Elektronická taktovka

"Pokrok nezastavíš." Ani filharmonické orchestry se nevyhnou moderním technologiím a elektronizace proniká i tam. Hudebníci se to však snaží tajit.

redaktor: "Vítám ve studiu rádia "Poslouchej" pana Ing. Jiřího Koumese, zástupce české firmy PhilElektronic, který nám představí elektronické taktovky. Dobrý den."

Jiří Koumes: "Dobrý den."

redaktor: "Hned zkraje se zeptám, jak se liší elektronická taktovka od té, kterou všichni známe?"

Jiří Koumes: "Základ úplně každé elektronické taktovky je vibrační metronom. Nejlevnější modely mají jenom ten a pouze takový, který nerozlišuje první dobu taktu, nýbrž jen vibruje podle nastavené rychlosti, na každou dobu stejně. U střední třídy už se dá i nastavit takt a taktovka zavibruje na první dobu trochu víc. U 4/4 to je něco jako vrrr vr vr vr, u 3/4 vrrr vr vr, u 6/8 vrrr vr vr vr vr vr a tak dále. Nejvyšší třídu potom ještě dělíme na sériové a předělané z neelektronických.
Nejvyšší třída má standardně programovatelné skladby přes obslužnou aplikaci v mobilu, nebo tabletu a úložiště na 1000 skladeb, větší kapacitu baterie, slot na paměťovou kartu, zcela nastavitelné vibrace a na přání bluetoth, GPS modul a materiál taktovky. Ten proto, že někteří dirigenti taktovkou tlučou o pultík, nebo i bijí hudebníky přes prsty, tak aby ji nezlomili, dělají se taktovky například i z titanu. U předělávaných je vše z toho volitelné na přání, včetně vzdálenosti těžiště od úchopu. Předělávané jsou docela žádané. Dirigenti mívají svoji oblíbenou taktovku i dvacet a více let a nemusejí se jí vzdát, kvůli upgrade."

redaktor: "Neumím si představit, k čemu je dobrý u taktovky bluetoth, nebo GPS. Můžete to vysvětlit?"

Jiří Koumes: "Začnu GPS. Modul GPS samozřejmě neslouží k navigaci po cestě, ale k nalezení zapomenuté, nebo dokonce odcizené taktovky.
Bluetoth je docela novinka, kterou jsme zavedli, když se objevily první elektronické smyčce s bluetoth. Hudebníci, kteří tyto smyčce mají, si je navzájem spárují a metronomy ve smyčcích se synchronizují. No a pokud má taktovka bluetoth, může se s nimi synchronizovat i dirigent."

taktovka "Conductor ALLEGRO +"

redaktor: "Děkuji za vysvětlení. Je neuvěřitelné, že elektronizace proniká i do takových klasických a konzervativních těles, jak jsou filharmonické orchestry."

Jiří Koumes: "To jsem zapomněl zmínit. Hudebníci nechtějí, aby bylo vidět, že používají elektronické smyčce, nebo taktovky a displej lze palcem zakrýt roletkou, co má vzhled okolí displeje. Na koncertě divák displej nevidí. Ale televizní kamery často dělají detailní záběry a na těch by to vidět bylo. S roletkou nikdo nic nepozná."

redaktor: "Děkuji za rozhovor. Mým hostem byl pan Ing. Jiří Koumes a následuje komerční přestávka. Na slyšenou za několik minut, kdy bude mým hostem pan Josef Štěkač, který nám představí elektronický obojek, se těší Karel Zvědavý."

 

Autor: Ladislav Kratochvíl | sobota 8.8.2020 11:18 | karma článku: 6,72 | přečteno: 209x