Není možné rozklikávat každý pořad v televizních programech

My, kteří neslyšíme si nemůžeme vybírat programy podle toho, co by se nám líbilo, ale podle toho, co je opatřeno skrytými titulky. Je to tedy zcela zásadní informace, která určuje, zdali lze program sledovat, či ne. Slyšící si čas

X+

Z tohoto důvodu je pro nás zcela nepoužitelná převážná většina přehledů televizních programů na internetu, kdy se sdělení o skrytých titulcích nezobrazuje přímo u přehledu pořadů, nýbrž je stavěno na roveň informací, že je program vysílán v HD rozlišení atd. a zobrazí se až po rozkliknutí pořadu. Přeci nebudeme rozklikávat 20 pořadů, jestli je můžeme od 20 hod. sledovat. Po rozkliknutí by měl být zobrazen pouze podrobný popis pořadu.
Označení pořadu jestli je vysílán v HD rozlišení, nebo třeba širokoúhle nebrání slyšícím v jeho sledování a je to v podstatě informace, jestli lze pořád sledovat lépe, nikoli však informace, jestli jej  lze vůbec sledovat, což označení, skrytými titulky  je. Avšak i to další, jenž se označuje zkratkami, ři ikonami by mělo být na hlavní straně přehledu.
Bez rozkliknutí pořadu lze informaci o opatření skrytými titulky zobrazit na hlavní straně přehledu třeba na iDnes. Jenže hodně návšťevníků o tom ani neví, nebo ani netuší, že toto nastavení existuje a program TV na iDnes kvůli tomu nepoužívá. Jde tedy na jiný web, kde se informace o skrytých titulcích zobrazuje implicitně (tak jeden z dvaceti).

Na mobilních platformách to je ještě horší. Na mobilních zobrazeních webů většinou (ani na iDnes) neexistuje možnost nastavení zobrazování informace o otitulkování pořadu a v mobilních aplikacích (vyzkoušel jsem jich asi 5) není tato informace vůbec (Aktualizace 2018/04 - v mobilní verzi programu iDnes už to jde).
Vědět, co právě dávají, bez dozvědění se (bez rozklikávání každého pořadu) zda je pořád opatřen skrytými titulky je osobám s postižením sluchu platné, jako hadovi noha.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | pondělí 28.4.2014 6:29 | karma článku: 8,17 | přečteno: 516x