Kamera, klapka, jedeme!

Česká republika má stále více a více režisérů, kteří natočí tisíce a tisíce hodin na film zaznamenaných příběhů, silných i těch slabších, ročně - nejrychleji rostoucí skupinou mezi režiséry jsou přitom tatínci, kteří pro samou potřebu "udělat dětem něco na památku, že jo", zapomínají, že jsou vlastně tatínky a stávají se z nich režiséři se všemi jejich neduhy.

     Když jsem odcházel před třinácti roky z malé vesničky za štěstím do Prahy, byl jsem vždycky u vyjevení, když jsem na Starém Městě potkával průvody japonských turistů, ověšených fotoaparáty a digitálními kamerami a točících a fotografujících nejen krásy Prahy, ale i zajímavosti typu "zátiší s odpadkovým košem", "portrét u kandelábru" a další, podobně umělecky přitažlivé objekty.

     Když jsem odcházel loni po dvanácti letech z Prahy na malé město do jižních Čech, nečekal jsem, jak moc jsme se toho, co se týče natáčení a fotografování, od japonských turistů naučili my, obyvatelé středoevropské kotliny všech ras, vyznání a věku. Jistě, jezdíme s rodinou po výletech a tak jsem si mohl za poslední roky všimnout, že kamera a digitální fotoaparát se stávají nedílnými členy mnohých rodin (včetně té mojí), ale až na malém městě jsem si všiml, že se z dobrých pomocníků stávají vládci mnohým z nás.

     Začalo to na dětském karnevalu letos v zimě - do soběslavského kulturního domu přišlo docela dost dětí, téměř všechny v maskách a téměř všechny v doprovodu rodičů. A tyhle děti v maskách se chtěly bavit - a světe, div se, chtěly se bavit se svými rodiči. To byl ale problém - maminky většinou seděli u stolů a klábosily a z tatínků se stali režiséři - kolem parketu, kde se proháněly děti, to byl najednou samý Forman a Fellini - sem se koukej, natoč se doleva, híml hergot, trošku se hejbej, koulel očima mladý, dobře oblečený tatínek s digitální kamerou, ukrytou v dlani, na svého synka, který chtěl být pirátem a namísto toho musel poslušně stát modelem. Když byl záber hotov, tatínek spokojeně mlaskl a šlo se na záběr další. Chyběla je klapka. Ale věřím, že i to jednou, v nedaleké budoucnosti, přijde.

     Podobných tatínků jsem na zméněném dětském karnevalu napočítal kolem patnácti, což mě osobně přijde dost - tihle tatínci se nepřišli bavit se svými dětmi, přišli vyrábět rodinný archív, který pak budou představovat při návštěvách babiček, dědečků, tetiček a strýčků nebo rodinných dobrých i méně dobrých známých, kteří nabudou dojmu, že ti Novákovi se dětem věnují jako nikdo.

     Aby to ale nevyznělo tak, že kážu vodu a sám víno piju - já taky natáčím a fotím své děti, i na onom  karnevalu jsem fotografoval, ale jen na památku, ne s myšlenkou, hele, tohle musí bejt dobrej záběr, sousedi, až přijdou na kafe, budou čubrnět a možná i závidět, jak se umíme s našimi dětmi bavit a kde všude s námi byly.

     Nic, rozepsal jsem se se, musím končit, je neděle, jedeme na výlet - děti se těší (tedy to větší, to malé ve věku čtyři měsíců se tváří zatím tak trochu tajemně a vyhýbavě), manželka taky - baterie v digitálním fotoaparátů a kameře jsou nabité, paměťové karty prázdné a nedočkavé záběrů, ještě promyslet kompozici a jedeme, snad bude dobré světlo, domácí archív je třeba dozásobit novými snímky, za týden přijedou známí, tak ať vidí, že my se dětem věnujeme. Zdraví vás Novákovi...

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcel Kupka | neděle 10.5.2009 13:30 | karma článku: 11,03 | přečteno: 887x