Proč vláda s občany nemluví?

V současné situaci ohledně daní a možného pádu vlády se občan už začíná ztrácet. Kdo proti komu, s jakým motivem a za co, kolik bude stát 101. poslanec …. Ještě vás to baví sledovat? Faktem je, že tak závažné rozhodnutí, jako plošné zvyšování daní, od vlády, která slibovala úspory a daňovou stabilitu, jí nestálo ani za sebemenší pokus o vysvětlení.

Když chce můj syn zvýšení kapesného, většinou přichází s nějakou historií, proč tomu tak má být. Rovněž my všichni si nejdeme asi říci zaměstnavateli o zvýšení platu bez jasných argumentů, co jsme firmě přinesli. Vláda však ruší valorizaci důchodů, plošně zvyšuje daně a státní rozpočet neustále narůstá, to vše bez jakéhokoli zjevného efektu ve zlepšení fungování státního aparátu. Očekával bych proto odpověď alespoň na pár následujících otázek: 

Kolik zbytečných státních úřadů bylo za dva poslední roky zrušeno?

Co dělá pro občana státní správa, v čem mu usnadnila život či zlepšila svoje služby?

O kolik se zlevnila výstavba dálnic?

Co užitečného jsme vybudovali ze společných peněz, jak to prospělo občanům či naší zemi?

Kdy budou odsouzeni první účastníci odhalených korupčních kauz a kdy budou zatčeni ti dosud neodhalení?

Kdy se naučíme čerpat správně evropské fondy aniž by hrozilo nebezpečí, že je budeme muset vracet kvůli jejich rozkrádání?

Jak se zvýšila kvalita vzdělání na našich školách a prestiž českých univerzit?

Nehrozí lidem, kteří celý život pracovali, platili daně a pojištění, že nakonec ve stáří nebudou moci důstojně žít?

O kolik vzrostla kvalita lékařské péče, zlepšilo se vybavení nemocnic?

Zatím jsme se dozvěděli, že více peněz do rozpočtu dát prostě musíme, debatovat se o tom nebude a kdo to nechápe, je mdlého rozumu. Umí však dát správci našich peněz nějakou kladnou odpověď alespoň na tři z výše uvedených otázek? Neumí? Můžeme se proto divit, že si čím dál více lidí myslí, že takto se politika v demokratických zemích prostě nedělá?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 7.9.2012 18:41 | karma článku: 31,73 | přečteno: 2427x