Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Sportovci"

Každý, kdo sleduje sportovní zprávy, ví, že Luis Suarez opět pokousal protihráče. Jak už to v podobných případech bývá, na internetu o něm ihned koluje spousta vtípků, fotomontáží a videí. Někdo mu spílá, většina se mu směje a přitom je to politováníhodný člověk a to i přesto, že je dolarovým milionářem. Dostal tvrdý a zasloužený trest, který ovšem bezpečnost jeho protihráčů nezajistí. Trpí zřejmě poruchou osobnosti či duševního zdraví a dřív nebo později přijde zápas, kdy mu opět "blikne". 

Zatímco Suarezův kousek fotbal spíše popularizuje, čin Holanďana Robbena mu vysloveně škodí. Je to sice Pan fotbalista, ale s charakterem už to má o něco horší. Jeho nafilmovaná penalta v zápase s Mexikem si zaslouží mnohem větší trest než Suarezovo kousnutí. Zmíním pouze dva hlavní důvody. Za prvé je to proto, že jeho herecký kousek přímo ovlivnil výsledek zápasu a za druhé proto, že svým jednáním ukazuje dětem, jak se mají chovat, aby byli ve své vlasti za hrdiny. Dospělí (v tomto případě FIFA) mají povinnost děti vychovávat a tak by měli jednat. Zřejmě nebudou ...

Někteří se ho snaží obhájit známým výrokem "byl tam kontakt". Na to odpovím, pokud chtějí trestat kontakty, ať pískají zákroky, při kterých hráč ve vápně drží soupeře oběma rukama a brání mu ve výskoku. Při každém rohu jich je několik. A když už jsme u toho kontaktu, ano, byl tam, ale o faul se nejednalo. Faul by to byl (pokud vyřadím definici o tom, že je v případě, kdy ho pískne rozhodčí), kdyby si zasekl míč a obránce by ho svou nešikovností nebo úmyslem "podkosil" a znemožnil mu další pohyb a zakončení. To se však již z opakovaných záběrů nedá zjistit. Vyskočil předem, neboť tento hráč to má v podobných případech zautomatizované. Rozhodčí by si žlutou kartu za simulování lehce obhájil.

Nechápu, proč se odpovědní a zodpovědní toho simulování nechtějí zbavit. Přitom by stačily dvě věci. Za prvé zavést pravidlo, že při nafilmovaném pádu se bez ohledu na zákrok soupeře dává pouze žlutá karta simulujícímu (při simulování ve vápně pak rovnou červená). Druhým opatřením by bylo dodatečné přísné potrestání simulování, které rozhodčí při zápase nepostřehl. Pár utkání by chlapci dohráli třeba v osmi, ale rychle by se přizpůsobili. Jde jen o to, jestli je vůle tento nešvar ze stadionů vymýtit. V NHL se během půlroku zbavili nečisté hry holí a ze zámořského hokeje se stal velice atraktivní sport, ve kterém jsou za hvězdy typově zcela odlišní hráči, než tomu bylo před deseti lety. S filmováním tam není problém vůbec, protože to si dobře hlídají sami generální manažeři jednotlivých týmů.   

Další věcí, která mě při sledování fotbalu trochu nadzvedává ze židle, jsou auty. Člověk by v tom nehledal nějaký větší problém, je to jednoduché pravidlo. Jak je ale možné, že je tolik případů, kdy fotbalisté obou týmů divoce gestikulují, že právě oni mají vhazovat? Je to tím, že nejsou bystří anebo mají vadu zraku? Nikoliv, C je správně, pouze chtějí podvádět. Když pak někdo přizná soupeři nepřesně posouzený aut, je za hrdinu a často pak v kabině dostane kartáč. Přiznání autu by neměl být hrdinský skutek, který si zaslouží nominaci na cenu fair-play, měla by to být norma!  

A nakonec zmíním vizáž hráčů. Se znepokojením sleduji, jak na sraz našeho národního týmu přijíždí stále více napomádovaných panáčků s kabelkami, kteří na hřišti přemýšlí o tom, jestli se jim náhodou nerozcuchal účes při hlavičce a jestli jim je vidět nové tetování. Někdy je opravdu těžké jim fandit, snad trenér Vrba vsadí na trochu jiný typ hráčů.

Jestli jste dočetli až sem, víte, proč jsem dal sportovce v nadpisu do uvozovek. Jelikož zastávám názor, že lidé jsou v průběhu času pořád stejní a jen doba a okolnosti se mění, při hledání možného viníka neutěšeného stavu sportu jako takového, mi naskakuje stále jedno slovo a to slovo "peníze". Peníze mohou za většinu zla ve světě, tak proč by to v tomto případě mělo být jinak. Protože se však na věci kolem sebe snažím dívat optimisticky, uvedu závěrem jednu podstatnou výhodu, která vychází z výše uvedených nešvarů. Chlapci nás svým jednáním přímo vybízejí k tomu, abychom použili ovladač a ušetřený čas strávili jiným způsobem než sledováním TV. Každý ať si dosadí to, co ho těší. 

Autor: Petr Kvoch | úterý 1.7.2014 11:11 | karma článku: 34,34 | přečteno: 3405x
  • Další články autora

Petr Kvoch

Zdraví

Zdraví je otázka rozhodnutí. Lidské tělo je těžce pochopitelné, geniálně fungující, s velkými samouzdravnými schopnostmi. Při jeho vědomém užívání je velice obtížné ho poškodit. Naše civilizace je tak „vyspělá“, že se jí to daří.

31.12.2016 v 6:08 | Karma: 11,00 | Přečteno: 234x | Diskuse| Kultura

Petr Kvoch

Výchova

Dítě se rodí jako dokonalá lidská bytost. Naším úkolem je dát mu teplou postel, zdravou stravu, nějaké to oblečení, pocit bezpečí a hlavně lásku, tu bezpodmínečnou. Mít ho rádi především za to, že je.

30.12.2016 v 10:35 | Karma: 9,86 | Přečteno: 271x | Diskuse| Kultura

Petr Kvoch

Bojujme o svobodu!

Se znepokojením pozoruji plíživý, ale jistý postup militantních muslimů. Jako lidé, Evropané i občané České republiky jsme s nimi ve válce a je záhodno si to co nejrychleji uvědomit.

22.1.2016 v 7:00 | Karma: 19,72 | Přečteno: 478x | Diskuse| Kultura

Petr Kvoch

Proč mám rád Masaryka?

Nebudu unavovat svými komentáři a nechám mluvit tohoto krásného člověka, jehož si hluboce vážím. Žil, co říkal a svým životem potvrdil, co je psáno: strom se pozná po ovoci.

19.8.2015 v 7:11 | Karma: 10,04 | Přečteno: 328x | Diskuse| Kultura

Petr Kvoch

Ježíšovy výroky

Na výběru těchto dvanácti Kristových výroků si můžete udělat hrubou představu o Božích nárocích na člověka.

2.7.2015 v 7:50 | Karma: 14,48 | Přečteno: 712x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 795x
Člověk, který ví, že nic neví jistě.