Postižení není vlastnost

Vysoký, chytrý, hubený, pracovitý, atd. jsou lidské vlastnosti. Avšak postižení vlastnost není. Je to něco navíc. Používat výraz "postižený", je podobné, jako "lopatový" u člověka s lopatou.

Postižení je něco, s čím žije celý člověk a má jakýsi "objem". I člověk má jakýsi objem a tím, že se použije "postižený" se z postižení udělá vlastnost, člověku to ukrojí část objemu, takže už není celý. A pokud je ono postižení velké, moc toho z člověka nezůstane. Mnohem lepší je "člověk s postižením", protože člověk zůstane celý.

 

Rovněž je třeba uvádět s jakým postižením, protože jeden může být postižen na zdraví a druhý např. povodní. Jasně, je to delší, avšak výstižné.

Ještě rozeberu slovo "invalidní" (rád si hraji se slovy). Ono "in" je zápor přídavného jména (indiskrétní = všechno vykecá) a "validní" je "platnost". Dohromady to je tedy "neplatný".

Nebo handicap u dostihů kdy koně nesou různou hmotnost, a jejich šance na vítězství teoreticky vyrovnané. I šance lidí v dostihu, kterému říkáme život by měly být vyrovnané. :-)

Já jsem tedy "Kráťa se sluchovým . postižením", případně "Kráťa s postižením sluchu". Nebo jsem s i s handicapem, nikoli postižený, nebo handicapovaný.

Ladislav Kratochvíl
autor a provozovatel www.kochlear.cz, stránek osob se sluchovým postižením

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | středa 7.11.2012 8:12 | karma článku: 15,23 | přečteno: 1145x