Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se Němci u nás pořád chovají jako doma?

K napsání článku mě přimělo nepříjemné setkání se skupinou asi třiceti mladých a nadmíru hlučných Němců v pražském metru. Nebylo to ani poprvé a zcela jistě ani naposledy, co jsem se musel zuby nehty držet, abych se ovládl a svojí maturitní němčinou dost razantně nepřipomněl této skupině fakt, že tady nejsou doma, že tahle země už jim dávno nepatří, a tak by se měli chovat slušně…

Možná to slovo „doma“ se do mého nadpisu tak úplně nehodí. Důvod je prostý – doma by se takhle nehorázně nejspíš nechovali. Ale tím mi to právě připadá ještě horší. Mnohokrát jsem přemýšlel o kořenech těch negativních emocí, které ve mně Němci vyvolávají, tedy zejména jejich hlasité, arogantní, povýšené a bezohledné chování, s nímž se v hlavním městě tak často setkávám. Přiznám se, že se mi ani jejich jazyk moc nelíbí, ale všude se píše, že je to jeho tvrdostí, která nelahodí uchu jako například angličtina.

Pravdou je, že sebevědomí Němců se s naším národem většinou srovnávat nedá, ať už je potkáváme na ulicích, při obchodních jednáních nebo třeba při sledování mezinárodních sportovních zápasů. Jsem si téměř jistý tím, že celkově vzato Německo Českou republikou a jejich obyvateli pohrdá a vůbec ji nebere vážně. Připadá mi, že nám to Němci dávají svým chováním při každé příležitosti patřičně najevo. Možná pohrdají i jinými národy, ale to už nemohu tak přesně identifikovat. Jako Čech toho bývám občas přímým svědkem.

Pravé kořeny chování Němců a mých nepříjemných pocitů, které to vyvolává, dost možná sahají až do doby, kterou jsem osobně nezažil. Mám dojem, že to všechno může úzce souviset s obdobím před zahájením Druhé světové války, Mnichovskou dohodou, dobrovolným opuštěním našich státních hranic, pohraničí a následným podrobením se německé zvůli a Hitlerovým požadavkům. Němci moc dobře vědí, že jsme se jim nebránili a bez boje se vzdali, a to samé si moc dobře uvědomujeme také my. I když o tom asi moc často nepřemýšlíme. Moje babička mi, když jsem byl malý, říkala, že když odsud Němci v roce 1945 odcházeli, slibovali, že se vrátí a Václavské náměstí vydláždí našimi lebkami.

Nahlas se ptám, jestli je to vůbec možné, aby po tak dlouhé době pramenila právě z těchto dávných historických souvislostí ta téměř hmatatelná nevyváženost vzájemných česko-německých vztahů. Jestli je možné právě tady hledat příčinu toho, proč si Němci u nás často dovolí to, co by nás v Německu ani nenapadlo, a kromě toho, že jsou bohatí a my jsme pro ně levnou destinací, kam jezdí utrácet svá eura, nám právě proto dávají mnoha způsoby až příliš najevo svoji nadřazenost a pohrdání. Ve sportu, v politice, na ulici…

Ale zpátky do metra. Skupina opravdu hlučných německých mladíků zaplnila jeden celý vagón, přičemž pár jich nastoupilo do každých dveří, a přestože byl vůz celkem dost obsazený cestujícími, neváhali ani na chvilku a věnovali se jako na nástupišti bez omezení dál hlasitému vykřikování, skandování různých hesel, rozhovorům přes celý prostor, a to celé doprovázeli výbuchy huronského smíchu z nepříliš jasných a zřejmých důvodů. A byli v tom naprosto jednotní, dělali to prostě všichni. Uvědomil jsem si, že to právě v tuhle chvíli vypadá, jakoby Němci totálně obsadili metro a to celé jim patřilo. Včetně cestujících. Právě tahle představa ve mně vyvolala zlost. Chtělo se mi křičet, aby byli zticha a chovali se slušně. Ale uklidnil jsem se a neřekl nic, dveře se zavřely a z toho celého ve mně zůstal jen silně nepříjemný pocit.

Přemýšlel jsem pak ještě chvíli o tom, jestli bychom se dnes bránili, kdyby si Němci vzpomněli na svůj slib, který nám v roce 1945 dali. Věřím, že ano!

 

-----------------------------------------------------

Jiné moje články můžete číst na http://www.shekel.cz/

Autor: Jaroslav Kysilko | úterý 15.6.2010 8:08 | karma článku: 21,05 | přečteno: 1991x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8115x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2307x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...