Lhář (povídka)

A lžu a lžu a lžu…! Pořád a kvalitně. Ať mám či nemám důvod, lžu. Nakonec jsem svou prolhaností vzbudil pozornost oněch bytostí na nebesích, které od pradávna dohlíží na hříchy lidí a jedna z nich, anděl, mi znenadání zastoupila cestu. Ač se nepředstavil, nějak jsem věděl, že není člověk a pro tentokrát jsem mlčel.

Anděl mi krátce vysvětlil, oč běží: „Lžeš si nad poměry a nám s tebou došla trpělivost. Pro takové případy máme vypracovaný přesný postup. Buď tě ztrestáme ohněm, a my víme, že jsi v jádru zbabělec, takže to zřejmě nepřipadá v úvahu nebo se dobrovolně ujmeš služby jistým lidem. Podrobnosti vysvětlím, až sdělíš, pro kterou variantu ses rozhodl, ačkoliv podle mne je to jen formalita.“

Dostal jsem strach a ihned jsem přijal nabídku spolupráce. Anděl krátce pokývl hlavou, mou odpověď čekal, a jal se mne zasvětit do mého budoucího angažmá. 

„Ty jsi lhář, co si budeme povídat. Lžeš tak, že se ti nedá věřit ani tepová frekvence. Ale nám se tvoje prolhanost hodí, věř nevěř. Máme plán. Myslím my tam nahoře. Tady na Zemi umírá co chvíli hromada lidí. A přirozeně se těsně před smrtí ptají, co bude pak. Jistěže se najde hromada mudrlantů, navykládají moribundům pohádky, kterým sami skálopevně věří, ale nikdo se nestará, co takové přednášky s umírajícím provedou. Máme případy, kdy moribundus hrůzou umřel dřív, než stačil umřít na rozedmu plic. To mu jakýsi kazatel vysvětlil, že vůbec není jisté, kterým směrem ta jeho duše vystřelí. Myslím tím nahoru nebo dolů, rozumíš… Takže tvým úkolem bude provázet nebožáky na poslední cestě a lhát, lhát a znovu lhát. Nakukáš jim cokoliv, aby se na tu zubatou těšili, jak malý děcko na zmrzlinu, rozumíš? Jinak zatopíme pod kotlem. Bereš?“

Měl jsem snad na výběr? Tak jsem přijal. Anděl vytáhl formulář a začal vyplňovat kolonky.

Nenápadně jsem se podíval na jeho záda, jestli tam má opravdu… 

„Křídla nám vzadu nerostou, nemůžeme za to, že jste vy, lidi, tak pitomí a děláte z nás husy…,“ řekl nezúčastněně anděl, aniž zvedl hlavu od papíru. Brzy byl hotov. Podepsal jsem a tak začala má služba. 

Dostával jsem avíza a přicházel za odcházejícími. Lhal jsem o smrti jako o život, líčil jsem barvité scenérie, které jsou nebožtíkům k dispozici okamžitě po exitu, krajinky podle osobního vkusu, stoprocentní zaměstnanost, nulová kriminalita, zvláště vražda prý tam vůbec nepřipadá v úvahu, čilejším týpkům jsem popisoval dámský posmrtný personál tak živě, že jsem sám chtěl umřít, vymýšlel jsem si tisíc a jedna pohádek o životě po smrti a účinkem mých lží se moribundové začínali vysloveně těšit na poslední výdech. Vždy jsem jim potom zatlačil oči a oni získali vizáž pokojného spáče. Andělé byli spokojeni.

Do mne však ono každodenní setkávání se zcepeněním vrývalo znepokojivou otázku: Co se skutečně s člověkem stane, když zemře? Bylo to jako migréna, jako zvětšená prostata, sedělo to na mně a nemohl jsem to setřást, dohánělo mne to k šílenství, jako když vás svědí na zádech, kam si nedosáhnete. Jednoho dne jsem se postavil uprostřed pole, rozpřáhl jsem ruce k nebi a hromovým hlasem jsem zvolal tamtéž:

„Anděli, ty víš kterej! Nemohl bys na chviličku?“

A vskutku, přišel ten můj kádrovák a s ním ještě jeden. Prostě se najednou snesli z nebe do oranice a bylo. Můj anděl pohodil bradou na znamení: Co potřebuješ?

„Jedinou věc! Řekni mi, co bude, až umřu, co je s námi po smrti?“

Anděl jako skutečný profesionál velkých pravd nehnul brvou a odpověděl: „Po smrti, jak víme, není nic, nebo jinak řečeno, je jedno velké nic, prostě nejsi, nesnaž se tomu přijít na kloub. Šlus, finito, richtik, kaput, tma, ticho, bimbácov…Tak si to nějak v hlavě zpracuj.“

Padla na mne hrůza. Přišlo mi strašné vědomí, že až mi zatlačí oči, nic už mne nečeká. Zděsil jsem se. Říká to anděl, tedy osoba kompetentní. Pochopil jsem, proč je potřeba člověku lhát na jeho poslední cestě. Záviděl jsem svým nebožtíkům, neboť oni odcházeli s úsměvem, jsouce naplněni mými báchorkami. Já však jsem zničen pravdou a třesu se strachem. Oba andělé mi už nevěnovali pozornost, pro ně byla záležitost vyřízená. Odcházel jsem středem pole jako spráskaný pes. 

Ušel jsem sotva deset kroků, když mne cosi přimělo, abych se otočil. A tu jsem spatřil, jak si oba andělé cosi šeptají a přidušeně se smějí, ba přímo se dusí potlačovaným smíchem. Ano, můj anděl mi bez sebemenšího začervenání a pro všeobecné pobavení lhal…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kuthan | pondělí 11.8.2014 9:05 | karma článku: 12,19 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Jaroslav Kuthan

Průšovo neštěstí

Ale jo, něco se stalo, to se pozná. Ukázal jsem na Vaněru véčko a k tomu jsem přidal povinné: "Dvě!" Jenže Průša, sedící naproti mně, řekl: "Já si dneska nedám."

14.10.2022 v 8:40 | Karma: 11,11 | Přečteno: 264x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Kuthan

Rodiče a děti, bití a nebití

Bít či nebít? A to je právě to, oč se mi hlava rozbíjí. Jak si věc vlastně stojí, když jde o vztah rodič - dítě a bití nebití? Třeba mi někdo rozsvítí.

25.4.2022 v 8:59 | Karma: 5,39 | Přečteno: 137x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav Kuthan

Ráje

A Vyšší moc odstřihla poslední dílek z metru, který odměřoval dobu od vyhnání Adama a Evy. "Každému jeho ráj," pravila a odložila nůžky do božského šuplíku.

16.4.2022 v 15:05 | Karma: 10,08 | Přečteno: 245x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Kuthan

Značkování

Průšova žena kmitala od rána v kuchyni, ale Průšovi se to tak jako tak nezdálo. Měl dojem, že si až moc často dává pauzy.

25.3.2022 v 14:06 | Karma: 14,06 | Přečteno: 310x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Kuthan

Jsem hrdý

Promiňte mi, že užívám tak vzletných slov, ale skutečně se mi srdce dme pýchou, když spatřuji veškeré projevy osobní statečnosti mých spoluobčanů.

22.3.2022 v 7:20 | Karma: 22,24 | Přečteno: 438x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 510x
Jsem jeden z mnoha.

Seznam rubrik