Golfem proti drogám nebo klackem na dotace?

Také jste to zaslechli? Golfem proti drogám je projekt podporovaný z fondů EU, který je poměrně rozsáhle propagován v rozhlase. Reklama nabádá, abyste neváhali, a přihlásili do něj své děti.

Ta reklama mne docela zaujala. Musíte dát své dítě nejdříve na drogy, a pak ho vezmou zdarma na golf? Nebo v rámci programu organizovaní golfisté holemi vyhánějí drogové dealery z Václaváku? Nebo program podporuje přeměnu konopných polí v rozvojových zemích na golfové resorty?

 

Kdepak. To jenom jeden šikovný golfový klub sepsal žádost o dotace tak mazaně, že dotaci na svou činnost schoval pod bohulibé účely, jako rozvoj regionální turistiky, boj s „rozšiřujícím se trendem užívání drog mládeží“ a ochranu mládeže před „vnějšími negativními vlivy ve společnosti“ (hrome, jsou ty vlivy ve společnosti nebo mimo ni, mám dítě vůbec někam pouštět?). Výsledek? Dotace byla přiklepnuta, a tak v rámci programu probíhají akce, jako například v jednom dětském domově. Stručná zpráva popisuje akci následovně:

„V rámci prezentace, která se nesla ve velmi přátelské atmosféře, byl předveden golf jako aktivní sport, který poskytuje dostatek pohybu, jenž dnešním dětem velmi chybí, zároveň pozitivně rozvíjí psychiku a duševní kondici, jako alternativa trávení volného času versus pohodlný a nezdravý způsob života, či dokonce užívání drog, alkoholu a kouření. Součástí byla i přednáška o golfové etice se zaměřením na její aplikovatelnost v běžném životě.“

 

Opravdu něco, co děti z dětského domova budou každý den potřebovat. Slyšíte ten newspeak uředničiny přiklepávající dotace na vše možné od výměny oken, přes pěstování mrkve až po hraní golfu? Stát nejdříve sebere občanům 70% jejich příjmů (započítejme DPH, sociální, zdravotní pojištění a další), aby tito poté sepisovali ponížené supliky a žádali o příděl peněz na účely, které úřední aparát uzná za vhodné. Samozřejmě, my všichni to ochotně baštíme a žádáme. Je přece tak sladké dostat od státu příspěveček, i když jsem si ho předtím stokrát předplatil.

 

Dávno to už ale nemá nic společného se solidaritou, sociální sítí či pomocí v nemoci. Pokud to šikovně sepíšete, můžete za peníze státu, a tedy nás všech, hrát klidně i golf. A pak, že jsou některé sporty pouze pro aristokraty a zbohatlíky! Jako milovník jachtingu uvažuji nyní o žádosti na podporu projektu jachtingem za světový mír. Pobyt na jachtě prokazatelně utužuje kolektivního ducha, podporuje vnímání životního prostředí a snižuje agresivitu. No nezadotovali byste to?

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 15.10.2009 8:08 | karma článku: 21,85 | přečteno: 2384x