Příběh Biafry - prvotina Fredericka Forsytha poprvé česky

Den pro Šakala, Spis Odessa, Čtvrtý protokol, Mistr klamu. Co název, to bestseller špionážního románu. Frederick Forsyth je už čtyřicet let zárukou precizně vypracovaných příběhů z prostředí tajných služeb a zákulisí politické moci. Příběh Biafry, jeho první kniha, je jiná. Je to reportážní román, který vypráví autorovýma očima příběh občanské války v Nigérii na konci šedesátých let 20. století. Po čtyřiceti letech od svého prvního vydání konečně vychází také česky. Seznamte se.

Biafra - co se vlastně stalo a proč?

Biafra je nigerijská provincie, bohatá na ropu a další nerostná bohatství, která se na konci šedesátých let 20. století pokusila (neúspěšně) vyhlásit nezávislost. V čele Biafry stál podplukovník Chukwuemeka Odumegwu Ojukwu, příslušník kmene Igbo, kmene, jehož příslušníci byli pro účast na vojenském puči v roce 1966 perzekuováni (eufemistické označení pro pogrom). Nezávislost Biafry trvala tři roky - vyhlášena byla v roce 1967, vojensky kapitulovala 12. ledna roku 1970. Není se co divit - ropa vždy byla, je a bude mocným magnetem. A v Biafra stojí na nalezištích ropy. Nigerijská vojska za víceméně otevřené podpory Sovětského svazu a Velké Británie rozpoutala v povstalecké provincii peklo - odhaduje se, že válka za nezávislost Biafry si vyžádala několik milionů obětí z řad civilního obyvatelstva (především příslušníků kmene Igbo), a to především jako důsledek hladomoru, vyvolaného odříznutím Biafry od zásobování potravinami.

Fredrick Forsyth byl přitom. Nejprve jako reportér BBC a poté coby nezávislý novinář - když jej BBC za jeho postoje k situaci v Biafře vyhodila (Forsyth projevoval příliš pochopení pro povstaleckou Biafru, méně pochopení už měl pro britskou podporu Lagosu).

Oficiální anotace nakladatelství Knižní klub (právě ono v Česku knihy Fredericka Forsytha vydává) o knize říká toto:

Příběh Biafry je reportážní příběh z válečného konfliktu v africké Biafře – nigerijské provincii, na jejímž území se nacházejí bohaté zásoby ropy a která se na sklonku šedesátých let minulého století pokusila získat nezávislost – je Forsythovým debutem, avšak ani po čtyřiceti letech od prvního vydání neztratilo toto poutavé, podrobné vylíčení místní složité politické i sociální situace, okolností, které předcházely konfliktu, a především průběhu následující krvavé občanské války na zajímavosti, aktuálnosti a poučnosti. Příběh Biafry, nesoucí všechny rysy Forsythova věcného, precizního stylu, tak zřetelně předznamenal autorův pozdější fenomenální úspěch na poli politického a špionážního thrilleru.

Souhlasím a knihu doporučuji. Jen to jiný Forsyth, ale pořád je to on - věcný ve stylu, bystrý v úsudku a mimořádně čtivý.

V anglickém vydání příběh Biafry poprvé vyšel v roce 1969 (na začátku devadesátých let bylo vydáno několik reedic), nyní (vůbec poprvé) vyšel česky. Díky za to!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marcel Kupka | sobota 17.3.2012 10:28 | karma článku: 10,10 | přečteno: 1074x