Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rajchl fenomén, Rajchl syndrom?

Skutečnost, že okolo různých manifestací na Václavském náměstí a jednoho z vystupujících pana Rajchla bude veselo a možná i trochu dusno, se dala jistě předpokládat.

Jednak to tak nějak ke koloritu naší politiky patří a jednak se jedná opravdu o jedny z největších shromáždění nespokojených občanů. Nespokojených z různých důvodů. Je řada pohledů na tato shromáždění.

 

Z vnějšku to někdy může vypadat i jako zajímavé divadelní představení. Každé divadlo, je-li povedeným kusem, by možná i lidé dokázali svým způsobem s nadsázkou ocenit. Zejména pokud jsou naši občané zvyklí na představení opravdu těžkého a závažného kalibru všechny korupční aféry, fatální pochybení zodpovědných a jiné hrůzy nakonec ani není nutné vyjmenovávat. V porovnání s tím, co se v naší zemi běžně děje, je současná otázka protestního dění na Václavském náměstí v podstatě oddechovým žánrem. Nicméně nebyli bychom snad ani v Čechách, abychom i tomu nejnevinnějšímu nedokázali dodat příchuť pelyňku a punc něčeho umolousaného.

 

Za normálních okolností bych se ani nechtěl přidávat do řady velkého množství všech možných komentářů z posledních dnů, ale celá věc má několik momentů, o kterých by jistě bylo vhodné trošku popřemýšlet. Co se vlastně stalo?

 

Protestující občané objevili jméno pana Rajchla. Jakkoli nepochybuji o ctižádosti a ambicích tohoto mladého představitele určité podnikatelské sféry, troufám si tvrdit, že v tomto případě se stal obětí a následně lovnou zvěří. Zčásti kvůli své vlastní aktivitě vyjadřovat se veřejně takřka v jakékoli intenzitě na jakékoli společenské i méně společenské téma a zčásti kvůli samotnému klimatu dané situace. Ať už byly dříve pohnutky pana Rajchla k zapojování se do veřejného dění (byť zřejmě zatím jen slovní) jakékoli, a jejich legitimitu absolutně nezpochybňuji, v tomto okamžiku celá situace akcelerovala do podoby skoro nezáviděníhodné.

 

Ten, kdo je hodně vidět, se totiž nejlépe stává terčem. A jak už jsem napsal, jsme v Čechách, takže pozornost všech, a zejména těch nervózních, se nyní od začala vztahovat k osobě pana Rajchla.

 

Pan Rajchl sám nepochybně není slaboduchý a už vzhledem ke své dosavadní profesní kariéře velmi dobře ví, že chce-li člověk něco dělat, nestačí přijít, stoupnout si a říct „toto teď chci dělat“ a také to hned začít dělat. Jak už se od sebe politika a podnikatelský sektor liší a fungují na zcela odlišných principech, toto platí všude. Než můžete zodpovědně a kvalifikovaně zastávat určitou funkci, musíte v dané oblasti něco odžít a pokud možno i odvést. Tak jako generální ředitel se zkušeností řídit koncerny, zaměstnávající tisíce lidí, nemůže být zčista jasna například předsedou politické strany, stejně nemůže politik, byť schopný a úspěšný, dostat na starost fabriku se vším všudy, pokud takovou zkušenost nemá z dřívějška. Bez ohledu na to, jak máte „zmáknutou“ teorii a špičkové myšlenky a nápady a křišťálově čisté úmysly, zkušenost je zkrátka pořád to, co rozhoduje nebo by mělo rozhodovat.

 

Mě však zaráží ta síla a monstróznost všech debat okolo pana Rajchla. Najednou jako by konkrétně on byl zdrojem všeho špatného v této věci. Ale on přeci jen sklízí plody nynější atmosféry v naší společnosti.

 

O čem vypovídají výsledky různých průzkumů a podobných anket? A o čem vlastně vypovídají i výsledky posledních parlamentních voleb? O tom, že lidé stále nevěří naší politické reprezentaci, o tom, že i když právě po zkušenosti z roku 2021, kdy se prvotní opojení z falešného přízraku změn k lepšímu proměnilo v bolestivou kocovinu, tak i za tuto cenu stále a pořád chtějí ZMĚNU! Jakoukoli změnu, která je zrovna k dispozici a nabízí se!!! A chtějí ji evidentně proto, že podle jejich názoru stále nenastala.

 

Ono nakonec není tak moc těžké uvěřit, že i pan Rajchl a řada jiných doposud v politice nepříliš známých lidí by byli mnohem důstojnějšími představiteli státu, než někteří politicky nominovaní představitelé.

 

Obávám se, a to velmi, že takovéto uvažování části obyvatel (i po odečtení hlasů recesistů i několika úplných bláznů) je výsledkem personální vyprázdněnosti politických stran a možná i vyprázdněnosti politiky jako takové.

 

Pan Rajchl může být nyní z jednoho úhlu pohledu spokojený. Má zadarmo takovou reklamu a prostor, že se mu o tom asi ani nesnilo, jakkoli někdo, kdo byl již dříve v novinách skoro denně, žádnou reklamu nepotřebuje. Stal se, ať už chtěně či nechtěně, fenoménem současných dní a já bych si jen přál, aby bez ohledu na to, že jde konkrétně o pana Rajchla, se postupem času nestal syndromem. Syndromem, který bude v případě jakéhokoli jména znamenat především nezvládnutou politickou odpovědnost těch, kdo právě mají za tuto zemi zodpovědnost, a v horším případě těch, kdo nezvládají ani svoje vlastní ego.

Autor: Petr Lachnit | čtvrtek 4.5.2023 8:34 | karma článku: 12,83 | přečteno: 339x
  • Další články autora

Petr Lachnit

Zvelič pravdu a máš hloupost

V souvislosti s výroky premiéra o poklesu inflace mě zaujala nedávná zpráva Českého statistického úřadu o vývoji cen základních potravin. Podle něj v dubnu oproti březnu podražilo téměř veškeré zboží.

3.5.2024 v 8:46 | Karma: 19,54 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Hřbitovy mají své doby slávy i doby zapomnění

Spolek Malostranský hřbitov připomíná pietním aktem při významných životních výročích osobnosti pohřbené na tomto hřbitově. Ve čtvrtek to byl právě hudební skladatel Václav Jan Tomášek (1774 -1850).

30.4.2024 v 8:46 | Karma: 8,50 | Přečteno: 147x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Úřad, nikoli občan má právo rozhodovat

Státní správa slouží zemi, nikoli země státní správě. Úřady tady jsou pro občany, nikoli občané pro státní správu!

24.4.2024 v 8:36 | Karma: 19,90 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Alternativa a mainstream si patrně vyměňují role

Na základě výsledků slovenských voleb si troufám tvrdit, že alternativa a mainstream si, doufejme nejen na Slovensku, vyměňují role. Hlavní proud bude nejspíš jinde.

17.4.2024 v 8:55 | Karma: 21,47 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Mráz versus meruňky. Netradičně účinné řešení

Je vždy smutné, když celoroční práci zahrádkářů zničí jedna mrazivá noc. Spálené květy či malé plody nijak k pohodě nepřispějí tím spíš, že jen těžko se voňavé a slaďoučké meruňce vyrovná ta dovezená z Turecka či jiných zemí.

10.4.2024 v 8:38 | Karma: 18,82 | Přečteno: 544x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 145
  • Celková karma 15,90
  • Průměrná čtenost 358x
Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5