Jednoduché ovládání Windows 8

Ve starších Windows, než v budoucí verzi 8 je to příliš jednoduché. Klikne se na zástupce Wordu a už se píše třeba dopis, aniž by se uživatel dozvěděl o dalších možnostech, co může dělat, či co všechno by počítač mohl, kdyby chtěl.

To ve Windows 8 odpadne, na Ploše budou tzv. "karty". Jakési "živě" chlívečky, kde si budete moci nastavit například zobrazování počasí ve vaší lokalitě a budete vědět, jestli venku prší, aniž byste museli vyhlédnout z okna. Navíc tak, jako mobilní telefony, či tablety, bude možné ovládat operační systém dotykově na monitoru. Odpadne tak staromódní klikání myší a uživatelé Windows už nebudou hanlivě zváni "klikači", ale moderně "dotykovci". Navíc budou moci pracovat na počítači i ti, jejichž IQ je velmi podprůměrné. Také bude s příchodem dotykového ovládání možné položit pohodlně monitor na stůl a psát na virtuální klávesnici.

Místo na stole vám již nebude zabírat hardware klávesnice a šikovní kutilové si dají monitor dokonce místo "vyjížděcí klávesnice", čímž se jim zcela uvolní pracovní deska stolu a budou si ji moci uspořádat podle Zajícovy varianty Bronstainovy metody uspořádání pracovnívho stolu.

Budete chtít třeba napsat dopis. Dotknete se na ploše karty "produktivita", otevře se vám  nabídka. kde bude "psaní textů", "úprava fotografií", "prezentace projektu", etc. Dotknete se "psaní textů" a otevře se vám nabídka na typ textu (jednoduchý/složitější s obrázky). Dotknete se "jednoduchý" a otevře se vám nabídka "osobní sdělení", "firemní informace". Dotknete se osobního a otevře se vám nabídka pro výběr barvy. Dotknete se černé a otevře se vám nabídka pro výběr písma, což je obzvláště uživatelsky přívětivé, protože na monitoru 24" je běžné písmo moc malé a také nebude dobře vidět kvůli upatlanému monitoru (nepíše se pouze jeden dopis za celý den). Případně se vám otevře kudla v kapse. A pokud se už konečně otevře nějaký editor, půjdete si pro čistící prostředek, abyste přes upatlaný monitor viděli písmena.

Možná si říkáte: "to mě bude pěkně zdržovat," ale mějte soucit i s těmi, kdo neovládají počítač jako vy. Pro zdatné bude ve Windows 8 zatím (ve Windows 9 už ne) možnost přepnutí do "klasického režimu" s ovládáním myší a spuštěním editoru na jedno kliknutí. Je to něco podobného, jako když jede na výlet skupina cyklistů. Ti zdatnější také čekají na každém kopci na ostatní. Celý "přesun" je tak sice mnohonásobně časově delší, ale přijedou všichni spolu a nikdo (kromě několika nedočkavých a netolerantních sobců) těm pomalejším neujede.

Tento příspěvek je v podstatě delší komentář k článku

 

http://technet.idnes.cz/windows-jaka-jste-jeste-nevideli-je-tu-nejvetsi-zmena-od-roku-1995-pw3-/software.aspx?c=A110825_153143_software_vse

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | úterý 6.9.2011 2:36 | karma článku: 13,16 | přečteno: 1893x