Hele mladej, to ses ňák vorazil ne?

Mám v oblibě různé neškodné mystifikace. Sestřenici jsem třeba nakukal, že takové ty svářecí "lennonky" jsou brýle na spaní a ona tomu věřila snad 10 let, přičemž se snad i s někým dohadovala, nač jsou.

Dnes jsem si vzpomněl na historku z vojny a ukrajování kousku krajíce, aby se vešel do víčka od ešusu.
Četl jsem totiž blog Simony Zvelebilové, kde popisuje vaření nevidomých a mimo jiného píše:

"...Babiččin menší hrnec aneb Zvyková setrvačnost
    Znáte tu historku, jak několik generací žen před pečením ukrajovalo kousek masa a žádná nevěděla proč? Nakonec je napadlo zeptat se babičky. Ukázalo se, že měla prostě menší hrnec a maso se nevešlo. Dcera a vnučka měly dostatečně velký hrnec, jenže to od babičky bez přemýšlení odkoukaly...."
    
Možná si myslely, že je v tom ukrajování kousku masa, nějaká zvláštní symbolika a úlitba bohu vaření a hned mi to připomnělo historku s topinkami z vojny (1984), jak jsem je smažil mazákům ve stráži, když za kuchyní ukradli kostku sádla. Chléb si vzali z košů před výdejním okénkem při večeři, sůl a česnek neměli.
Nádobí samozřejmě nebylo, takže jsem smažil ve víčku od ešusu. No a do něj se nevešel celý krajíc chleba, takže jsem vždy tak 2 cm odkrojil a ten odkrojený kousek snědl.
A když už bylo nasmažených asi deset topinek, přišel ke mě mazák, co mu "čouhala sláma z bot", který s oblibou buzeroval holuby (služebně mladší vojáci, než bažanti), a cítil se tak pravděpodobně velmi mocný, ačkoli byl mnohdy věkem mladší, než oni, se slovy:
"Hele mladej, to ses ňák vorazil ne? Ukrajovat nám chleba!"
Často mě napadají různé kraviny a místo vysvětlování velikosti krajíců a víčka (Pochopil by to vůbec?), jsem s úplnou samozřemostí a výrazem podivování se, že se na takovou věc vůbec ptá, že to snad neví, proč se kousek krajíce ukrajuje nahlásil:
"Abyste poznali, ze které strany máte kousnout. To u vás v kraji neděláte?"
"Nojó... To se u nás nedělá. To je fakt, vole."
Později jsem byl svědkem, jak předváděl svou světaznalost a etiketu stolování, když buzeroval holuba  aby mu udělal dva krajíce chleba, namazané paštikou a když mu je holub přinesl, rozčiloval se:
"Ses ňák vorazil mladej! Jak to, že jsi neukrojil ty kraje? To seš tak blbej, že nevíš, proč se to dělá? Ve který díře bydlíš?"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | pondělí 24.4.2023 7:16 | karma článku: 6,87 | přečteno: 127x