Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo z nás by obětoval svoje dítě?

Tak jsou za námi Velikonoce, největší křesťanské svátky. A já si znovu, jako každý rok, položil prostou otázku: „Kdo z nás by dal svého jediného syna, dobrovolně a z lásky k ostatním lidem, aby zemřel na kříži za všechny hříchy světa tak, jako to udělal milosrdný Bůh? Nezáleží na tom, jestli v Něj lidé věří – Bůh prostě je a dříve či později to pozná každý člověk, který se kdy narodil na této zemi…

Jako otec devítiletého kluka jsem dnes přemýšlel o tom, jestli bych byl ochotný takové oběti, kdybych věděl, že tím dám naději na záchranu lidí, kteří tento čin přijmou za vlastní. Nejsem si ani zdaleka jistý tím, že bych byl schopný obětovat svého jediného syna, že bych byl schopný koukat se na to, jak jej neprávem mučí, bičují, bijí, jak mu plivou do tváře, jak mu na hlavu bolestivě nasazují trnovou korunu. Představa, jak hledím na svého zakrváceného syna, kterak trpí a přesto neudělám nic, je pro mě naprosto nemyslitelná.

Toto mé uvažování je umocněno faktem, že Bůh mohl kdykoliv to všechno, co se o Velikonocích tehdy stalo, zastavit pouhým pomyšlením. Pouhou myšlenkou mohl rázem změnit běh věcí, potrestat viníky a svého syna osvobodit, oslavit, vyvýšit… Mohl rovněž kdykoliv v dějinách lidstvo donutit mnohým mocným činem, aby mu nezbývalo nic jiného, než v Něj uvěřit. Bůh by si mohl svět podmanit silou a strachem z Jeho neskutečné moci, mohl by svou vládu nad světem demonstrovat a prakticky ukázat všem. Mohl by si svět získat násilím. Mohl by také přivolat další potopu a vše špatné spláchnout z povrchu zemského. Ale On tak neučinil a nekoná tak dodnes. Nezachránil svého jediného syna, nechal jej projít utrpením a zemřít v bolestech na kříži. Dodnes nechává všechna rozhodnutí na lidech a podle toho to také na světě vypadá.

Přesto lidé neslyší a nepřijímají Boha jako svého Pána, byť se již pouze málokdo na této zemi může vymluvit na skutečnost, že o Bohu či o Ježíši nikdy neslyšel. Evangelium je již známo téměř všem lidem, je dostupné skoro ve všech jazycích, Bible je nejčtenější a nejpřekládanější knihou na celém světě již po mnohá desetiletí. Znovu platí to, že by nás mohl snadno přinutit, ale to není Jeho přirozenost. Čeká na nás a doufá, že sami pochopíme, prohlédneme, odkloníme se od špatné cesty a budeme hledat Jeho vůli. Je trpělivý, nezištný, bezelstný, spravedlivý, láskyplný a mocný. Lidé mu mohou nadávat, a on jim neoplácí. Netrestá během života nepravosti, nechává vše na lidech, na jejich svobodné vůli.

Faktem je, že náš život je jako kniha. A vše, co v životě uděláme, je v této knize zapsáno. Jakmile náš čas na tomto světě uplyne, bude nám tato kniha nahlas přečtena a my se budeme Bohu zodpovídat ze svých činů. Je to dobrá zpráva pro všechny, neboť Bůh je svrchovaně spravedlivý. Nahlédne do našeho srdce a spravedlivě rozhodne o tom, jestli máme právo na věčný život v nebi nebo nikoliv. Rozhodne zcela objektivně o tom, jaký byl náš život, jak jsme s darem života naložili. Řekne nám pravdu o tom, jestli jsme žili pro lásku a pro dobro, nebo jsme se dali na cestu nenávisti a zla. Nikdo špatný do nebe nepřijde, nikomu nebude nic odebráno ani nic přičteno.

V ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše je veliká naděje pro všechny. Každému může být odpuštěno a nikdy není pozdě na to, abychom se vydali správnou cestou. Nikdy není pozdě na to, abychom upustili od svého špatného jednání a chování a vydali se po správné cestě s upřeným zrakem na Boha. Život není možné prožít lépe, než na cestě, kterou pro nás Bůh připravil. Každý člověk je jedinečný a Bůh s ním ve svém plánu počítá. A v nebi je dost místa pro každého z nás.

 

--------------------------------------------------

Další moje články si můžete přečíst na http://www.shekel.cz

Autor: Jaroslav Kysilko | pondělí 5.4.2010 9:39 | karma článku: 14,09 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8116x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2307x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...