Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rotavirová infekce- náš boj s nemocí

Možná to sem nepatří, ale ráda bych se podělila se všemi dospělými a hlavně maminkami o rotavirové infekci, která nás skolila koncem února, a o níž jsem vlastně dodnes neměla ani potuchy.

Už mám velké obavy, dát své starší dítě do školky. S hrůzou každý den čekám, co nám domů z kolektivu zase přinese. Naposledy to byla rotavirová infekce, při níž jsem měla nervy pořádně na pochodu a díky níž jsme zchudli minimálně o dva tisíce, protože- řekněme si na rovinu- když začne stonat celá rodina, není to levná záležitost

Pětiletý syn přišel v pátek ze školky celý unavený, z nosu mu teklo proudem a kýchal na celé kolo. Řekla jsem si, že je to jen nějaké nachlazení a nevěnovala tomu nějak zvlášť pozornost.

Druhý den začal silně kašlat, večer jsem mu naměřila teplotu něco málo přes 38 a už na očích jsem viděla, že na něj něco leze.

A v noci začal kolotoč, při němž mi nestačil přecházet zrak- syn začal silně a dávivě zvracet, dostal velmi silný a vodnatý průjem, který nemohl ovlinit- prostě to z něj lezlo horem spodem, aniž by to, bobek malý, mohl kontrolovatelně ovládat. Do rána se prozvracel až do bezvědomí- na chvíli mi na záchodě omdlel, jak to všechno bylo vyčerpávající.

Teplota stále přetrvávala, nebyla jsem schopna do něj nic dostat, tudíž to byl signál k návštěvě nemocnice. Ihned jsme vyrazili na infekční, tam nás bez průtahů přijali, syn byl silně dehydrován, na přijmu dokonce spal, jak byl ze všeho vyčerpaný. Okamžitě mu dali kapačky, které mu kapali do příštího dne až do odpoledne,udělali mu veškeré rozbory, ze kterých vlastné poznali, že v krvi nic neměl, ale ve stolici byl nalezen rotavir. To už se mu udělalo lépe, avšak stále byl  hodně unavený a měl silnou nechuť  k jakémukoliv jídlu a pití. Nakonec nás propustili po čtyřech dnech domů, kde se ještě zotavoval z teplot, ale už bylo možné do něj dostat pití i po malých dávkách jídlo.

Jenže pan doktor mi sdělil, že rotaviry jsou velice infekční, stačí si pouze sáhnout na ústa a v momentě to má další člověk. Rotaviry nejdou ničím zlikvidovat, pouze určitým typem alkoholu. Na umytých rukou zůstávají až 4 hodiny, na oblečení až 10 dní a v těle 14 dní až dva měsíce. Nejprve se tyto viry vrhnou na horní cesty dýchací a postupují směrem dolů, mohou se projevovat vysokými teplotami, silným, vodnatým průjmem a dávivým zvracením- avšak nemusí se projevovat přesně v této kombinaci všech úkonů.

Co čert nechtěl, sotva se z toho vzpamatoval starší syn, přesně po týdnu tyto viry chytil syn mladší- rok a půl. Absolutní nechutenství k čemukoliv, teplota, silný průjem, avšak bez zvracení. Nejlepší bylo do něj- vysloveně NARVAT něco ráno, to spolupracoval nejlépe. Druhý den byl velmi kritický, myslela jsem, že pojedu do nemocnice prozměnu s ním, ale naštěstí začal pít, což bylo velice důležité pro rehydrataci organismu, vzhledem k vodnatému a častému průjmu. Dokonce jsem ho třetí den dokázala obalamutit a v čistém vývaru mu rozpustila pilulku na zastavení průjmu. Vše se v dobré obrátilo.

Samozřejmě se tyto rotaviry projevily i na nás dospělých- muž byl čtyři dny doslova zdrcen z obrovských půjmů, které nešly zastavit prostě ničím, mne průjmy postihly pouze na jeden jediný den, tudíž jsem z nich všech z toho vyvázla nejlépe.

Můžu Vám říct, že za těch čtrnáct dní, co byly u nás rotaviry v kurzu, jsem zestárla minimálně o dvacet let a doufám, že už nás v takové podobě nikdy nezastihnou!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzana Kuříková | pátek 2.3.2012 15:22 | karma článku: 9,56 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Zuzana Kuříková

Ale jinak jsme docela normální...

Vždycky se mi nejlíp přemýšlí před spaním. Rekapituluji si hezky celý svůj den, přemýšlím, co by šlo udělat lépe, na co jsem se měla vybodnout, co mě rozčílio. Večer se mi chce neuvěřitelně strašně moc mluvit a můj muž z toho sice chvilkama kvete, ale je formát, a i když už je napůl v deliriu, stále mi všechno hezky odkýve a já jsem ve své podstatě spokojená, že komunikuje. Prostě jakmile ulhenu do lůžka, mám většinou ty nejlepší výplody své fantazie.

27.2.2013 v 10:43 | Karma: 13,53 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Kuříková

Vypadá to na půjčku

Zatímco nám nastal leden a přímá volba prezidenta finišuje, naše rodina se pozastavuje nad úplně jiným problémem. A to, zda naše děti nemají náhodou sedm žaludků a nejsou potomci krav, nebo alespoň jimi nebyly v minulých životech, jelikož fakt, že by snědli půl prasete a zapili to dřezem je v naší rodině zcela přirozený jev.

11.1.2013 v 12:45 | Karma: 12,93 | Přečteno: 944x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Kuříková

Co se děje u nás před Vánocemi?

A je to tady zase. Naši smradi se ukazují opět v plné parádě. Do Ježíška daleko, Mikuláš se svou družinou jim moc strachu nenahnali a tak dělají nezbednosti.

19.12.2012 v 12:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 968x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Kuříková

Moje nervy!

Zatím co se řeší v našem státě volby do krajských zastupitelstev, v Americe volby prezidenta, já mám na starosti věci, o kterých se leckomu ani nesnilo. Mí dva synové mi dávají zabrat tak, že jsem zemdlelá už vpoledne, natož kde je do večera?

6.11.2012 v 12:51 | Karma: 14,92 | Přečteno: 968x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Kuříková

životní Murphyho zákony

Jelikož mne dnes jedna událost inspirovala k tomu, abych otevřela knihu Murphyho zákonů, začetla jsem se obzvláště do kapitolek o dětech, dovolte mi, abych udělala výcuc těch, které jsou mi opravdu nejbližší a opravdu stojí za to:

16.5.2012 v 21:44 | Karma: 17,68 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1637x
Prostě budu blogovat :-))

Seznam rubrik