Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezapomeňte. Před 61 lety začal proces s Miladou Horákovou

Lid se hněval. Imperialističtí agenti a rozvraceči republiky musí viset! Závodní rady KSČ, uliční výbory téže (jediné povolené) politické strany, revoluční umělci. Ti všichni se vyjadřují jasně a nekompromisně – soudní tribunál, který zasedl poprvé 31. května roku 1951, dostal celkem 6300 rozhořčených rezolucí, které žádaly smrt třinácti osobností české politiky a kultury, které si komunistický režim a sovětští poradci Lichačev a Makarov vybrali do představení, nazvaného proces s Miladou Horákovou.

Na straně žaloby? Urválek, Polednová

Hlavní postavy? Za katy Josef Urválek, komunistický prokurátor, který je zodpovědný za desítky justičních zločinů a vražd a který to dotáhl díky ochotě spolupracovat s režimem až do křesla předsedy československého Nejvyššího soudu. Poslal na oprátku mimo jiné Rudolfa Slánského. A také Ludmila Polednová-Brožová, dělnická prokurátorka. Tu spravedlnost dohnala v roce 2008, kdy byla za účast při politických procesech v padesátých letech odsouzena na 6 let odnětí svobody nepodmíněně. Odseděla si rok. V roce 2010, krátce před Vánoci, udělil prezident Václav Klaus Polednové milost. Svých činů nikdy ani na okamžik nezalitovala.

Oběti? Milada Horáková a dalších dvanáct nevinných

Na straně obviněných je třináct jmen. Milada Horáková, bývalá poslankyně národně socialistické strany, Jan Buchal, příslušník SNB, Vojtěch Dundr, bývalý tajemník sociálně demokratické strany, Jiří Hejda, podnikatel, Bedřich Hostička, tajemník Československé strany lidové, Záviš Kalandra, novinář, Antonie Klenerová, bývalá poslankyně národně socialistické strany, Jiří Křížek, právník, Josef Nestával, úředník, Oldřich Pecl, právník, Zdeněk Peška, univerzitní profesor, František Přeučil, nakladatel, Františka Zemínová, bývalá poslankyně národně socialistické strany.

Vykonstruovaný proces trval devět dnů, do čela spiknutí byla vybrána Milada Horáková. Mnozí obvinění projevili občanskou i lidskou statečnost a nepřistoupili na předem připravené výpovědi, v nichž se měli přiznat k tomu, že se zaprodali západním tajným službám a chystali v Československu protistátní puč.

Padly čtyři rozsudky smrti…

8. června roku 1950 byl proces u konce. Padly čtyři rozsudky smrti – pověšeni měli být Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a z trockismu obžalovaný Záviš Kalandra. Antonie Kleinerová, Josef Nestával, Jiří Hejda a František Přeučil byli odsouzeni na doživotí, zbylým obžalovaným byl vyměřen trest vězení v délce 13 až 28 let. Odsouzení na smrt se proti trestu odvolali, požádali prezidenta Československa Klementa Gottwalda o milost.

Rozsudky byly potvrzeny obratem, jen u Horákové Gottwald krátce váhal. Žádostí o milost a protestů, které přicházely z celého demokratického světa (proti rozsudku protestoval například Albert Einstein), bylo přeci jen příliš. Nakonec byl i rozsudek smrti nad Miladou Horákovou potvrzen a 27. června roku 1950 i vykonán.

Takové štěstí jako Ludmila Polednová Milada Horáková a další odsouzení neměli. Bohužel.

Text jsem (výjimečně) původně zveřejnil zde.

Autor: Marcel Kupka | čtvrtek 31.5.2012 15:12 | karma článku: 13,71 | přečteno: 765x
  • Další články autora

Marcel Kupka

Witold Pilecki, dobrovolný vězeň z Osvětimi. Popraven Poláky.

V posledním článku jsem zmínil neobyčejný příběh Denise Aveye, britského válečného zajatce, který dvakrát tajně na velmi krátký čas (vždy na jeden den a jednu noc) pronikl do Osvětimi, aby zajistil důkazy o nacistických zvěrstvech. Witold Pilecki, kterého v komentářích pod článkem připomenul jeden z komentujících, zašel mnohem dál. Jako jediný člověk vůbec se nechal do Osvětimi dobrovolně zavřít. Na celé tři roky a ze stejného důvodu jako Brit. A zatímco Avey slaví ve svých devadesáti letech úspěch knihy, která jeho příběh vypráví, Witold Pilecki byl popraven. Ne v Osvětimi, ne nacisty. Pileckého popravili 25. května 1948 Poláci. Na den přesně před 64 lety.

25.5.2012 v 0:56 | Karma: 24,75 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Muž, který pronikl do Osvětimi. Denis Avey a jeho příběh

Bylo, nebylo. Za devatero horami, devatero řekami. Pohádky začínají obvykle takhle. Denis Avey zažil na konci druhé světové války příběh, který se mnohým zdá být pohádkou také. Sám sebe propašoval do tábora smrti v Osvětimi, aby mohl po válce svědčit proti zločinům, kterých se tam dopustili nacisté. Stalo se skutečně všechno tak, jak svěřil devadesátiletý Avey papíru? Mnozí hlasitě křičí, že ne, další mnozí se je snaží ještě hlasitěji překřičet, že ano.

23.5.2012 v 10:26 | Karma: 22,41 | Přečteno: 3159x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Ke sjednocení Německa nikdy nedošlo aneb Plán N

Miluji knihy, které nabízejí alternativní vidění skutečnosti. Alternativní verzi historie. Plán N Simona Urbana (v originále Plan D) je jednou z nich. Vyjde sice až na konci června (v Odeonu), už teď si ale o něm dovolím napsat pár vět. Zápletka? Určitě stačí zmínit jediné a ti, kdo jezdili na Balt s výjezdní doložkou, budou vědět - píše se rok 2011, ke sjednocení Německa nikdy nedošlo, u moci v NDR je už 22 let Egon Krenz. Ano, ten Egon Krenz. Nástupce Ericha Honeckera ve funkci generální sekretáře SED.

20.5.2012 v 23:11 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Divoši? Noir není jen Švédsko. Winslow a Stone jsou důkazem.

Synonynum pro dobrou (masovou, nutno podotknout) detektivku? Dlouhá desetiletí především Agatha Christie. Poslední dva roky "severská krimi". Začalo to Larssonem, pokračuje Nesboem a přicházejí další. Severští autoři si také (právem) vysloužili přízvisko "noir". Dobrá "noir" detektivka se ale píše i jinde v Evropě. A taky za mořem. Jedna z těch hodně dobrých amerických vyjde česky v červenci a v červenci se na ni budete moci také v premiéře jít podívat do kina - strhující jízdu Divoši napsal Don Winslow a natočil Oliver Stone.

17.5.2012 v 14:18 | Karma: 7,09 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Zabili Davida, parchanti!

David Rath. Muž kontrastů. Z odborového předáka se stal prezidentem profesní komory bílých plášťů. Jako politik otočil kormidlem svého myšlení o sto osmdesát stupňů, z člena ODS se stal vysoce postavený komunální politik a poslanec za sociální demokracii. Z bojovníka proti korupci stíhaným korupčníkem. Co když je ale všechno jinak? Co když Davida (politicky) zabili jeho konkurenti?

16.5.2012 v 12:27 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2389x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Bloger, book lover, specialista na komunikaci. Rodič. Manžel. A taky zakladatel a exmajitel internetového knihkupectví Eruditus.cz. Ještě jednou - EXmajitel.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky