do práce autem a kladou důraz na uklízení silnic. Prima by bylo, kdyby chodili pěšky, či za použití MHD. To by pak byly perfektní cesty pro chodce. :-)

Autor: Ladislav Kratochvíl | úterý 7.12.2010 18:12 | karma článku: 9,61 | přečteno: 781x