Kdo to tam dá?

Ve filmu Ducháček to zařídí majitel advokátní kanceláře praví prokuristovi, panu Ducháčkovi: „Tady na tom stole bude odpoledne dvacet tisíc!“ A pan Ducháček odvětí s lidovou prostotou: „A kdo to tam dá?“ 

Od té doby, co před dvaceti lety objevili čeští politici kouzlo deficitního rozpočtu, se zdá, že se jich většina domnívá, že peníze se na stole prostě objevují samy o sobě.

A tak ve vánoční euforii, jen tak mimochodem za účasti těch, co si říkají odpovědní, i těch, co se jim říká populisté, prošla zásadní daňová reforma, která poslala české veřejné finance na trajektorii velkého třesku. Nejinak se ale zachovala na svém víkendovém sjezdu naše nejstarší politická strana. Po čistce, kdy bylo zlikvidováno jakž takž progresivistické křídlo, už zněla jen slova o samých pozitivech a sociálních jistotách. Větší mzdy, kratší pracovní doba, levné bydlení, spravedlivé důchody …. Jako kdybychom otevírali právě nová ropná pole.

Více peněz za méně práce je ukázkový protimluv, který v praxi vede k inflačnímu znehodnocování takto nabyté měny. Pokud to nechápe někdo, kdo by chtěl čistě teoreticky tento stát řídit, měl by se vrátit urychleně do školních lavic. Levné bydlení v situaci, kdy na trh tečou vytištěné miliardy, úroky se blíží nule a stavební řízení trvá roky, je také asi tak reálné, jako levné nové dálnice, rychlodráhy, kanály Labe-Dunaj atd. No a spravedlivé důchody je už termín absolutně imaginární. Jinak vidí tu spravedlnost ten, kdo tvrdě pracuje, vydělává vysoce nadprůměrně, platí vysoké pojistné a při odchodu do důchodu dostane důchod v úrovni 20% své mzdy. Jinak ten, kdo platí minimální pojistné, a pak zjistí, že z důchodu nezaplatí ani nájem. Znamená tedy spravedlnost rovnost? A jak má ta rovnost vypadat, rovnost v bídě? To jaksi v úvahách o spravedlnosti nezaznělo. Spravedlností je totiž nekonečně mnoho a v praxi politici dokázali prosadit jen tu spravedlnost třídní. Jak to dopadlo, mnoho z nás dodnes pamatuje.

Blíží se volby, a tak nás asi nic jiného, než podobná hesla, příští půlrok nečeká. Nezapomínejme ale na pana Ducháčka a jeho otázku. Kdo to tam dá? To je to, o co tady nakonec po těch volbách půjde.  

Autor: Ladislav Dvořák | sobota 17.4.2021 20:43 | karma článku: 13,65 | přečteno: 453x