Chceš na pivo? Klikni mi na předsedu!

Tak prý je třeba podpořit demokracii a umožnit, aby lidé mohli volit prezidenta nejen přímo, ale i korespondenčně a v budoucnu přes internet. Nic proti internetu, je to úžasná věc, která přinesla do našeho života svobodu informací a tím i vyšší dávku demokracie. Volbu prezidenta (a vůbec kohokoli od šéfa internetové sekty výše) touto formou však považuji za dost scestnou.

Předně máme dnes všichni všeobecné rovné hlasovací právo. Každý je může využít a málokdo, kdo opravdu chce, nedostane šanci. Je dobré dávat možnost volby někomu, kdo není ochoten pozvednout své pozadí a ujít pár set metrů do volební místnosti? Nakolik takový člověk o své volbě přemýšlí a zvažuje její důsledky? Pokud někdo není ochoten pro směřování budoucího osudu své země věnovat 1 hodinu volebnímu rituálu, má mít možnost volit zmáčknutím klávesnice stylem „Hele táto, tak na toho Joudu klikni!“?

Jsou zde ale ještě vážnější konsekvence. Součástí volebního práva je volit svobodně a bez nátlaku. To je umožněno volbou za volební plentou, kde v okamžik volby může být přítomný pouze volič sám o sobě. Nakrásně mu může dát někdo pětistovku za hlas, stejně nemá jistotu, že nesebere jiný volební lístek a nehodí ho tam za plentou místo toho, co mu byl vnucen. Náš přepečlivý Ústavní soud rozhodl, že hlasy kupovat nelze. Jak lze ale zabránit tomu, aby si někdo otevřel v hospodě volební internetovou místnost a za pivo přesvědčoval opilce k volbě jeho favorita? Proti takovému jednání je právě postavena ona povinnost vstoupit sám za plentu a volbu tam provést. Demonstrační volbě snad před dvaceti lety odzvonilo. Proč ji chceme znovu zavádět ve jménu pokroku a využití internetu?

Osobně dokonce nic proti kupování hlasů ani nemám. Pokud žijeme ve svobodné společnosti, připadá mi docela nenormální bránit někomu prodat jeho volební hlas. Buď jsou lidé natolik odpovědní, že svůj hlas neprodají, nebo je jim všechno jedno a ať si s ním dělají, co chtějí. Ale ať je zde alespoň ona bariéra v tom, že musí někam dojít a bez cizího nátlaku svou vůli kdesi vyjádřit. Optimální by byla nakonec asi volba veřejná (nikoli demonstrační) na veřejném shromáždění daného volebního obvodu. To však naše pokrytecká doba nepřipouští. Schovat se s volbou  někam do závětří a nechat se při ní kýmkoli vést je však od původní ideje demokratického volebního shromáždění na hony vzdáleno.

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 7.4.2011 7:48 | karma článku: 20,14 | přečteno: 2062x