Podle ČT jsou slyšící lidé druhé kategorie

Na jednu stranu jsem rád, že mě ČT nepovažuje za blba, ale zároveň mi vadí,  že za člověka druhé kategorie považuje mou manželku a dalších 9 500 000 lidí v České republice, kteří slyší.

Zástupce České televize to samozřejmě přímo neřekl, logicky to však vyplývá z jeho vyjádření ohledně skrytých titulků k pořadu "Události za okamžik - počasí".

Na dotaz, proč je u pořadu, ve kterém se 5 minut mluví, otitulkována pouze první věta, odpověděl, že moderátor/ka pouze opakuje to, co je na obrazovce ve formě grafiky a že je tedy zcela zbytečné to ještě psát.
Na mé oponování, že skryté titulky pro osoby s postižením sluchu nejsou proto, aby v nich byly informace (které jsou ještě ke všemu na obrazovce), ale proto, aby osoby s postižením sluchu věděly, co se říká, zástupce odpověděl, abych nedělal z těchto osob lidi druhé kategorie (Sám neslyším - proč bych to dělal?), že z grafiky to pochopí.
Z toho mi logicky vyplývá, že ti, kdož slyší to nepochopí a musí jim to moderátor/ka říct.
Proč tedy není počasí s moderátorem/kou jen podbarveno hudbou, když je vše jasné z grafiky? Proč tam moderátor/ka je? Vždyť by ČT ušetřila a nedělala blbce z těch, kdo slyší.
Ani bych tuto úvahu nepsal, jelikož počasí není mnou sledovaný pořád (možná by byl - kdyby měl skryté titulky). Ale musím se o něm zmínit kvůli systému, kterým ČT uvádí plnění povinnosti titulkovat pořady.
v zákoně č. 231/2001 Sb. (Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání) totiž je:

 § 32 - Základní povinnosti provozovatelů vysílání a provozovatelů převzatého vysílání

(2) Provozovatel celoplošného televizního vysílání s licencí je povinen opatřit minimálně 15 % vysílaných pořadů skrytými nebo otevřenými titulky pro sluchově postižené a provozovatel celoplošného televizního vysílání ze zákona je povinen opatřit 70 % vysílaných pořadů skrytými nebo otevřenými titulky pro sluchově postižené, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.

Z toho by si mohl jeden myslet, že to je 70 % času vysílaných pořadů, jenže ČT je toho názoru, že to je 70 % kusů vysílaných pořadů (a to je právě jeden z mnoha nedostatků  v zákoně).
Události za okamžik & počasí s jednou větou z pěti minut mluvení jsou tak plnohodnotně počítány a na zcela stejné úrovni, jako třeba film 90 minut s titulkováním všeho.

Zástupce veřejnoprávní televize na konferenci doslova řekl:

"...Mluvíte o Událostech za okamžik v 18:55 hodin. Je to před znělkou Události a ČT má úplně nový grafický software, kde jsou všechny informace vyjádřeny v té základní grafice, takže titulkovat ještě tyto údaje, které tam jsou napsané je naprosto nesmyslné. To je zdvojení informací, které by šlo na úkor sledování grafiky. Buď se kouká na titulky,  nebo si prohlídne veškerou grafiku. Zhlédne, jak bude zítra nebo pozítří atd. (...) Prostě veškeré informace jsou v obraze. (...) Prosím vás, nemluvte nesmysly, nedělejte z neslyšících lidi druhé kategorie. Když neslyšící vidí grafiku, která mu dává informaci, tak to pozná..."

A v představě, jak moderátor/ka popisuje pouze přesně to, co je na obrazovce, aby to slyšící pochopili, jsem udělal pár obrázků a připsal, co asi tak může říkat.

 

 

Autor: Ladislav Kratochvíl | neděle 9.2.2014 23:12 | karma článku: 19,21 | přečteno: 1192x