Ve vlaku (povídka)

Všude obsazeno, naštěstí do tohoto rychlíku zařazují dva vagóny, které mají na chodbičce pár výklenků, v každém z nich po dvou sklápěcích sedátkách. Na jedno z nich si tedy sednu, není to nejpohodlnější, člověk musí každou chvíli skrčit nohy, když chce někdo projít, ale vydržet se to dá.

Vlak se rozjíždí a z přilehlého kupé se ozve nadšený, pronikavý výkřik. Takto komentuje nějaké dítě tu skutečnost, že se pohybujeme. Další, ještě silnější výkřiky mu odpovídají. Nemám rád děti!

Stačí několik minut a rychlík nabírá uspokojivou rychlost, jede konstantně, za okny se rozprostírají pole a stráně, zdá se mi, že letíme nízko nad zemí. A tu se otevřou zašupovačky a do chodbičky se vylije šestice malých lidí, vřískají a dupou na konec vagónu a zase zpátky. Za nimi se vynoří dvě matky, moudré bachyně, které si stoupnou kamsi do povzdálí a velmi sporadicky obhlížejí ten děsivý potěr, který mi trhá uši.

Děti ignorují mé nohy, chtějí využít celé délky uličky a tak, když se v rozběhu zarazí u mne a tázavě se na mne podívají, musím pokaždé skrčit obě končetiny, nechat uječené stádo proběhnout a znovu je natáhnout. Děti se shromáždí na konci, zde na sebe křičí nepodstatné věci a tu se vždy ozve jakési protivné zavřeštění, na způsob povelu, které ohlašuje, že jeden z roztomilých andílků dostal už zase nápad ve smyslu: „Přeběhneme na druhou stranu!“

A celá ta šťastně dětská komunita se valí s nervydrásajícím řevem opět ke mně, zde se poznovu zarazí a tázavě se na mě dívá. Opět mne vyrušují svými požadavky, opět mne přivádějí k šílenství svým ostrým křikem.

Jeden zlatovlasý andílek má zvlášť odporný ječák. Pokaždé se mi zařízne do mozku jako žhavý nůž do másla, je mu to úplně jedno, ignoruje úplně všechno a všechny. A má také nejvíce napočítaných průběhů kolem mé sedačky. Teď stojí kousek ode mne a tluče dlaní do stěny, tluče vší silou a při každém plácnutí hlasitě zaječí: „Ta, ta, ta, ta, ta,“ přičemž při každém „ta“, přidává na síle. Maminky vzadu o čemsi debatují, zřídka pootočí hlavu za zvukem. A chlapeček znovu spustí: „Ta, ta, ta, ta, ta!“ Ostatní dětičky se hlasitě smějí.

Vstanu ze sedačky a otevřu okno. Vykloním se a nechám na sebe proudit vzduch. Jedeme velice rychle, vítr dává solidní údery do tváře. Chlapeček spustí další sérii plácání a jekotu. Chci s tím něco udělat. Uchopím dítě pod rameny, opatrně, abych mu neublížil a vyhodím jej z okna. V té rychlosti zmizí okamžitě z dohledu, jakoby tu nikdy nebyl. Děti na malý okamžik ztichnou, maminky si povídají.

Už je to snesitelnější, ale jen na malou chvíli. Jedna z holčiček objevila další výbornou zábavu, sklopené sedačky po uvolnění práskají do stěny s dunivým bouchnutím a všechny zbylé děti se tedy tlačí, aby si mohly bouchnout. U hlavy mi zní výbuchy, zakončené řezavým smíchem, a znovu a znovu a pořád a bez přestání. Holčička skáče radostí nad každou ranou a chce udělat stejnou ránu svým dupnutím. A zase se směje až to bolí. Okno je stále otevřené. Když opět prochází kolem mne, aby si šla třísknout další sedačkou, chytím ji kolem vosího pasu a vyzdvihnu k oknu. O vteřinu později již letí vzduchem a ztrácí se kdesi mezi sloupy trakčního vedení. Už zbyly jen čtyři děti. Maminky jsou stále v chodbičce, jedna telefonuje, druhá něco hledá v tašce.

Děti skotačí a nechce se jim zpátky do kupé. Teď se shromáždily do kroužku a zpívají jakousi legrační písničku o lišce a vlkovi. Je velmi krátká a děti ji opakují stále dokola. Snaží se přitom překřičet jedno druhé, výsledkem je ohlušující rámus, uši nesmírně trpí, mozek také. Proto brzy vyhazuji největšího řvouna z okna, tři zbývající děti přestávají zpívat a začínají se hádat, kdo bude dřív doma. Maminky si navzájem ukazují, kam až mají opálený hrudník.

Hádka se stupňuje, přerůstá v nesnesitelný hluk, proto beru další holčičku do náruče a brzy opouští vlak stejným východem, jako její předchůdci. Vlak v tu chvíli jede velmi vysokou rychlostí. Děti jsou tedy už jen dvě. Obě utíkají k maminkám na konec chodby a něco po nich ječivě požadují. Maminky přikyvují, aniž by se na děti podívaly a přitom si bez přestání vykládají. Děti se vrací doprostřed a začnou prstem čmárat na špinavé okno. Jedno druhému maže jeho čmáranici a poté následuje jekot a jekot a jekot. Proto je rozumné, když opět nadzdvihnu jedno z nich a prohodím jej oknem. Mihne se vzduchem a je pryč. Zbyl už jen jeden chlapeček.

Protože nemá s kým se hádat a ječet, vezme si prázdnou lahev od vody a tluče s ní do stěny. Bubnování nabírá na síle, je to nepředstavitelně protivné, je to odporný zvuk, stále dokola: „Bum, bum, bum, bum, bum, bum, bum, bum, bum, bum…“

Vyhodím chlapečka z okna i s lahví a bubnování jako zázrakem ustane. Nezbylo již ani jedno děcko a jízda nyní probíhá v klidu. Maminky stále stojí na konci chodby, jedna si natírá obličej hydratačním krémem, druhá se češe. Blížíme se ke stanici.

Obě matky vystupují, vypadají trochu směšně s prázdnými kočárky a taškami, plnými teď už nepotřebného dětského vybavení. Srovnají se na nástupišti a pomalu, za neustálého povídání se vydávají k východu z nádraží.

Sedám si opět na sklopku, ve vlaku je klid. A tu zvenčí uslyším silný výkřik: „Jéžiš, kde mám děti?“

Aha, už si toho všimly…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kuthan | neděle 21.9.2014 9:10 | karma článku: 16,13 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Jaroslav Kuthan

Průšovo neštěstí

Ale jo, něco se stalo, to se pozná. Ukázal jsem na Vaněru véčko a k tomu jsem přidal povinné: "Dvě!" Jenže Průša, sedící naproti mně, řekl: "Já si dneska nedám."

14.10.2022 v 8:40 | Karma: 11,11 | Přečteno: 264x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Kuthan

Rodiče a děti, bití a nebití

Bít či nebít? A to je právě to, oč se mi hlava rozbíjí. Jak si věc vlastně stojí, když jde o vztah rodič - dítě a bití nebití? Třeba mi někdo rozsvítí.

25.4.2022 v 8:59 | Karma: 5,39 | Přečteno: 137x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav Kuthan

Ráje

A Vyšší moc odstřihla poslední dílek z metru, který odměřoval dobu od vyhnání Adama a Evy. "Každému jeho ráj," pravila a odložila nůžky do božského šuplíku.

16.4.2022 v 15:05 | Karma: 10,08 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Kuthan

Značkování

Průšova žena kmitala od rána v kuchyni, ale Průšovi se to tak jako tak nezdálo. Měl dojem, že si až moc často dává pauzy.

25.3.2022 v 14:06 | Karma: 14,06 | Přečteno: 310x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Kuthan

Jsem hrdý

Promiňte mi, že užívám tak vzletných slov, ale skutečně se mi srdce dme pýchou, když spatřuji veškeré projevy osobní statečnosti mých spoluobčanů.

22.3.2022 v 7:20 | Karma: 22,24 | Přečteno: 438x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Pavel před hejtmanstvím ani nezamával. Choť Eva dostala kytku a zmizeli dovnitř

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  10:36

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozí, že si ublíží

21. května 2024  10:31

Policisté zasahují od úterního rána na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž. Hrozí, že si...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 510x
Jsem jeden z mnoha.

Seznam rubrik