Já bych si, prosím, ty miliardy teda vzal

Neuvěřitelná zpráva, že se ve Švýcarsku nachází 12 miliard Kč vytunelovaných z České republiky, o které náš stát nemá zájem, vypadá jako z jiné planety. Ministerstvu financí, které jde jinak po haléřích za DPH z rohlíků jako čert, ty miliardy nechybí, státní zastupitelství říká, že se o ně hlásit nemůže. Tak teda když to nikomu nechybí, nechce mi stát postoupit tu pohledávku? Stačila by jednoduchá smlouvička …. Nebo se už připravuje pro někoho jiného?

Znáte tu scénku z Cimrmana, kdy se chudí herci o představení vrhnou na pečenou husu použitou coby rekvizitu a se slovy „Já bych si s dovolením také vzal!“ ji oštipují, až nebohému hospodskému, co ji pro vystoupení zapůjčil, z ní nic nezbude? Tak nějak mi připadá náš státní rozpočet a státní majetek. Oštipují je ze všech stran. Avšak nejsou to chudí herci a na dovolení se vůbec neptají. A to oštipování probíhá v záři reflektorů na plné scéně, zatímco občan, jako ten bezmocný hospodský, jen přihlíží, jak se ta husa (pardon peníze, majetek) ztrácí.

Po tunelování, které se dělo alespoň pod zemí nebo za tmy, odkloňování, které se provádí za světla, ale temnými kanály, přichází oštipování, rozebírání – jaké slovo se pro to ujme? – v záři reflektorů. Zaměstnanci veřejně vlastněného podniku na čele s poslancem, členem správní rady, si klidně za bílého dne jezdí do firemní čerpačky řadu let tankovat zdarma naftu. Noviny to nazvou titulkem „poslanec tankoval bez placení“, krásná novořeč, že ano. Naši otcové a matky by řekli „kradl“, ale to by bylo takové nějaké sprosté, neetické. Nakonec se vše jistě vysvětlí – poslanec chtěl přece vždy platit, ale zapomněli mu vystavit doklad. Tak nakonec potrestají výtkou nějakou účetní, poslanec zaplatí, co se mu dokázalo, a odpovědnost vůči voličům mu samozřejmě nedovolí složit mandát. Zapomeňte. A ani nepřemýšlejte o tom, že na 99% podobných případů se vůbec nepřijde.

Ty miliardy jsou však fantastické. Když ne finance, když ne zástupci, tak co vláda? Té také těch 12  miliard nechybí? Tak proč se zvedá DPH, krátí mateřské příspěvky atd.? Jak by skončil manažer firmy, který by zapomněl vyfakturovat 12 mld. a chtěl šetřit na kancelářském papíru? Zdá se, že nám ti Švýcaři zatopili, šťouralové. Privatizace probíhaly za účasti téměř všech tak říkajíc napříč spektrem, nějak se už ty peníze rozdělily, a teď to bude někdo otevírat? Firem, které se kupovaly za částky, které byly pod úrovní finančních prostředků na jejich účtech, bylo asi více. No nekupte to, když vám z toho peníze ještě zbudou! Jen je třeba je šikovně vytáhnout. Jenže to Švýcarsko už není, co bývalo. Američtí imperialisté donutili Švýcary rozkrýt i pradávné bankovní tajemství, protože jsou prostě velcí a jim se daňové úniky opravdu nelíbí. Teď se s tím sveze pár trapných záležitostí i v jiných zemích.

Ovšem my boj proti špinavým penězům bereme opravdu vážně. Máme spousty zákonů, analytické útvary, jen ty špinavé peníze nikdo ještě neviděl. My totiž bojujeme vždy v mezích zákona a ty zákony nám ten boj jako na potvoru vždycky nějak zhatí. A tak uděláme další zákon. Kdo prý neprokáže, jak nabyl majetek, bude mu zdaněn 75%. Tak to je opravdu legrace. Jsme přece v právním státě, kde platí promlčecí lhůty a ústava nepřipouští retroaktivitu. Původ majetku bude možné prokázat v řadě případů jednoduchou větou: Víte, já jsem ty peníze před deseti lety ukradl od státu! A je to. Přitom by stačilo jedno – policie by měla začít postupovat razantně a při podezření na korupci či zlodějinu podezřelé okamžitě zavírat do vyšetřovací vazby, jako se tomu děje například v USA. Místo toho však v naprosté většině případů tito pobíhají po svobodě, zametají stopy a ovlivňují svědky. Zákonů můžeme mít tisíce, dokud budou ale pro legraci, nic to platné nebude.

 

Autor: Ladislav Dvořák | úterý 15.11.2011 8:16 | karma článku: 37,55 | přečteno: 3926x