Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrádce voličů odhalen

V souvislosti s odletem jednoho poslance na půlroční studium do USA se rozpoutala doslova bouře. Absence ve sněmovně je prý zradou na voličích a řada politiků jde i pro silnější výrazy.

Předně Ústava ČR doslova konstatuje: „Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy.“ Poslanci mají sice mandát voličů, ale nejsou vázáni žádnými, tj. ani jejich příkazy, natož přáními. Nepodléhají ani pokynům stranických aparátů, které je nemohou odvolávat ani jinak trestat. Z tohoto technického pohledu nelze prakticky zradit někoho, jehož příkazy nejsem povinen poslouchat. Nemusí se nám to líbit, ale je tomu prostě tak. Ústava předpokládá, že voliči dávají mandát poslancům jako osobnostem, a je na nich, jak tito s tímto mandátem naloží.

Zajímavé je, že onen poslanec je nejvíce kritizován politiky, kteří se sami Ústavou neřídí. Řada poslanců se není schopna dopustit žádného samostatného úsudku a slepě poslouchá příkazy předsedů, nebo spíše majitelů, svých stranických uskupení. Máme příklady poslanců, kteří zabrušují do situací, kdy nedovedou formulovat jedinou souvislou větu, máme poslance, kteří nebyli v parlamentu roky, poslance, kteří hlasují tak, aby to přineslo prospěch jejich sponzorům nezávisle na tom, kolik to stojí peněz jejich voliče. Ti kupodivu nikomu ani moc nevadí. A je zcela evidentní, že kdyby onen poslanec cestoval studovat místo do USA třeba do Moskvy, určitě by to někteří politici ( a nejvíce ti, co ho kritizují) opěvovali jako státnický počin.

Bohužel ani 30 let po otevření naší republiky není většina jejích obyvatel schopna samostatně bez cestovní kanceláře zakoupit letenku, odletět přes moře do cizí země, najít tam cílovou adresu a studovat tam cokoli v cizím jazyce. Téměř polovina vlády se není schopna domluvit světovým jazykem, v parlamentu to bude asi ještě daleko horší. V době, kdy čelíme měnovým otřesům, energetické krizi, bezpečnostní hrozbě …. jsme vedeni lidmi, jejichž obzor je často omezen zkušeností z jejich městečka. Kdekdo uvádí jazyky, které se někdy trochu učil, ale nastudovat stostránkový materiál, napsat esej v cizím jazyce a diskutovat o ní s lidmi na úrovni rodilých mluvčích dovede málokdo, snad 10% naší populace? Není to smutné, nebo dokonce není toto daleko větší zrada na voličích?

A tak je náš každodenní svět plný iracionálních rozhodnutí. Všichni chceme jadernou energii, ale úložiště jaderného odpadu nechce za humny nikdo. Chceme jezdit na naftu, topit plynem, ale nechceme platit jejich světové ceny. Chceme žít v bezpečné zemi, ale nechceme platit moderní techniku pro naši armádu. Nadáváme na EU, ale chceme, aby nám dávala peníze a zajišťovala nám bezpečnost a blahobyt. Mnoho politiků zná na tyto složité problémy jednoduchá řešení, která se ovšem pak v praxi ukazují jako absolutně špatná, přesto je neúnavně lidem slibují. Nejsou oni daleko většími zrádci voličů?

Půlroční absence poslance v parlamentu budí obrovské emoce. Při chladném pohledu se ale zdá, že pokud budou sedět v parlamentu lidé, kteří se opravdu plynně domluví světovým jazykem, strávili studiem politiky několik měsíců, jsou schopni napsat pár desítek stran v cizí řeči a také o tom textu se vzdělanými lidmi diskutovat a obhajovat ho, tak je to pro nás všechny obrovská výhra. Už i obrozenci věděli, že národ potřebuje ke své prosperitě lidi schopné vnímat výzvy nové doby (….. bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů….).

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 21.1.2022 8:16 | karma článku: 15,66 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Bezradná opozice nemá téma pro volby

V letní pohodě se zdá, jako bychom žili ve šťastné prosperující zemi, kde se řeší pouze, kolik přidat důchodcům, abychom se měli všichni ještě lépe. Země se řítí do obřích deficitů, ale politické strany se ve slibech předhánějí,

10.8.2021 v 8:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 768x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Léto v době kovidové

S pocitem, že nejhorší je za námi, jsme se vrhli do užívání léta. Ovšem i očkovaný občan začne ve slunné atmosféře rychle poznávat, že z nejhoršího venku nejsme. Covid nás poznamenal dost hluboce a překonávat to budeme roky.

5.8.2021 v 7:30 | Karma: 14,16 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Kryptoměny – investování nebo gambling?

Současný boom obchodování s kryptoměnami jasně ukazuje, že lidstvo stále tíhne k iracionálnu, víře v nadpřirozenost a božstva.

2.6.2021 v 7:25 | Karma: 16,31 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Překvapivě rozumné daňové návrhy Pirátů

Jak se blíží volby, snáší se na Piráty oheň a síra ze strany etablovaných politických a ekonomických struktur. Bývají označováni za teroristy, komunisty, elitáře ... ale z kritiky čiší hlavně silná obava ze změny zavedených pořádků.

21.5.2021 v 7:35 | Karma: 20,33 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zmatená daňová politika ODS

ODS se v rámci předvánočního daňového populismu zapojila do podivné hry s daněmi. Na jedné straně sice deklaruje politiku nízkých daní bez progrese sazeb, v praxi ale prosazuje progresivní zdanění.

12.5.2021 v 7:24 | Karma: 16,69 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.