Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž, který pronikl do Osvětimi. Denis Avey a jeho příběh

Bylo, nebylo. Za devatero horami, devatero řekami. Pohádky začínají obvykle takhle. Denis Avey zažil na konci druhé světové války příběh, který se mnohým zdá být pohádkou také. Sám sebe propašoval do tábora smrti v Osvětimi, aby mohl po válce svědčit proti zločinům, kterých se tam dopustili nacisté. Stalo se skutečně všechno tak, jak svěřil devadesátiletý Avey papíru? Mnozí hlasitě křičí, že ne, další mnozí se je snaží ještě hlasitěji překřičet, že ano.

Když Denis Avey vyprávěl svůj neuvěřitelný příběh krátce po skončení války, nikdo ho neposlouchal. Dalších šedesát pět let mlčel a prožitek zla si nesl v sobě. Až před nedávnem se rozhodl promluvit, řady popíračů holocaustu podle něj sílí a je třeba otevřít historii, která je polozapomenuta a připomenout zvěrstva, která nacisté (nejen) v Osvětimi páchali. Své vzpomínky Denis Avey svěřil papíru, výsledkem je kniha The Man who Broke into Auschwitz, která byla poprvé vydána v roce 2011. Jako spoluautor se na knize podílel reportér BBC Rob Broomby. 

Denis Avey se narodil v roce 1919. Jako dvacetiletý vstoupil do armády, po vypuknutí druhé světové války bojoval v řadách 7. obrněné divize, známé také pod názvem Pouštní krysy (Desert Rats). Do německého zajetí padl Avey v roce 1940 poblíž libyjského Tobruku. Ze zajetí utekl a pokusil se přes Středozemní moře dostat do Řecka. Byl zajat podruhé a uvězněn od roku 1943 do dubna 1945 v táboře pro válečné zajatce E715 nedaleko židovského lágru v Osvětimi. 

Tady Avey poprvé uviděl "pruhované", jak říká židovským vězňům, tady poprvé ucítil zápach z krematoria, na který si prý stěžovali obyvatelé až v Katovicích. To, co čtenář jinde dostává jako literární fikci (například Robert Merle: Smrt je mým řemeslem), tady nabývá mnohem zřetelnějších obrysů.

Denis Avey se rozhodne, že svět za ostnatým drátem, odkud chodí do stejné továrny jako on pracovat na kost vyhublí vězni, prozkoumá. Jeho plán je jednoduchý. Oholí si hlavu a vymění si vojenskou uniformu, která mu zaručuje dodržování práv válečného zajatce dle Ženevské konvence s jedním z holandských Židů. Pruhovaný vězeňský mundůr, který si oblékne, je znamením toho, že život jeho nositele je bezcenným, jeho jediným právem je právo zemřít. Pak se vydá se do lágru, nad jehož branou skví nápis Arbeit macht frei a šok, který zažije, jej bude pronásledovat dalších pětašedesát let. Nejhorší byla podle Aveye noc, kdy se ze všech stran začal ozývat nářek a kdy zápach, který se zvedal z umírajících těl kolem, nutil na zvracení. 

Denis Avey říká, že pronikl tímto způsobem do osvětimské továrny na smrt dvakrát a dvakrát se židovský mukl vrátil na místo, kde si s ním měl šaty opět vyměnit. Přiznám se, nevím, jak bych se zachoval já, být na místě osvětimského vězně já...

Denis Avey a Ernst Lobenthall

Denis Avey se v továrně, kde vedle sebe pracují uniformovaní zajatci a pruhovaní Židé, seznámil a spřátelil (byť přátelství bylo zapovězeno hrozbou trestu smrti) s německým Židem Ernstem Lobenthallem. Zachránil mu život, když sehnal karton cigaret, za který si Lobenthall v lágru zajistil boty (rozuměj dřeváky) a jídlo. Přežil a v roce 2001 své svědectví natočil v New Yorku v rámci projektu zpovědí pro Nadaci Šoa. Příběh Denise Aveye, kterému mnozí nevěřili nebo věřit nechtěli, byl potvrzen. Britský premiér Gordon Brown ocenil Aveye titulem British Hero of the Holocaust.

I přesto příběh Muže, který pronikl do Osvětimi, budí  rok po svém prvním vydání velké emoce. Na jedné straně jej mnozí bezvýhradně přijímají, na straně druhé má mnoho odpůrců (i z řad židovské komunity) - ti tvrdí, že nic podobného se v Osvětimi prostě přihodit nemohlo.

Tuzemský čtenář bude mít možnost vše posoudit zanedlouho sám. V červnu kniha vyjde česky.

 

Autor: Marcel Kupka | středa 23.5.2012 10:26 | karma článku: 22,41 | přečteno: 3159x
  • Další články autora

Marcel Kupka

Nezapomeňte. Před 61 lety začal proces s Miladou Horákovou

Lid se hněval. Imperialističtí agenti a rozvraceči republiky musí viset! Závodní rady KSČ, uliční výbory téže (jediné povolené) politické strany, revoluční umělci. Ti všichni se vyjadřují jasně a nekompromisně – soudní tribunál, který zasedl poprvé 31. května roku 1951, dostal celkem 6300 rozhořčených rezolucí, které žádaly smrt třinácti osobností české politiky a kultury, které si komunistický režim a sovětští poradci Lichačev a Makarov vybrali do představení, nazvaného proces s Miladou Horákovou.

31.5.2012 v 15:12 | Karma: 13,71 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Witold Pilecki, dobrovolný vězeň z Osvětimi. Popraven Poláky.

V posledním článku jsem zmínil neobyčejný příběh Denise Aveye, britského válečného zajatce, který dvakrát tajně na velmi krátký čas (vždy na jeden den a jednu noc) pronikl do Osvětimi, aby zajistil důkazy o nacistických zvěrstvech. Witold Pilecki, kterého v komentářích pod článkem připomenul jeden z komentujících, zašel mnohem dál. Jako jediný člověk vůbec se nechal do Osvětimi dobrovolně zavřít. Na celé tři roky a ze stejného důvodu jako Brit. A zatímco Avey slaví ve svých devadesáti letech úspěch knihy, která jeho příběh vypráví, Witold Pilecki byl popraven. Ne v Osvětimi, ne nacisty. Pileckého popravili 25. května 1948 Poláci. Na den přesně před 64 lety.

25.5.2012 v 0:56 | Karma: 24,75 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Ke sjednocení Německa nikdy nedošlo aneb Plán N

Miluji knihy, které nabízejí alternativní vidění skutečnosti. Alternativní verzi historie. Plán N Simona Urbana (v originále Plan D) je jednou z nich. Vyjde sice až na konci června (v Odeonu), už teď si ale o něm dovolím napsat pár vět. Zápletka? Určitě stačí zmínit jediné a ti, kdo jezdili na Balt s výjezdní doložkou, budou vědět - píše se rok 2011, ke sjednocení Německa nikdy nedošlo, u moci v NDR je už 22 let Egon Krenz. Ano, ten Egon Krenz. Nástupce Ericha Honeckera ve funkci generální sekretáře SED.

20.5.2012 v 23:11 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Divoši? Noir není jen Švédsko. Winslow a Stone jsou důkazem.

Synonynum pro dobrou (masovou, nutno podotknout) detektivku? Dlouhá desetiletí především Agatha Christie. Poslední dva roky "severská krimi". Začalo to Larssonem, pokračuje Nesboem a přicházejí další. Severští autoři si také (právem) vysloužili přízvisko "noir". Dobrá "noir" detektivka se ale píše i jinde v Evropě. A taky za mořem. Jedna z těch hodně dobrých amerických vyjde česky v červenci a v červenci se na ni budete moci také v premiéře jít podívat do kina - strhující jízdu Divoši napsal Don Winslow a natočil Oliver Stone.

17.5.2012 v 14:18 | Karma: 7,09 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Zabili Davida, parchanti!

David Rath. Muž kontrastů. Z odborového předáka se stal prezidentem profesní komory bílých plášťů. Jako politik otočil kormidlem svého myšlení o sto osmdesát stupňů, z člena ODS se stal vysoce postavený komunální politik a poslanec za sociální demokracii. Z bojovníka proti korupci stíhaným korupčníkem. Co když je ale všechno jinak? Co když Davida (politicky) zabili jeho konkurenti?

16.5.2012 v 12:27 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2389x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Bloger, book lover, specialista na komunikaci. Rodič. Manžel. A taky zakladatel a exmajitel internetového knihkupectví Eruditus.cz. Ještě jednou - EXmajitel.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky