Topení, větrání, placení...

Dveře jsou od toho, aby byly zavřeny. Pokud se rádi vybavujete mezi otevřenými dveřmi, stojí vás to nemalé peníze.

Bydlím v paneláku a většinou to chodí tak. Návštěva stoji přede dveřmi na společné chodbě, někdo z domácích zase v bytě, mezi nimi jsou otevřené dveře a veškeré teplo, co se nashromáždilo, utíká a utíká, jelikož společné schodiště vytápěné není.
K čemu pak jsou všechny ty regulační ventily a spol. na radiátorech, když během dvaceti minut je doma zima? Jako kdyby jeden z těch diskutujících nemohl udělat jeden krok a klábosit buď na té společné chodbě, nebo v bytě, ale dveře by byly zavřené.
Když to přirovnám k rodinnému domku, tak to je jako kdyby návštěva stála na verandě, kde se netopí a domácí tam, kde se topí, přičemž by mezi nimi byly otevřené dveře.
Ten rodinný domek to je stejně věc. Jeden můj známy mi častokrát říkal: „Ty se nudíš v paneláku a já musím jít v domku přiložit, dát praseti a všechno možné." Můj názor je ten, že sice nejdu nikam přikládat, to udělá topič, kterého platím, ať chci či ne, jeho šéfa, sekretářku a já nevím koho ještě. Přitom bych si rád za třetinu ceny přiložil sám a zatopil, když je mi zima, ne když je topná sezóna a nikdo se mě neptá, jestli chci topit, když je venku 25 stupňů Celsia a v místnostech okolo 17.
Také kdybych chtěl nějaké to maso. Chovat prase v paneláku na balkoně, to si neumím představit, takže si vše musím koupit u řezníka. Což mě zase stoji nějaké penízky. No a abych se nenudil, tak si třeba pustím nějaký spotřebič  (TV, PC, přehrávač CD…).
Několikrát jsem tomu známému nabízel, že si to na období jednoho vykrmeného prasete vyměníme, ale nikdy na to nepřistoupil. Představuji si, jak v obývacím pokoji chová hejno slepic, aby nemusel kupovat vejce a jak mu jedna sedí na televizi. Škoda, šel bych se na to podívat.

Autor: Ladislav Kratochvíl | pátek 19.11.2010 13:17 | karma článku: 11,17 | přečteno: 1248x