Díky vstřícná iDnes.cz

V roce 2003 jsem ohluchl a to zcela. Nemohu se tak zúčastňovat většiny společenských akcí, zejména konferencí, školení, různých setkání atd., jelikož komunikuji v mém mateřském jazyce - česky. Jen už neslyším, co se říká.

Dokud u nás ani neexistoval simultánní přepis mluvené češtiny, mohl jsem si tak leda přečíst nějaký "záznam" z akce. I když se přepisuje nějakých dejme tomu 5 let a přepis v reálném čase je od roku 2008 zakotven v zákoně, není zatím automatickým zvykem pořadatelů jej zajistit (přitom třeba tlumočení do jiného jazyka ano).

Jsem dost aktivní (např. provozuji web "bez zvuku" www.kochlear.cz), chodí mi hodně pozvánek na různé akce, a protože jsem z pochopitelných důvodů i propagátor přepisu, hned se v odpovědích ptám, jestli je na akci zajištěn přepis a že pokud ano, dám pozvánku (určenou všem) na Kochlíka (ten můj web), případně se i velmi rád zúčastním. Občas mě sice jaksi zaskočí to, že pořadatelé dodatečně simultánní přepis zajistí a mě je pak blbé, sám na akci nejít, když jsem to vlastně vyprovokoval, či k tomu pořadatele poňoukl, takže musím změnit naplánovaný program (pokud to jde).

Něco jiného však jsou "veřejné" akce, kdy to je ode mě jakási osvěta a přepisuje se třeba deseti lidem s postižením sluchu, přepis se promítá na plátno, aby si jej mohli všichni číst a něco jiného jsou akce uzavřené, jako bylo setkání blogerů iDnes s vyhlášením výsledků blogerů roku 2012, kdy potřebuje přepis jeden člověk a stačí zobrazení jen na displeji notebooku.

Byl jsem velmi nadšen přístupem redakce iDnes, když mi přepis zajistila u CZSP (www.eprepis.cz) zajistila a já se tak mohl poprvé (a doufám že na věky) zúčastnit vyhlášení blogerů roku.

Blbé jen bylo, že jsem odpoledne úplně normálně usnul na gauči u TV a ujel mi autobus do Prahy. Snad 50 lidí na mě čekalo s vyhlášením, na které jsem dorazil pozdě.

Po hromadném focení se mnou ještě p. Dvořák ochotně vyzkoušel on-line přepis na tabletu s živým přepisovatelem (www.transkript.cz), jenž testuji.

Moc děkuji za vstřícný přístup nejen redakci iDnes, ale i Centru zprostředkování simultánního přepisu, protože mělo na sehnání přepisovatele pouze dva dny. A kolegům blogerům, kteří na mě čekali se omlouvám 467x a prohlašuji se za mamlasa. :-)

 

 

Autor: Ladislav Kratochvíl | středa 27.2.2013 2:31 | karma článku: 14,00 | přečteno: 516x