Sandalos z Atén - vynález bot s přezkou

Mnohdy si vůbec neuvědomujeme, že někdo musel vynalézt věci, které úplně běžně používáme. Po dávných vynálezcích nám často zůstalo pouze jejich jméno, protože tak říkáme věcem, které vynalezli. A když se něco takového dochová od dob, kdy neexistovaly patentní úřady a dokonce i v mnoha jazycích, je to obrovská pocta vynálezci či objeviteli.

Sandalos byl syn aténského ševce. Jeho otec proslul tím, že dělal boty zvlášť na levou i pravou nohu (v té době se dělaly stejné na obě nohy), ve kterých se dalo pochodovat mnohem déle a pohodlněji. Většina jeho zakázek tak byla od vojáků, kteří se chystali na válečné tažení. V té době totiž neexistovala jednotná vojenská obuv (a ani oblečení atd.), ale každý voják se staral o svou "výbavu" sám.

Když bylo Sandalosi mladšímu 23 let a byl si v jejich dílně nechat udělat boty velitel aténských vojsk, napadla jej převratná myšlenka a navrhl veliteli, že kdyby měli všichni jeho vojáci pořádné boty, nemuselo by se čekat na opozdilce a přesun jednotek by byl mnohem rychlejší, což by jistě velmi zvýšilo bojeschopnost a umožnilo i nečekané taktické operace.

Veliteli často vadilo, jak se při přesunech opožďují někteří opěšalí vojáci a vymlouvají se na kvalitu bot. „Kdyby měli všichni stejné, nemohli by se vymlouvat,“ řekl si a zadal tak první vojenskou zakázku v historii. 300 objednaných párů bot pro svou osobní elitní jednotku dokonce i zaplatil ze svého, a když se pak tato jednotka přesouvala mnohem rychleji než ostatní, snadno přesvědčil představitele Atén o potřebnosti jednotných bot pro celou armádu.

Sandalosova dílna tak získala skvělou zakázku a živobytí na mnoho let. Převratná Sandalosova myšlenka byla pak přezka. Boty se totiž vyráběly jen řemínkové, a než si voják zavázal řemínky (třeba při poplachu), bylo mnohdy pozdě.

Sandalose inspirovaly postroje na koně. "Kůň je přeci taková rychlá bota, a kdyby byly uzdy na řemínky, trvalo by osedlání dlouho," říkal si. Místo řemínků tedy vymyslel boty s přezkami a obouvání bylo mnohem rychlejší.

Aténská vojska se zavedením jeho jednotné obuvi s přezkami tak byla všude mnohonásobně rychleji a vyhrávala jednu bitvu za druhou.

 

Když potom zavedl římský vojevůdce Uniformus, inspirován jednotnou obuví i jednotné oblečení, zbraně a další výbavu a vojáci v bitvě nemuseli koukat na boty, "jestli je to náš", byla  římská vojska nadlouho neporazitelná.

 

 

Autor: Ladislav Kratochvíl | středa 24.8.2011 0:29 | karma článku: 16,87 | přečteno: 1675x