Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam s „černoprdelníky“? Do pekla!

Aniž bych komukoliv upíral právo na jeho vlastní názor a postoj, neustále mě zaráží míra agresivity a rozhořčení lidí, s níž často reagují na odlišné názory druhých, v tomto případě věřícího člověka. Také jsem překvapený z toho, jak společensky nepřijatelnou je představa, že bychom mohli nebo dokonce měli milovat všechny lidi bez rozdílu. Odpovědí na můj článek, kde jsem psal o tom, že bychom měli milovat své nepřátele, modlit se za ně a žehnat jim, byla rozhořčená reakce diskutéra, který mi sdělil, že takové názory či postoje likvidují evropskou civilizaci a že podobní „černoprdelníci“, jako jsem já, by měli jít do pekla…

Odpověď na můj dotaz, jak to pisatel myslel, jsem nedostal. A tak jsem přemýšlel o tom, proč v lidech článek o lásce k nepřátelům vyvolává tak silně negativní emoce, že mají chuť dotyčného autora poslat do pekla, byť v nebe sami nevěří. Znamená to, že někdo věří v peklo ale v nebe nikoliv? Naprosto netuším, jak by mohla láska k nepříteli a vlastně komukoliv cizímu likvidovat evropskou civilizaci. Někteří lidé mě přesvědčují o tom, že nenávist je zcela legitimní emoce a navíc nutně potřebná pro tento svět, neboť vyvažuje lásku. Otázkou tedy zůstává, jestli je nutné nějak vyvažovat lásku něčím špatným, aby byl náš svět vyvážený a dokonalý?

Já si myslím, že by láska lidem k životu naprosto stačila. Pokud by jí na světě mezi lidmi bylo dost a čím dál tím víc, nebylo by tolika utrpení, zla a špatných věcí, které se každou vteřinu odehrávají na různých místech naší planety. Z mého pohledu je evidentní, že všechno špatné se na světě děje z lidské zloby, nenávisti a chamtivosti. Jak by tedy mohla přítomnost zla na tomto světě přeplněném špatnými věcmi něco změnit či vyvážit k lepšímu? Zlo už tu příležitost vlastně má a připadá vám, že je život na světě lepší?

Podle mého vidění světa je nejlepší odpovědí na všechno zlé a špatné jedině láska. Jestliže se na zlo odpovídá zlem či ještě větší porcí nenávisti, nepřináší to světu nic dobrého, jenom další hrůzy. Světové konflikty jsou toho zářným příkladem – žádná válka v dějinách lidstva nikdy nic nevyřešila, nic nevylepšila, a každý takový konflikt způsobil smrt a utrpení milionům lidí, mnohdy zcela nevinným a na válce prakticky nezúčastněným. Neříkám, že je to snadné, nenechat se zatáhnout do víru zloby, nedojít k přesvědčení, že nejlepším principem je oko za oko, či zub za zub. Netvrdím ani, že se člověk a celé národy nemají bránit útokům jiných lidí a jiných národů. To naprosto ne. Tvrdím jen, že smysluplnou odpovědí na nenávist a případné útoky našich nepřátel, která doopravdy může něco zlepšit a zcela pootočit dějem, je láska.

Můžeme se přeci za každé situace modlit k Bohu za to, aby se lidé, kteří nás třeba urážejí nebo pronásledují, změnili, aby upustili od svého špatného jednání, aby spatřili v pravém světle to, čeho se dopouští a již to nadále nedělali. Na tom já osobně nevidím nic špatného, spatřuji v tom spíše obrovskou naději. Naději pro nás i pro naše nepřátele, naději na změnu světa k lepšímu.

Láska je darem od Boha. Jedině Boží syn žil svůj život na Zemi přesně podle Božích pravidel. Tedy jediný On odpovídal na nepochopení, odmítnutí, nenávist a zlo skutečnou láskou, milostí a odpuštěním, což ovšem neznamená, že se nikdy proti ničemu špatnému neohradil, ba přesně naopak. Ostře mluvil k farizeům, napomínal svoje služebníky, rozmetal stánky trhovců v Jeruzalémském chrámu – ale všechno s láskou v srdci, pro dobro lidí, aby si uvědomili, co činí špatného. Dokonce ani tehdy, když se k Němu chovali zle a podle Ho zradili, zraňovali, posmívali se mu a jinak Mu ubližovali, nechopil se jejich vlastních zbraní, nikterak je neurazil ani jim neublížil. A to zcela jistě mohl, pouhým pomyšlením, vyslovenou prosbou k Otci. Prostě na zlo neodpovídal zlem a nikomu nic špatného nepřál ani nedělal. Nakonec nám svým životem, svojí smrtí a zmrtvýchvstáním nabídnul věčný život a očištění od všech hříchů – za drsné mučení a ukřižování.

Je pochopitelné, že pro člověka nevěřícího v Boha je takový názor a postoj, který zde a v mnohých jiných článcích prezentuji, nepřijatelný. Ani já jsem podobným principům nevěřil, dokud jsem Boha osobně nepoznal. Přesto se mi zdá trochu smutné, že si lidé pod pojmem „věřící člověk“ již dopředu představují někoho s „černou zadnicí“, kdo by měl jít do pekla za své odlišné vnímání světa a souvislostí. Za svoji víru.

Pevně věřím tomu, že na nezbytnosti všudypřítomné lásky se jednou všichni lidé shodnou, že to bude jednou právě to, co všechny lidi spojí opět dohromady. Kdo hledá, ten nalezne. Budeme-li tedy hledat Lásku, zcela jistě ji společně a s Boží pomocí nalezneme.

http://kysilko.blog.idnes.cz/c/152465/Milujte-sve-nepratele.html

---------------------------------------------------------------------------------

Jiné moje články si můžete přečíst na http://www.shekel.cz/

Autor: Jaroslav Kysilko | čtvrtek 9.9.2010 9:29 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1925x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8116x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2307x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...