Kanadská víza na pokračování – čím dál hůře

Už se zdálo, že to nějak odezní, ale ono se to naopak pěkně dále vybarvuje. Ze strany Kanady se stále zřetelněji rýsuje exemplární pokrytectví. Pokud je situace našich Romů tak zoufalá, měli by jim právě naopak azyl houfně udělovat, v OSN iniciovat debatu o rasovém útlaku v Česku a navrhnout proti nám přinejmenším sankce. Pokud skutečně věří na vyřezávání hákových křížů do kůže našich nešťastných spoluobčanů, tak jen do nás!

Bohužel, Kanada moc dobře ví, že útlak Romů není státní politikou ČR a že k jejich rasové diskriminaci před státními orgány nedochází. Protože si ale neví rady se svým špatně nastaveným emigračním systémem, uchýlila se sama k prachsprostému rasismu. Víza bude udělovat co nejkomplikovanějším způsobem a samozřejmě snědí žadatelé či podivně znějící jména nebudou mít vůbec šanci. Nejedná se náhodou o zjevnou diskriminaci? Na standardy 21. století je to asi stejně přátelský akt, jako vyhlášení války před sto lety.

 

Na straně ČR je jasné, že státní orgány více než trestuhodně zaspaly a nedělaly vůbec nic. K houfnému exodu Romů by určitě nedocházelo, kdyby za tím někdo nestál. Vrabci si cvrlikají, že celá věc je organizována a pěkně se na tom vydělává. Celý systém nakonec financuje náš stát sociálními dávkami, které falešným emigrantům nadále vesele vyplácí. Od čeho má stát policii nebo dokonce tajné agenty? Myslím, že právě v takovýchto případech by bylo vhodné se na celou věc podívat a případně si posvítit na toho, kdo si zřizuje výnosnou živnost na osudů jiných lidí. Pokusil se někdo o něco? A nebo to nakonec ještě někdo úmyslně podporuje?

 

Každopádně celá kauza odhaluje pro ty méně chápavé limity vládnutí „úřednické vlády“. Úředníci samozřejmě do ničeho ožehavého nepůjdou. Tiše jen čekali, jestli to Kanaďané náhodou nezavedou až po volbách, aby to nebylo na ně. Jinak naprostá pasivita, ministr pro lidská práva shání vily pro squattery, ministr zahraničí nemluví pravdu (nediplomaticky = lže) ministr vnitra ani neví, kde, kdy a jak se víza budou vydávat, premiér se snaží vše tutlat a vyjednává si politické krytí. Elementární obrana národních zájmů? Nikde. Že nám Evropská unie nedovoluje zavést odvetná víza? Ale kde, to nedovoluje přece ani Kanaďanům! Dovedete si představit Poláky? Ti by prostě víza Kanaďanům zavedli, a pak by teprve jednali o nějaké podpoře v rámci EU. My ale pokrčíme rameny a pošleme do Bruselu dotaz. Chytří Kanaďané si mezitím s komisí předjednali, že jim nic neprovede. Ono je to z Ottawy asi do Bruselu tak nějak blíže, než z Prahy. Všemu pak nasadil korunu svou obhajobou náš nejvyšší diplomat (ministr zahraničí). Prý o vízech lhal, protože si to přáli Kanaďané! Jaksi mu asi nedochází, že má sloužit občanům tohoto státu a ne Kanady. Naopak to měl všechno vykřičet, ať tam klidně před termínem najedou tisíce žadatelů o azyl. Proč má mít ostudu jen naše republika? Bolestné je ale hlavně zjištění, že po 20 letech nám zase naši vládci lžou. Od demokraticky zvoleného politika bych čekal trochu odvahy jít i do nepříjemných sdělení.

 

Od úředníka ale nic takového nečekejte. Mnozí z nich si totiž dělají v současné vládě pouze jméno a dobrou pozici na posty v evropských strukturách. Budou snad proto vyrábět problémy svým budoucím kolegům? Kdepak, s Romy je to patálie, ale nakonec od nás tolik lidí do Kanady zase nejezdí, že. No a po volbách bude asi nejlépe uklidit se do Bruselu a pozorovat ten náš šrumec pěkně z dálky. Ian, Johannes či Jean pak jistě ocení, že jsme ho o dovolené zbytečně neotravovali.

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 23.7.2009 8:15 | karma článku: 25,78 | přečteno: 3025x