Poslanec předkládá návrh na nulovou toleranci alkoholu u chodců

Nulovou toleranci alkoholu chodců na přechodech, chce prosadit poslanec Karel Prudil (LAČM). "A konečně nastane rovnoprávnost v silničním provozu," říká.

Aby nám řekl oč přesně jde, požádala naše redakce pana Prudila o rozhovor, který ochotně poskytl.
redaktor:
Proč by měla být nulová tolerance alkoholu i pro chodce?
Prudil:
Není spravedlivé když je nulová tolerance jen pro řidiče a je jedno, jestli jde o řidiče motorového vozidla, nebo cyklistu. V silničním provozu by měli mít všichni stejné povinnosti. Uvedu modelový příklad. Chodce s 1,3 promile alkoholu srazí auto na přechodu. Takových případů je hodně. Policie však udělá dechovou zkoušku pouze řidiči vozidla a ačkoli nenadýchá vůbec nic, má z toho malér, protože chodec má na přechodu přednost. O tom, že měl chodec třeba těch 1,3 promile se vůbec neví a že řidiči nečekaně skočil do cesty se ani nevyšetřuje. Přitom za všechno může ten chodec.
redaktor:
A co když je přechod vybaven semaforem a chodec přechází na zelenou?
Prudil:
Když má zelenou auto také to neznamená, že řidič může mít v krvi alkohol.
redaktor:
A jak se dostane domů člověk, který vypije 3 piva a jeho cesta domů vede přes tři přechody?
Prudil:
Požitím alkoholu na sebe bere veškerou zodpovědnost. Buď půjde přes přechody se semafory, na kterých bude zelená a bude riskovat dechovou zkoušku a pokutu, nebo bude přecházet mimo přechod a za případnou nehodu bude zodpovědný on. Je to úplně stejné jako když se srazí dvě motorová vozidla. Kdo za to může, se vyšetřuje pouze v případě, kdy jsou oba řidiči bez alkoholu za volantem. Ale když má jeden z nich alkohol, může za nehodu automaticky on, aniž by ji zavinil.
S nulovou tolerancí alkoholu chodců na přechodech odpadne ona automatika "ty jsi pil a můžeš za to", přičemž mimo přechod se bude vyšetřovat, kdo za nehodu může.
redaktor:
No, přijde mi to celé jaksi "za vlasy přitažené".
Prudil:
Jaké přitažené? Jde o rovnoprávnost v silničním provozu. Mimo silnice, ať si chodci dělají co chtějí. Zrovna tak, jako se může jezdit někde po polní cestě i bez řidičáku.
A chtěl bych i prosadit nulovou toleranci plavců, když už je nulová tolerance vodáků a jiných řidičů vodních plavidel.
redaktor:
Aha, děkuji za rozhovor.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | pondělí 4.6.2018 7:20 | karma článku: 30,38 | přečteno: 1546x