Profil českého pravičáka

Když se člověk zamyslí nad obsahem blogů a diskusí, začne se mu volky nevolky pomalu vynořovat profil „takového českého pravičáka“ (TČP). Jelikož tento profil ve svém souhrnu představuje zcela specifický živočišný druh, naprosto odlišný od „modelového pravičáka“ (MP), neubránil jsem se určitému srovnání.

Především TČP je většinou osobou žijící z veřejných peněz. Ať už se jedná o manažera státní firmy, poslance, náměstka, poradce, ředitele státní instituce či instituce z veřejných peněz placené (něco jako Institut pro absolutní svobodu), TČP svůj příjem dostává od státu, který plamenně tepe jako největší zlo pod sluncem. Zatímco MP je většinou tvrdým podnikatelem bojujícím o svůj chléb vezdejší v každodenní konkurenci, TČP odkloňuje státem mu svěřené prostředky jednou sem, jednou tam a samozřejmě nezapomíná na sebe.

TČP ctí nadevše osobní svobodu (samozřejmě svou). Nesnáší omezení a zákazy, a proto s chutí na prázdném parkovišti zastaví na místě pro invalidy, radostně pokuřuje ve společnosti nekuřáků, odmítá ekologické nesmysly a věří, že ptactvo miluje nadevše koupel v ropné lázni. Zatímco MP ctí právo a pořádek, dodržuje pravidla a zákony, TČP pravidly a zákony pohrdá a jedná vždy dle svého zdravého rozumu.   

TČP je zásadně protievropský a při slově Brusel se otřásá se spravedlivým zhnusením a odporem. Jeho živobytí sice více či méně závisí na penězích z evropských fondů, ale jinak pokud náhodou ráno procitne do kocoviny horší než očekávané, neopomene nikdy zaklít „Do Brusele!“ Zatímco MP využívá pro své podnikání co největšího tržního prostoru a společný trh EU je pro něj vítanou podnikatelskou výzvou, TČP by nejraději natáhl na hranicích dráty a na těch pár přechodů postavil kulometné hlídky.

TČP je český vlastenec a katolík. Mnohdy je sice původu asijského, židovského či německého, ale vždy brání ryze českou rasu. Otčenáš by stěží dovedl alespoň přečíst, jelikož však kupuje na vánoce pravidelně stromeček, považuje se za křesťana a katolíka. Z lásky k bližnímu by proto z Čech nejraději vyhnal jednou Romy, někdy zase Židy, Němce…. Zatímco MP respektuje svobodu druhých, jejich právo na život, ovládá cizí jazyky a rád poznává kulturu jiných národů za účelem navazování obchodních kontaktů, TČP prosazuje Čechy Čechům a uzavření České republiky pro všechny nepřátelské národy.

TČP má rovněž vysoké sociální cítění. Podporuje svobodné matky, nadané studenty či nemocné spoluobčany, ovšem vždy zásadně z peněz sebraných někomu jinému. Tu podporu by také dával nejraději jen těm nejpotřebnějším (své rodině, případně známým) a většinu ostatních by z ní vynechal. Zatímco MP pravidelně věnuje část svého příjmu na charitu či podporu potřebných, TČP vymýšlí kreativně, kde a komu na to peníze sebrat, aby snad nemusel platit něco on sám.

Dalo by se ještě dlouho pokračovat, ale nemohu se ubránit dojmu, že TČP svým profilem odpovídá z 95% TČL („takový český levičák“). Prostě je to takový týpek, který si neví rady sám se sebou, ale chce se mít za všech okolností dobře. Někde pochytal pár myšlenek, o kterých si myslí, že jsou in (kdysi komunismus, nyní kapitalismus), a svou výjimečnost vidí v příslušnosti ke komunitě, která vyprodukovala nejrychlejší rychlobruslařku a nejhokejovějšího hokejistu na světě. Není to ale v dnešní době proklatě málo?

 

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 9.2.2012 8:07 | karma článku: 25,15 | přečteno: 3867x