Chci volit lidi a ne strany

Současný systém voleb mnohdy odrazuje voliče jít k volbám, protože než aby se rozhodovali "jaké menší zlo volit", raději nejdou volit vůbec.

Já bych chtěl volit lidi a ne strany. Představoval bych si to nějak tak, že by měl volič 200 hlasů (při volení jinam, než do PS počet volených) a dostal seznam všech kandidátů bez označení stranické příslušnosti a kraje. Těch 200 by pak mohl jakkoli rozdělit. např. 70 Němcové, 80 Klasnové, 50 Roithové a 10 Bursíkovi. Nebo i všech 200 jednomu. Až po volbách by se zvolení seskupili podle stran a udělali si parlamentní stranické kluby. Jasně, není to domyšlené, pouze střílím od pasu. A byla by šance, že se do parlamentu dostanou i kandidáti, co by dostali třeba jen 50 hlasů a na současných kandidátkách jsou pouze do počtu, jelikož jejich 50 v podstatě vyžerou ti, co jsou na kandidátkách na prvních pozicích. Samozřejmě, dá se kroužkovat, ale to moc voliči asi nedělají a navíc se mohou kroužkovat pouze čtyři, což kandidáty na předních pozicích neohrožuje.

Myslím si, že současný systém voleb odrazuje spoustu voličů jít volit, jelikož by volili třeba jednoho kandidáta, ale nikoli celou stranu, ve které je. Navíc pokud je jejich kandidát někde na třicátém místě stranické kandidátky, jsou si vědomi toho, že má malou šanci být zvolen a raději tedy volit nejdou.

Prima by rovněž bylo, mít v současném volebním systému možnost kromě čtyř kroužků čtyři vyškrtnout. Volit sice stranu, ale bez někoho.

Asi i vymýšlím žárovku a podobně se už dávno někde volí.

Autor: Ladislav Kratochvíl | pátek 6.9.2013 0:38 | karma článku: 9,20 | přečteno: 412x